Näin voi käydä, jos Britannia päättää jättää EU:n – IS listaa 10 asiaa

Britannian EU-eron seurausten summa on suuri ja tuntematon. IS listaa kymmenen todennäköistä ennustusta.

Britit aloittivat tänä aamuna äänestämisen siitä, haluavatko he pysyä Euroopan unionissa vai eivät. Oli äänestys mikä tahansa, saarivaltio on jakautunut kahteen leiriin ja draamaa on luvassa – erityisesti silloin, jos äänestys kääntyy eron kannalle.

  • Britannia järjestää torstaina 23. kesäkuuta kansanäänestyksen EU-jäsenyydestään. Äänestyksestä ennakoidaan erittäin tiukkaa.

  • Eroa vaativat sanovat Britannian pärjäävän paremmin EU:n ulkopuolella. Jäsenyyttä puoltavat pelkäävät eron syöksevän talouden kaaokseen.

  • Äänestyspaikat sulkeutuvat torstaina puoliltaöin Suomen aikaa. Vaaliennustetta ei tehdä, vaan tulos julkistetaan perjantaiaamuna.

EU-jäsenyyden kannattajat ovat pääministeri David Cameronin johdolla maalailleet synkkiä ja musertavia uhkakuvia, mitä Brexit tietäisi. Jäsenyyden vastustajat taas ovat lupailleet populistisesti, että Brexit rakentaisi Britanniasta jälleen uljaan suurvallan. Todennäköisesti kummankin osapuolen lupaukset ovat liioittelua.

Entinen Lontoon pormestari Boris Johnson on näkyvimpiä euroeron puolesta kampanjoijia.

Brexitissä on kyse neuvoa antavasta kansanäänestyksestä. Se ei siis varsinaisesti sido brittipäättäjiä. Hallitus joutuu tekemään asiasta vielä esityksen, ja parlamentin on se hyväksyttävä. Suurin osa parlamentaarikoista kannattaa EU-jäsenyyttä, joten teoriassa he voisivat äänestää hallituksen esitystä vastaan.

IS listaa, mitä Britannian EU-erosta mahdollisesti seuraisi.

1. Cameronin asema vaikeutuu

Kävi asiassa kummin tahansa, kummankin kampanjan kärkihahmot marssinevat mahdollisimman nopeasti antamaan virallisen lausuntonsa. Jäsenyyttä puolustanut pääministeri David Cameron on vakuuttanut, ettei aio erota, mutta hänen asemansa arvioidaan muuttuvan erittäin vaikeaksi.

Pääministeri David Cameronin asema horjuu.

Independent-lehti jopa arvelee, että Cameron ilmoittaisi astuvansa syrjään maan johdosta. Hän ei jättäisi paikkaansa heti, vaan ilmoittaisi aikeestaan, jotta pääministeriksi voidaan nimittää joku hänen puoluetoverinsa. Lehti arvelee, että vastoin omia sanojaan, hän ei missään tapauksessa tulisi käymään virallisia eroneuvotteluja EU:n kanssa.

EU-jäsenyyttä vastustava Lontoon entinen pormestari Boris Johnson oletettavasti ilmoittaa tavoittelevansa pääministerin salkkua. Independentin mukaan myös Theresa May saattaa ilmoittautua pääministerikisaan, mutta hänellä on taakkanaan se, että hän on kannattanut jäsenyyttä, joskin hillitysti. Michael Gove on näkyvä jäsenyyden vastustaja, mutta lehti olettaa hänen tukevan Johnsonia.

2. Erittäin vaikeat neuvottelut edessä

Kuka Britannian eroneuvotteluja lähteekään käymään, niistä on odotettavissa erittäin vaikeat. Yksikään maa ei ole koskaan eronnut EU:sta. Britannian on ilmoitettava asiasta Eurooppa-neuvostolle, jonka puheenjohtaja Donald Tusk on todennut Brexitin heikentävän sekä Britanniaa että EU:ta. Hän on ennustanut, että eroprosessi tietäisi erittäin vaikeita seitsemää vuotta. Muun muassa kaikkien jäsenmaiden parlamenttien on hyväksyttävä Britannian kanssa tehty erosopimus.

Neuvottelujen ajan Britannia olisi yhä kuin mikä tahansa muu jäsenmaa. Se ei vain saisi osallistua eroprosessiansa koskeviin neuvotteluihin. Saksan liittokansleri Angela Merkel on todennut, että Britannia menettäisi kaikki edut Euroopan sisämarkkinoista. Se joutuisi neuvottelemaan kaiken alusta asti.

Neuvottelujen lopputulos on arvaamaton, sillä Britannia saattaa haluta täydellisen pesäeron EU:sta tai jonkinlaisen välimuodon. Sillä on suuri merkitys sen suhteen, miten Brexit vaikuttaisi yritysmaailmaan. Suomen viennille seuraukset olisivat arvioiden mukaan melko pienet, sillä viisi prosenttia Suomen viennistä menee Britanniaan. Arvoltaan vienti on noin kolme miljardia euroa vuodessa.

3. Maahanmuuttajien asema olisi epäselvä

Jos Britannia eroaa EU:sta, EU-maissa asuvat britit ja Britanniassa asuvat EU-maiden maahanmuuttajat joutuvat pohtimaan, miten heidän käy. EU:n vapaan liikkuvuuden sopimuksen vuoksi ihmisten on ollut helppo muuttaa EU-maasta toiseen. EU-maiden asukkaat ovat olleet oikeutettuja muun muassa terveydenhuoltoon toisessa EU-maassa.

4. Britannia menettäisi ”itsestään selvät” edut

Independent huomauttaa, että EU-jäsenyyden vastustajat eivät ehkä tajua, mitä etuja jäsenyys tuo. Brittien matkustaminen EU:hun kallistuisi huomattavasti, he eivät pääsisi matkustamaan EU-maihin yhtä helposti kuin ennen ja menettäisivät EU-maiden kuluttajasuojan. EU:hun liittyvä vienti myös työllistää lehden mukaan 3,1 miljoonaa brittiä. Samoin esimerkiksi opiskelijavaihto ja työperäinen maahanmuutto vaikeutuisi kumpaankin suuntaan.

Brexitin tapauksessa suomalaisilla taas voisi olla tiedossa mahdollisuus edullisiin loma- ja shoppailumatkoihin Britanniaan ainakin aluksi, koska punnan arvon ennakoidaan laskevan. Eroneuvottelujen lopputulos saattaisi kuitenkin vaikeuttaa myöhemmin matkustamista.

5. Taloudellinen epävarmuus pahenisi

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Brexitin tapauksessa punta tulisi romahtamaan, samoin Lontoon pörssi. Velkojen korot tulisivat nousemaan. Britannian bruttokansantuotteen on arvioitu laskevan 4–10 prosenttia. Monet asiantuntijat ovat myös arvioineet, että Britannian ja punnan lisäksi taloudellinen kolahdus osuisi yhtä lailla EU:hun ja euroon. Brexit lisäisi taloudellista epävarmuutta ympäri maailmaa, myös Suomessa.

6. Skotlanti ja Irlanti pettyisivät

EU-jäsenyys oli yksi syy siihen, että skotit päättivät vuoden 2014 kansanäänestyksessään pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Jos Skotlanti olisi itsenäistynyt, se olisi eronnut Britannian lisäksi EU:sta joutuen jonon hännille jäsenhakemuksensa kanssa.

EU on yhä kovassa huudossa Skotlannissa. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on Telegraphin mukaan vaatinut mahdollisuutta toiseen kansanäänestykseen, jos Britannia eroaa EU:sta skottien tahdon vastaisesti.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on vaatinut uutta äänestystä Skotlannin itsenäisyydestä, mikäli brexit toteutuu.

 Jos Skotlanti on sen uhan edessä, että se erotetaan Euroopan unionista vastoin demokraattisesti ilmaistua tahtoamme, kaikkia vaihtoehtoja Eurooppa- ja EU-suhteittemme suojelemiseksi pitää harkita.

Irlanti taas on kauhistellut muun muassa sitä, että matkustamisesta Pohjois-Irlantiin tulisi Brexitin jälkeen vaikeaa. Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta tulisi EU:n ulkoraja, minkä on pelätty jopa kiristävän taas kansanryhmien välejä kiistellyssä maakunnassa.

7. Keskustelu EU-erosta alkaisi muissa maissa

Brexit olisi monille EU-kriittisille ihmisille ilouutinen. Se todennäköisesti antaisi pontta siihen, että muissakin EU:n jäsenvaltioissa lähdettäisiin vaatimaan kansanäänestystä tai neuvotteluja jäsenehtojen uusimisesta. Myös Suomessa keskustelu EU-erosta saisi uuden vakavamman asteen.

Brittimedioista muun muassa BBC on veikannut, että keskustelu lähtisi erityisen kiivaasti käyntiin Ruotsissa. Ruotsin taloudella menee Euroopan mittapuulla hyvin, maahan on tullut erittäin paljon maahanmuuttajia ja Ruotsilla on oma valuutta.

8. Turvallisuuspolitiikka menisi uusiksi

EU:n arvo turvallisuuspolitiikassa muuttuisi tyystin, sillä Britannia on Euroopan mittapuulla sotilasmahti ja tärkeä Nato-maa. Naton painoarvo tulisi todennäköisesti nousemaan, kun EU:n painoarvo pienenisi. Se taas kiihdyttäisi keskustelua Suomen Nato-jäsenyyden tarpeesta.

Britannialla on laadukkaat tiedusteluviranomaiset. Mikäli EU menettäisi brittipoliisit, sillä voisi olla ikävä vaikutus muun muassa terrorismin torjumisessa.

On esitetty myös arvioita, että muun muassa Venäjä ja Vladimir Putin pyrkisivät hyötymään hajaantuneemmasta EU:sta. Putin on ilmoittanut, että Venäjä kunnioittaa mitä tahansa britit päättävätkään.

9. Euroopan unioni uusiutuisi

Jo pelkkä Brexit-äänestys herättää EU:n pohtimaan, miksi tilanne äitynyt niin pitkäksi, että merkittävä jäsenvaltio haluaa erota. Mikäli Britannia todella eroaa, EU tekee kaikkensa, jotta muut maat pysyisivät rivissä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sanonut Telegraphin mukaan, että EU on tehnyt suuria virheitä sekaantumalla ihmisten elämään kansallistasolla vuosikymmenten ajan.

Saksalainen komissaari Günther Oettinger totesi Politico-lehdessä, että Brexit voisi suorastaan luoda uuden perspektiivin ja uutta dynamiikkaa EU-yhteistyöhön.

10. Eduskunta koolle

Brexitin seuraukset olisivat arvaamattomat ja suuret. Mikäli britit todella päättävät jättää EU:n, myös Suomen päättäjät ja eduskunta voivat joutua pikavauhtia kokoontumaan keskustelemaan asiasta.

Lisää Brexitistä Taloussanomissa.

Lähteet: Telegraph, Independent, BBC, Helsingin Sanomat, Aktian pääekonomistin Heidi Schaumanin ja kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) Brexit-keskustelu ISTV:ssä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?