Brexit-äänet johtavat Britanniassa – punnan kurssi lähti heti laskuun

Britannian punnan arvo on kääntynyt nopeasti laskuun, kun ensimmäiset äänestystulokset on julkistettu Britanniassa.

Kuva Australiasta torstaina 23.6.2016 ennen Brexit-äänestyksen ennakkotuloksia.

24.6.2016 5:40 | Päivitetty 24.6.2016 5:47

Brexit vai Bremain?

  • Britannia äänesti torstaina 23. kesäkuuta kansanäänestyksessä pysyykö maa EU:ssa (Bremain) vai eroaako se (Brexit).

  • Tulos julkistetaan virallisesti perjantaiaamuna kun kaikki äänet on laskettu.

  • Miten käy Britannian pääministerin David Cameronin? Lue lisää tästä.

  • Kaikki IS:n artikkelit Brexitistä tästä. Kaikki Taloussanomien artikkelit Brexitistätästä.

  • Suoria Brexit-lähetyksiä voit seurata tästä.

Punta heikentyi alle 1,4 Yhdysvaltain dollariin Newcastlesta ja Sutherlandista saatujen tulosten jälkeen. Newcastlessa Britannian EU-jäsenyyden kannattajat voittivat vain niukasti, vaikka kyllä-äänten piti voittaa selvästi. Sunderlandissa EU-eron kannalla olevat puolestaan keräsivät yli 60 prosenttia äänistä.

– Alun luottamuksen jälkeen saatamme saada annoksen realismia, joka voi aiheuttaa säikähtäneitä markkinareaktioita. Näyttää siltä, että äänestystuloksesta tulee hyvin tiukka ja punnan epävakaus kasvaa, kunnes saamme tilanteesta täsmällisemmän kuvan, sanoi valuuttastrategi Jeremy Stretch Lontoon Canadian Imperial Bank of Commercesta.

Punnan kurssin kehityksestä julkaistiin Twitterissä havainnollistava käyrä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

The worst 1-day decline in history for the Pound vs. Dollar was -4% on Sep 16, 1992. It is down 5.9% right now. $GBP pic.twitter.com/xja5nJUL41— Charlie Bilello, CMT (@MktOutperform) 24. kesäkuuta 2016

Punnan arvo vahvistui aiemmin illalla 1,5 dollariin äänestyspaikkojen sulkeuduttua. Puntaa myös vaihdettiin dollareihin tavallista vilkkaammin.

Myös euron arvo kohosi illalla hieman, kun Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage sanoi ääntenlaskun alettua, että Britannia luultavasti pysyy EU:ssa. Hän on kampanjoinut jäsenyyttä vastaan.

Markkinoilla on odotettu, että britit päätyvät lopulta äänestämään jäsenyyden jatkon puolesta.

Toivoa ja epätoivoa

Japanissa Tokion pörssi romahti lähes kolme prosenttia miinukselle, kun ensimmäiset tulokset Britanniasta näyttivät yllättävän tasaväkistä äänestystä. Pääindeksi avautui plussan puolelle, mutta kääntyi dramaattiseen laskuun alkukaupassa.

– Sijoittajat ovat kiireisiä vuorotellessaan toivon ja epätoivon välillä joka kerta, kun äänestystuloksia päivitetään, sanoo SBI Securitiesin sijoitustietopäällikkö Hideyuki Suzuki.

– Jos kyllä-leiri voittaa, osakkeiden arvo nousee välittömästi, koska kaupanteosta sivussa pysyneet hyppäävät takaisin markkinoille. Jos ei-äänet voittavat, osakkeet syöksyvät aluksi, mutta uskon niiden asettuvan aloilleen melko pian, hän arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?