Ulkomaat

Britit haluavat jättää EU:n, kaikki äänet on laskettu – IS seuraa Brexit-draamaa hetki hetkeltä

Julkaistu: , Päivitetty:

Maailma jännittää Britannian EU-kansanäänestyksen tulosta.
Tuleeko Brexit vai Bremain?
Klo 9.33 Brittien pääministeriä David Cameronia odotetaan parhaillaan kommentoimaan äänestystulosta Downing Streetin virka-asuntonsa edustalle. Cameronin tarkka saapumisajankohta ei ole vielä tiedossa. Alla olevalta videolta näet, kuinka ranskalaiskanavat ovat kertoneet Brexitistä.Klo 9.22 Britannian vaalilautakunnan puheenjohtaja ja tuloslaskennasta vastaava Jenny Watson vahvisti äänestystuloksen.

Klo 9.01 Kaikki äänet on nyt laskettu. Lopullinen äänestystulos prosentteina on 52–48 Britannian eron puolesta. Äänestykseen osallistui noin 72 prosenttia äänioikeutetuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klo 8.25 Lähdön puolesta on tähän mennessä äänestänyt 17 061 744 brittiä, Euroopan unioniin jäämisen puolesta 15 864 555. Brittien lähtö unionista ratkesi prosentein 52–48. Vain muutaman alueen äänet on enää laskematta, eivätkä ne voi muuttaa lopullista äänestystulosta.

Klo 8.15 Sky News kertoo, että Britannian suurista alueista Wales, Yorkshire & The Humber, Eastern ja Northeast ovat äänestäneet eron puolesta. Lontoo ja Pohjois-Irlanti taas äänestivät eroa vastaan.

Klo 8.10 BBC:n mukaan enää kuuden alueen äänet on laskematta. Brexit-osapuoli on kuitenkin käytännössä voittanut äänestyksen.

Klo 8.05 BBC:n ja Sky Newsin mukaan britit valitsivat EU:sta lähdön äänestyksessä. 51,7 prosenttia briteistä äänesti lähdön puolesta. Laskematta olevat äänet eivät voi muuttaa äänestyksen tulosta.

Klo 8.00 The Guardianin äänestysseurannan mukaan enää 11 alueen äänet on laskematta. Britannian Euroopan unioniin jäämisen puolesta on äänestänyt 15 480 423 brittiä, lähdön puolesta 16 583 795.

Klo 7.47 EU-eroa kannattavat tarvitsevat enää noin 370 000 ääntä voittaakseen kansanäänestyksen. Kello 7.46 mennessä eroa kannattava puoli johti äänestystä 51,8 prosentin johdolla. 14 alueen äänet on yhä laskematta, mutta eroa kannattavien voitto näyttää hyvin varmalta.


Klo 7:35 Ääniä on laskettu nyt noin 31 miljoonaa kappaletta ja Britannian ero näyttää todennäköiseltä. BBC:n mukaan eron puolesta äänestävät tarvitsevat enää noin 785 000 ääntä voittaakseen.

Klo 7.29 Remain-puoli tarvitsisi 68 prosenttia jäljellä olevista äänistä, mitä pidetään brittimediassa lähes mahdottomana.

Klo 7.26 BBC: Eroamisen puolesta äänestävät tarvitsevat enää alle miljoona ääntä voittaakseen äänestyksen. Tarkka määrä on 894 189 ääntä. 27 alueen äänet on yhä laskematta. Kello 7.27 mennessä ääniä oli laskettu 30 miljoonaa kappaletta. Näistä 51,8 kannatti Britannian EU-eroa.

Klo 7.15 BBC kertoo, että lähtemisen puolesta ja sitä vastaan äänestävien välillä on vain noin miljoonan äänen ero. 38 alueen äänet ovat vielä laskematta.

Klo 7:06 BBC:n mukaan lähtemisen puolesta äänestävät tarvitsevat enää alle kaksi miljoonaa ääntä.

Klo 7:03 Sky Newsin mukaan Britannian EU:ssa pysymisen puolesta äänestävä Bremain-leiri on kirinyt äänestyksessä. BBC:n mukaan vielä 50 alueen äänet on laskematta. Ääniä on laskettu jo 27 miljoonaa.


Klo 6.52: Britannian yleisradioyhtiö BBC ja ITV News uutisoivat hetki sitten ennusteistaan, joiden mukaan tämänhetkisten tilastojen valossa EU-eroa haluavat ovat voittamassa äänestyksen. Näin ollen Britannia olisi jättämässä EU:n.

Äänistä oli ennen aamu seitsemää laskettu hieman alle 27 miljoonaa. Sky Newsin seurannan mukaan EU-eron puolesta oli annettu 51,7 prosenttia äänistä.

Klo 6.26: Guardianin seurannan mukaan EU:sta eroa haluvat johtavat nyt 4 prosentilla, tilanteen ollessa Brexit 52 % - Bremain 48 %.

Klo 5.48: Kun 16,8 miljoonaa ääntä oli annettu, oli tilanne EU:sta eroamisen hyväksi 51,7 prosenttia.

Klo 5.41: Punta heikentyi alle 1,4 Yhdysvaltain dollariin Newcastlesta ja Sutherlandista saatujen tulosten jälkeen. Newcastlessa Britannian EU-jäsenyyden kannattajat voittivat vain niukasti, vaikka kyllä-äänten piti voittaa selvästi. Sunderlandissa EU-eron kannalla olevat puolestaan keräsivät yli 60 prosenttia äänistä.

Punnan kurssin kehityksestä julkaistiin Twitterissä havainnollistava käyrä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.Klo 5.25: 11 miljoonaa ääntä on laskettu. Äänistä 5 529 114 kannattaa eroa EU:sta ja 5 414 232 kannattaa unionissa pysymistä. 155 alueen äänet 382:sta on nyt laskettu. Pienten erojen vuoksi vaihtoehtojen johtoasema on vaihtelee lähes jatkuvasti.


Klo 4.35. Bremain -vaihtoehto palasi johtoon Glasgow’n selkeällä äänisaalilla. EU:ssa pysyminen sai kaupungissa 168 335 ääntä (66,6 prosenttia) ja eroaminen 84 474 ääntä (33,4 prosenttia).

Klo 4.15: Brexit on siirtynyt ääntelaskussa 5 prosentin johtoon EU:ssa pysymiseen verrattuna. Lasketuista äänistä 1 220 093 on vastannut kyllä EU:ssa pysymiselle, kun eroa tahtoo 1 438 695 äänestäjää. Ääntenlasku on kuitenkin vasta alussa. Laskenta on valmistunut 41:ssä 382 alueesta.

Klo 3.53: Usean EU-kriittisen alueen ääntenlaskun valmistuttua Brexit-vaihtoehto johtaa lähes 30 000 äänellä. Eron kannalla on nyt lasketuista äänistä 51,1 prosenttia ja EU:ssa pysymistä kannattaa 48,9 prosenttia.

Klo 3.05: 8 kaikkiaan 382:sta alueesta on saanut ääntenlaskennan valmiiksi. Tulokset ovat lähes tasan. EU:ssa pysymistä kannattaa 49,3 prosenttia ja eroa 50,7 prosenttia briteistä. Bremain-vaihtoehdon odotettua heikompi kannatus on painanut punnan kurssia. Punta heikentyi 1,43 Yhdysvaltain dollariin Newcastlesta ja Sutherlandista saatujen tulosten jälkeen.

Newcastlessa Britannian EU-jäsenyyden kannattajat voittivat vain niukasti, vaikka kyllä-äänten piti voittaa selvästi. Sunderlandissa EU-eron kannalla olevat puolestaan keräsivät yli 60 prosenttia äänistä.

Klo 2.16: Brexitin kannattajat saivat ensimmäisen voittonsa Sunderlandista. EU:ssa pysyminen sai 51 930 ääntä ja eroaminen 82 394 ääntä. Eroamista kannatti 61,3 prosenttia ja pysymistä 38,7 prosenttia. Markkinat reagoivat välittömästi punnan arvon laskulla.

Klo 2.00: Toisena valmistunut Newcastlen tulos oli ensimmäinen, joissa tulos oli lähes tasan. EU:ssa pysyminen sai 65 404 ääntä ja eroaminen 63 598 ääntä.

Klo 1.38: Gibraltarin ääntenlaskennan tulos julkistettiin. Gibraltarin britit äänestivät vahvasti EU:ssa pysymisen puolesta. Bremain sai 19 322 ääntä, Brexit 823 ääntä. Prosentteina EU:ssa pysyminen sai 96 ja eroaminen 4 prosenttia äänistä. Gibraltarin ääntenlaskenta valmistui ensimmäisenä 382 alueesta.

Klo 1.15: Reuters kertoo, että punta vahvistui ensimmäisten ennusteiden tulemisen jälkeen puolen vuoden korkeimpaan arvoonsa, 1,50 dollariin. Tämä kertoo kansainvälisten markkinoiden luottamuksesta siihen, että Britannia pysyy EU:ssa.

Klo 00.23: EU-eroa kannattavan Britannian itsenäisyyspuolueen (UKIP) puheenjohtaja Nigel Farage on todennut, että Britannia pysyy luultavasti Euroopan unionissa.

Klo 0.10: Erittäin varhaisen YouGov-mittauksen mukaan EU:ssa pysymisen kannattajat tulevat voittamaan äänestyksen erittäin niukasti. Mittauksen mukaan äänet tulevat olemaan 52–48 pysymisen puolesta. Kyseessä on erittäin epävirallinen mittaus.

Perjantai 24.6. klo 00.00. Äänestyspaikat sulkeutuivat Britanniassa kello 22, siis puolelta öin Suomen aikaa. Aamuun asti kestävä ääntenlasku alkaa.

Klo 23.05: Äänestyspaikkojen sulkeutuessa puolilta öin Suomen aikaa julkaistaan sittenkin jonkinlainen ennuste EU-äänestystuloksesta. Asiasta kertoivat muun muassa Reuters ja Independent illalla.

Useat mittauslaitokset ovat etukäteen ilmoittaneet, että vaaliennusteita ei tehdä, koska kansanäänestyksistä ei ole aikaisempaa kokemusta, ja virhemarginaali olisi liian suuri. Mutta ainakin YouGov-mittauslaitos ovat tehnyt päivän aikana kyselyn parille sadalle ennakkoon valitulle vaalipanelinsa edustajalle, ja heidän avullaan voidaan esittää arvioita mahdollisista viime hetken muutoksista äänestyskäyttäytymisessä.Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Mittauksesta tuskin voi tehdä pitkälle meneviä päätelmiä. Lisäksi on kuitenkin kerrottu, että useat pankit ja sijoitusrahastot olisivat tehneet omia, yksityisiä kyselyitään, joita ne voisivat käyttää hyväkseen kaupankäynnissä heti kun Aasian markkinat yöllä aukeavat. Näin ollen on mahdollista, että markkinaheilahduksista voitaisiin päätellä, mihin suuntaan tulos kääntyy.

Klo 22.20: EU-kansanäänestys on näytön paikka myös mielipidemittaajille, kirjoittaa Guardian. Britannian viime vuoden parlamenttivaaleissa ne nimittäin epäonnistuivat karkeasti eivätkä osanneet ennustaa konservatiivipuolueen murskavoittoa.

Asiasta on tehty yliopistotason tutkimus, jossa havaittiin, että kiireessä toimineet mielipidemittaajat eivät nähneet vaivaa tavoittaakseen alun perin haastateltaviksi valitut henkilöt vaan siirtyivät seuraavaan henkilöön, mikä lopulta vääristi tulosta. Brexit-äänestyksen tuloksen tullessa nähdään, miten mittauslaitokset nyt onnistuivat.

Klo 22.05: Äänestysaktiivisuudesta on kerrottu lisää tietoja. Skotlannin ja Pohjois-Irlannin viranomaisten mukaan äänestysprosentti noussee 70–80 prosentin välille, mitä pidetään korkeana. Kumpaakin aluetta pidetään enemmän EU-myönteisenä. Mutta myös EU-eron vankoilla kannatusalueilla, kuten Dorsetissa ja Leicestershiressa on Independentin mukaan raportoitu korkeasta äänestysprosentista.Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Klo 22.00: Britannian EU-eroa kannattavien keskuudessa on levinnyt kehotuksia äänestäjille tuoda omat mustekynät uurnille mukaan. Syynä on salaliittoepäily, että äänestyspaikoilla tarjottavat lyijykynät mahdollistaisivat äänten muuttamisen. Maan vaalikomissio on jyrkästi kiistänyt kaikki epäilyt. Lue lisää tästä.Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Torstai klo 21.26: Brittimedia raportoi vilkkaasta äänestysaktiivisuudesta, mutta myös sään aiheuttamista ongelmista Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa. Sateen aiheuttaman tulvimisen takia äänestyspaikkoja on jouduttu sulkemaan ja siirtämään, ja moni äänestäjä on valittanut olevansa jumissa Lontoon Waterloon asemalla, jossa junat seisovat. Tilannetta on kuvailtu jopa ennennäkemättömäksi Waterloolla, joka on tärkeä liikenteen solmukohta. Lue lisää tästä.

Näin äänestys näkyi tänään Euroopan pörsseissä

Vilkas äänestysaktiivisuus voi ennakoida hyvää EU-jäsenyyttä kannattavalle puolelle. Optimismi valtasi aiemmin päivällä myös Euroopan markkinat, kun viimeisimmät mielipidemittaukset kertoivat jäsenyyttä kannattavan remain-puolen olevan hienoisessa johdossa. Euroopassa osakemarkkinat jatkoivat maltillista nousuaan jo viidettä päivää, Britannian punnan arvo suhteessa dollariin kohosi vuoden parhaimpaan lukemaan, ja turvasatamana pidetyn kullan arvo laski.

Markkina-asiantuntijat kuitenkin korostivat, että Brexit on todellinen uhka. Lue IS:n juttu Britannian EU-eron mahdollisista vaikutuksista tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt