Kommentti: Brittien päätä ei pelottelulla käännetty

David Cameronin sisäpoliittinen peli johti tielle, jonka lopputulosta kukaan ei pystynyt ennustamaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Hanna Vesala.

| Päivitetty

Se oli aistittavassa kaduilla. Britanniassa nousi Brexit-kamppailun aikana vallalle vahva tunne siitä, että vanha imperiumi selviää kyllä ilman Euroopan unioniakin. Britannia haluaa leikkiä koko maailman kanssa, eikä olla mukana EU:n piirileikissä, jossa marssitaan Saksan ja Ranskan tahtiin.

(Kuuntele yllä olevalta videolta Hanna Vesalan puhelinraportti Lontoosta perjantaiaamulta.)

Nukkuvan leijonan herätti vastaiskuun pääministeri David Cameron, joka lupasi kansanäänestyksen pelastaakseen oman nahkansa. Lupauksen ehtona oli, että konservatiivit voittavat vuoden 2015 parlamenttivaalit.

Paineita pääministerin harteille asettivat oman puolueen parlamenttiedustajat ja asemiaan vahvistanut itsenäisyyspuolue. Argumenttina oli, että EU on muuttunut niin paljon, ettei vuoden 1975 kansanäänestys ole enää kuranttia tavaraa ja britit ansaitsevat uuden mahdollisuuden.

Kansanäänestys osoittautui joksikin sellaiseksi, mitä yli puolet briteistä oli odottanut jopa vuosikymmeniä. Torstaina ne, joiden kantti ei kestänyt vuonna 1975 äänestää EU:ta vastaan ja heidän jälkeläisensä, ottivat revanssin ja käyttivät hyväkseen mahdollisuutensa korjata ”virheensä”, kuten eräs IS:n tapaama lontoolainen edellistä kansanäänestystä kutsui.

Äänestystulo päättää David Cameronin pääministeriyden. Hänen puolensa hävisi selkeästi kansanäänestyksen, ja perjantaina aamupäivällä tuloksen selvittyä Cameron kertoikin, että hänen on mahdotonta jatkaa Britannian johdossa.

Kampanja raateli konservatiivit ja Britannian vereslihalle jakamalla molemmat kahteen kilpailevaan leiriin.

Takana vuoroaan odottaa jo pääministerin Brexit-kamppailussa voittanut Boris Johnson. Koko sotkun voisi jättää myös hänen siivottavakseen.

Vuoden 1975 ”virheen korjaus” johtaa Britannian ja Euroopan epävarmuuden aikaan, joka voi kestää seitsemänkin vuotta, jos eroneuvottelut EU:n kanssa venyvät.

Se ei lähdön puolesta äänestäneitä pelota. He ovat päästäneet leijonan EU:n kahleista.

– On aika päästää jättiläinen kahleistaan. Päästää Britannia vapaaksi ja antaa leijonan taas ärjyä, Johnson usutti brittilehti Sunissa äänestyspäivänä.

Johnson myös lanseerasi idean äänestyspäivästä Britannian ”itsenäisyyspäivänä”.

Hänen Britannian vanhasta suuruuden ajasta ammentaneet lausuntonsa voittivat Cameronin ja muiden EU-jääjien pelottelutaktiikan. Brittejä eivät määräile pääministeri, eivätkä ainakaan saksalaiset tai ranskalaiset.

Nyt lähtöä vastustaneiden brittien, Euroopan ja muun maailman on vain katsottava suu auki ja epätietoisena tulevasta, kun leijona lähtee omille teilleen valtavalla egolla ja tulevaisuuden uskolla varustettuna.

Se joutuu todennäköisesti pettymään, mutta sitä voittajat eivät kuulleet kamppailun aikana, eivätkä he halua kuulla sitä nyt.

Kommenttia muokattu 24.6. klo 10.38 David Cameronin tiedotustilaisuuden jälkeen. Ilmoitti siinä erostaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?