Syrjäyttääkö lohen suutelija Boris Johnson pääministeri Cameronin?

Brittejä EU:sta eroon ajavassa Boris Johnsonissa on jotain hyvin timosoinimaista. Jos Britannia lähtee EU:sta, voi hänestä tulla konservatiivipuolueen uusi johtaja ja pääministeri.

23.6.2016 16:18

Boris Johnsonista lukiessa ei voi välttyä mielikuvalta, että hänessä on jotain yhteistä Timo Soinin kanssa. Johnson kuuluu konservatiivipuolueeseen, mutta hänen letkautuksensa uppoavat tavalliseen kansaan kuin veitsi voihin.

Johnson kiersi eilen helikopterilla ympäri Britanniaa käännyttämässä viimeisiä äänestäjiä EU:sta lähdön puolelle. Kiertueella nähtiin tilanteita, joihin Johnsonin puoluetoveria, aina asiallista pääministeri David Cameronia on vaikea kuvitella.

Boris Johnson ja David Cameron.

Billingsgaten kalatorilla Etelä-Lontoossa kalakauppias maanitteli Johnsonia suutelemaan yhtä villilohistaan.

– Anna sille pusu Boris! Anna kunnon muisku! Anna mennä Boris! kalakauppias usutti.

Yleisö kannusti vieressä, kun Johnson laittoi silmät kiinni ja teki työtä käskettyä.

Ipswitch-rekkayhtiön työntekijä penäsi Johnsonilta vastausta tv:ssä näkemäänsä uutiseen.

– Boris, mitä hevonkukka se oli, kun näin uutisissa aamulla, että pankit lähtevät vetämään, jos emme ole EU:ssa?

– Hevonkukkua. Täydellistä sellaista, kuului vastaus.

Helikopteriturneensa lopuksi Johnson luonnollisestikin kumosi pintin olutta vehreässä brittimaisemassa valkokuvaajien edessä.

Samaan aikaa David Cameron kiersi bussillaan muutamassa kaupungissa. Sieltä vastaavia kuvia ei herunut.

Kulttihahmo

Boris Johnson tuli tunnetuksi Lontoon epäsovinnaisena pormestarina, jolla oli vankkumattomat ihailijansa, mutta myös äänekkäät kriitikot. Vauraasta perheestä kotoisin oleva Johnson joutui urallaan useiden henkilökohtaisten skandaalien pyörteisiin. Hän saattoi edustaa epämuodollisesti pukeutuneena, lähteä kolmen viikon lomalle Turkkiin heti virkaan astuttuaan tai jättää rakennusluvan hakematta. Hänellä huhuttiin olevan avioliiton ulkopuolinen suhde ja hänen kulukorvauksistaan nousi skandaali. Johnson tuli tunnetuksi myös joka paikkaan pyöräilevänä pormestarina. Luonnollisestikin hän ajoi myös pyöräilijöiden asiaa Lontoossa.

Johnson on parin erikoisen sattumuksen johdosta myös suosittu naurunaihe nettimaailmassa. Ohessa 10 vuoden takainen video Johnsonista hyväntekeväisyysjalkapallo-ottelussa Saksaa vastaan, kun häneltä lähtivät jalat alta hillittömin seurauksin. Toisella videolla Johnsonin tempaus Lontoon olympialaisten aikaan päättyy perin hupaisasti, kun hän jää roikkumaan köysirataan.

Mikäli video ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Mikäli video ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Johnson on suurten sanojen mies. Päivää ennen kansanäänestystä hän käytti mahdollisesta Brexitistä brittilehdissä ilmaisuja kuten ”käännekohta maamme tarinassa”, ”demokratian voitto” ja ”Britannian itsenäisyyspäivä”. Hänen mukaansa Britannia voi ”kukoistaa mahtavasti” EU:n ulkopuolella ja hän kehottaa brittejä ”uskomaan itseensä ja ottamaan kontrollin takaisin omiin käsiin”.

Johnson vetosi äänestäjiin myös brittilehti Sunissa Britannian imperiumin ajoista ammentavalla kielikuvalla.

– On aika irrottaa jättiläinen kahleista, päästää Britannia vapaaksi ja antaa leijonan ärjyä jälleen.

Hitler-vertaus suututti

Johnsonin sanomisista on noussut useampikin haloo Britanniassa. Hän on muiden muassa sanonut Euroopan unionin haluavan laajentua Hitlerin natsi-Saksan tapaan supervaltioksi.

Johnson sanoi eilen brittilehti Daily Telegraphille antamassaan erikoishaastattelussa, että hän on valmis uhraamaan oman poliittisen uransa, kunhan Britannia vaan saadaan ulos EU:sta.

– Jos tämä on poliittisen urani loppu, niin suoraan sanottuna olkoon sitten niin. Olen ollut kahdeksan vuotta Lontoon pormestari ja nautin siitä suunnattomasti.

Johnson kuitenkin tietää hyvin, että jos hänen puolensa voittaa kansanäänestyksessä, on David Cameronin asema pääministerinä liki mahdoton.

Oman puolueen jäsenet ovat käyneet kärkästä ja henkilökohtaistakin taistoa toisiaan vastaan kansanäänestyksessä. Jos Cameron häviää, hän tuskin haluaa jatkaa kovin kauaa pääministerinä tai puolue ei anna hänen jatkaa. Hänet voidaan siirtää sivuun samalla kylmyydellä kuin Margaret Thatcher aikoinaan.

Silloin korttinsa lyövät pöytään Johnson ja toinen potentiaalinen konservatiivien puheenjohtajakandidaatti Theresa May. Johnsonin uskotaan voittavan kisan helposti nosteella, jonka Brexit hänelle toisi.

Johnson valittiin parlamenttiin viime vuoden vaaleissa. Hän oli parlamenttiedustajana myös ennen pormestarin tehtäväänsä.

Nuorempana Johnson loi uraa toimittajana. Hän on muun muassa ollut Telegrafin Brysselin-kirjeenvaihtaja. Suhde EU:hun oli jo tuolloin hyvin skeptinen. Mitta tuli täyteen, kun EU halusi sanella, saako lapsille syöttää sipsejä, koska ne eivät ole hyväksi terveydelle. Brittilapset ovat sipsien suurkuluttajia ja Johnsonin mukaan saarivaltion piti jo tuolloin saada itse päättää, mitä sen lapset syövät ja mikä heille on hyväksi.

Alla olevilla videoilla haastatellaan brittejä heidän Brexit-tuntemuksistaan.

Lisää Brexitistä Taloussanomissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?