Myös salaliittoteoriat leviävät Brexit-äänestyksessä – ”tuokaa omat kynänne”

Britannian EU-äänestyspäivänä levisi sosiaalisessa mediassa sitkeä huhu.

Raapustaako ruksi lyijy- vai mustekynällä, siinäpä kysymys.

23.6.2016 22:01 | Päivitetty 23.6.2016 22:32

Britannian EU-eron kannattajien keskuudessa on torstain aikana kehotettu äänestäjiä ottamaan omat mustekynät tai tussit mukaan uurnille.

Syynä on erikoinen salaliittoteoria, että vaalivirkailijat tai jopa maan sisäisestä turvallisuudesta vastaava MI5 kumittaisivat Eroa-äänet lipukkeista ja muuttaisivat ne Jää-ääniksi.

Independentin mukaan eräs nainen kutsui Romfordissa poliisit äänestyspaikalle, koska hän sai vain lyijykynän, jolla raapustaa äänensä paperiin.

Saman lehden mukaan eräs nainen väitti toisella äänestyspaikalla, että paikalle oli kutsuttu poliisit häntä varten, koska hän oli lainannut mustekynäänsä muille äänestäjille.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt muun muassa ”ohjeita” äänestäjille. Osa niistä on voitu tehdä myös kieli poskessa.

#TakeBackControl of your vote today. Bring with you a pen to vote, don't use a pencil, and of course #VoteLeave pic.twitter.com/XUoP7UxF7a— Tommaso Papini (@TmsPapini) 23. kesäkuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Huhusta on myös vitsailtu laajalti:

A pencil was lying on the ground near the grassy knoll when JFK was assassinated. Coincidence? #usepens— Paul (@Paul1Singh) 23. kesäkuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Monet ovat ihmetelleet, miksi asiasta on nyt noussut kohu, vaikka Britanniassa on vuosikymmenet jaettu äänestäjille lyijykyniä.

Mumsie reckons for as long as she can remember you've always voted with a pencil so I'm not panicking😂— harry (@harrywarford) 23. kesäkuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Joka tapauksessa Britannian vaalikomissio oli pakotettu kommentoimaan huhuja ja tyrmäämään kaikki epäilyt vilpistä. Sen mukaan ääntenlaskennassa on läsnä lakisääteiset tarkkailijat eikä minkäänlaista vilunkipeliä voi esiintyä.

Huhuja pidetään yhtenä esimerkkinä siitä, kuinka kuumina tunteet käyvät Britannian kohtalon päättävässä äänestyksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?