Näin äänestävät David Beckham ja muut julkkikset – Lue kannanotot, joilla voi olla iso merkitys Brexit-äänestyksessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin äänestävät David Beckham ja muut julkkikset – Lue kannanotot, joilla voi olla iso merkitys Brexit-äänestyksessä

Kuinka äänestää Simon Cowell, entä Idris Elba, John Cleese tai Liz Hurley? Myös jotkut ulkomaiset kuuluisuudet ovat ottaneet kantaa Britannian EU-kansanäänestykseen.

David Beckham kannattaa Britannian EU-jäsenyyttä.­

22.6.2016 19:46 | Päivitetty 22.6.2016 20:31

Britannia järjestää torstaina 23. kesäkuuta kansanäänestyksen EU-jäsenyydestään. Äänestyksestä ennakoidaan erittäin tiukkaa.

Eroa vaativat sanovat Britannian pärjäävän paremmin EU:n ulkopuolella. Jäsenyyttä puoltavat pelkäävät eron syöksevän talouden kaaokseen.

Äänestyspaikat sulkeutuvat torstaina puoliltaöin Suomen aikaa. Vaaliennustetta ei tehdä, vaan tulos julkistetaan perjantaiaamuna.

Myös kuuluisuudet elämän eri alueilta ovat ottaneet kantaa Britannian EU-eroa vastaan tai sen puolesta. Tuoreimpana kannanottona ex-jalkapallotähti David Beckham ilmoitti kannattavansa jäsenyyttä, hänen vaimonsa Victoria Beckham otti kantaa jo aiemmin samaan suuntaan.

Brittilehdet ovat raportoineet laajasti kannanotoista, joilla saattaa olla iso merkitys kannastaan epävarmojen, idoleitaan seuraavien brittien äänestyskäyttäytymisessä.

Pysytään EU:ssa

David Beckham

– Elämme energisessä ja verkostoituneessa maailmassa, jossa olemme vahvoja yhdessä. Lastemme ja heidän lastensa puolesta meidän tulisi kohdata maailman ongelmat yhdessä eikä yksin. Siksi äänestän Remain (suom. jäädä), Beckham kirjoitti ja muisteli julkaisussaan samalla ulkomaalaisia pelikavereitaan eri joukkueissa.

Arsene Wenger

 

Arsenalin ranskalainen jalkapallovalmentaja ei tietenkään voi äänestää, mutta monien muiden ulkomaalaisten tähtien tavoin hän osallistui kansainväliseen vetoomukseen Britannian jäsenyyden puolesta. Lue IS:n juttu täältä.

Richard Branson

 

Virgin-miljardöörin mukaan lähtö EU:sta olisi ”surullisin päivä Isolle-Britannialle”.

Benedict Cumberbatch ja Keira Knigthley

Esimerkiksi Sherlock Holmesia näytellyt Cumberbach osallistui brittijulkkisten kansalle suunnattuun vetoomukseen jäsenyyden puolesta.

– Britannia ei ole vain vahvempi Euroopassa, se on myös kekseliäämpi ja luovempi. Maailmanlaajuinen luova menestyksemme vahingoittuisi vakavasti lähtemällä, vetoomuksessa kirjoitettiin.

Knightley puolestaan kehotti erityisesti nuori äänestämään:

– Ruksin piirtämiseen äänestyslipukkeeseen kuluu viisi sekuntia. Viisi sekuntia, ja kukaan ei tärvele tulevaisuuttasi.

Matt Damon

 

Amerikkalaisnäyttelijä totesi Atlantin yli, että on ”älytön ajatus, että Britannian irtautuminen ja ajelehtiminen merelle olisi paras tie”.

Liam Neeson

 

Syntyjään pohjoisirlantilainen näyttelijä kertoi pelkäävänsä, että levottomasta lähimenneisyydestään tunnettu alue leimahtaisi uudelleen liekkeihin EU-eron myötä, kun rajakontrolli palaisi Irlannin ja Britannian välille Pohjois-Irlannin maarajalla. Saman huolen ovat esittäneet monet muutkin.

Elton John

 

Laulaja twiittasi lyhytsanaisesti:

– Rakentakaa siltoja, älkää muureja. Äänestän Remain.

Helena Bonham Carter

 

– Tunnen itseni eurooppalaiseksi, mutta mielestäni voimme tuntea itsemme myös britiksi antamatta eurooppalaisuuden vaikuttaa liikaa identiteettiimme, näyttelijä on sanonut.

Idris Elba

 

– Vanhempani muuttivat Britanniaan, työskentelivät kovaa ja antoivat osansa ... Sillä perusteella äänestäkää jäämisen puolesta, muun muassa Nelson Mandelaa esittänyt tähti twiittasi.

Jeremy Clarkson ja James May

Mikäli video ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Entiset Top Gear -kollegat julkaisivat humoristisen videon, jossa totesivat EU:ssa pysymisen olevan suunnilleen ainoa asia, jossa he ovat yhtä mieltä.

JK Rowling

 

Harry Potter -kirjailija julkaisi pitkäsanaisen ja vahvaan vetoomuksen, jossa hän ensin kritisoi sekä puolesta että vastaan -leiriä ”rumasta” kampanjoinnista ja vertasi näitä jopa lordi Voldemortiin. Hän kehotti fanejaan äänestämään jäsenyyden puolesta.

Simon Cowell

 

– Tunnen selkäytimessäni, että tällaisena aikana – koska ajat ovat hankalat – en kannata olla yksinään pienellä saarella.

Lisäksi EU-leiriin ovat ilmaisseet kuuluvansa myös ainakin jännityskirjailija John le Carré, tiedemies Steven Hawking, näyttelijät Ian McKellen ja Jude Law sekä rock-ikoni, sir Bob Geldof. Musiikkimaailmasta EU-faneiksi ovat ilmoittautuneet muun Editors, Hot Chip ja Franz Ferdinand -yhtyeet.

Lähdetään EU:sta

Michael Caine

 

Tähtinäyttelijä on usein keulapaikalla, kun brittimedia listaa näkyvimmin EU:ta arvostelleita julkkiksia. Caine on kertonut pitävänsä EU:ta virkamiesten hallitsemana koneena, jonka käskettäväksi hän ei halua. Hän ei usko EU:n kykenevän muuttumaan niin radikaalisti, että hän alkaisi kannattaa sitä.

Joan Collins

 

Dynastia-tähti selitti Brexit-kannatustaan näin:

– Haluamme itsemääräämisoikeuden ja säätää omat lakimme. Tämä maa on kovin erilainen kuin se, jossa kasvoin. Olen nähnyt ison muutoksen. Tämä on pieni saari. Nyt tänne tulee liikaa ihmisiä ja me hukumme mereen niin monen ihmisen kanssa, Collins sanoi Daily Mailille.

Elizabeth Hurley

 

Näyttelijä-malli perusteli Eroa-puolen kannattamistaan erikoisella sutkautuksella:

– Jos se tarkoittaa, että voimme taas halutessamme käyttää kunnon hehkulamppuja ja tehokkaita hiustenkuivaimia ja pölynimureita, niin minä liityn Brexitin kannattajiin.

John Cleese

 

Monty Python -tähti selitti kantaansa Twitterissä sillä, että EU on heikentänyt Britannian demokratiaa.

– Jos uskoisin isoon reformiin EU:ssa, äänestäisin jäämisen puolesta. En usko. Surullista.

Sol Campbell

 

Ex-jalkapallotähden perustelu EU:sta eroamiselle on jalkapallo. Campbell uskoo brittifutiksen kykenevän kasvattamaan parempia jalkapalloilijoita ja pitämään heidät maassa ilman EU:ta.

Bryan Adams

 

Kanadalainen rocktähti sotkeutui keskusteluun paljon puhuvalla Twitter-kysymyksellään:

– Brexit: Jäädä vai lähteä? Haluaako Britannia todella, että maata hallitsevat henkilöt, joita se ei itse ole valinnut?

Lisäksi Eroa-leiriin kuuluvat muun muassa The Who -yhtyeen laulaja Roger Daltrey, joka on arvostellut EU-johtajia painokelvottomin termein, formula-pomo Bernie Ecclestone ja Iron Maiden -yhtyeen Bruce Dickinson. Kokonaisista bändeistä eroa tukee Right said Fred.

Lähteet: Mirror, Metro, Newsweek

Iron Maidenin Bruce Dickinson kannattaa brittien EU-eroa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?