Putin: Venäjä tehostaa taisteluvalmiuttaan – länsi epäonnistui toisen maailmansodan estämisessä

Julkaistu:

Venäjän presidentti on tehnyt rinnastuksia toisen maailmansodan ja nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen välillä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on esiintynyt jälleen uhmakkaana maan parlamentissa. Putin puhui maan päättäjille, kun natsi-Saksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon tuli tänään keskiviikkona täyteen 75 vuotta. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Putin ilmoitti, että Venäjän on tehostettava taisteluvalmiuttaan siksi, että sotilasliitto Nato on toiminut aggressiivisesti maan rajojen läheisyydessä. Nato on muun muassa järjestänyt sotilasharjoituksia ja siirtänyt joukkojaan Baltian maihin ja Puolaan.

Nato ilmoitti maanantaina, että se sijoittaa neljä pataljoonaa Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan Venäjän aggression estämiseksi. Sotilasliitto pitää Puolan pääkaupungissa Varsovassa huippukokouksen heinäkuussa.

Lännen ja Venäjän välit viilenivät erittäin kylmiksi sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan Ukrainalta itseensä keväällä 2014.


Putin arvosteli länttä siitä, että se on haluton rakentamaan modernia ja yhteistä turvallisuusjärjestelmää Venäjän kanssa.

– Venäjä on avoin keskustelemaan tästä tärkeästä asiasta, ja se on osoittanut useammin kuin kerran valmiuttaan dialogiin. Mutta, juuri kuten kävi toisen maailmansodan aattona, emme näe positiivista reaktiota vastauksena, hän sanoi.

”Meitä sitoo velvollisuus”

Putinin mukaan Nato on päinvastoin vahvistanut aggressiivista retoriikkaansa ja toimiaan Venäjän rajojen lähettyvillä.

– Näissä olosuhteissa meitä sitoo velvollisuus kiinnittää erityistä huomiota siihen, että suoritamme tehtävän maamme taisteluvalmiuden tehostamiseksi.

Putin veti historiallisia yhtäläisyyksiä 1930-luvulle. Hänen mukaansa ihmiskuntaa uhkaa vaara, että nopeasti leviävän terrorismin vastustamisessa epäonnistutaan samalla tavalla kuin natsi-Saksan nousua vastaan epäonnistuttiin.

– Maailman yhteisö ei osoittanut tarpeeksi tarkkaavaisuutta, tahtoa eikä lujuutta sodan estämiseksi ja miljoonien ihmishenkien pelastamiseksi. Minkälainen oppitunti tarvitaan tänä päivänä, että vanhat ja riitaisat erimielisyydet ja geopoliittiset pelit hylätään, ja yhdistytään taistelemaan kansainvälistä terrorismia vastaan, Putin kysyi.

Putin on aikaisemmin muistutellut usein, että aikanaan Nato lupasi, ettei se levittäydy liian lähelle Venäjän rajoja. Venäjä on toistuvasti syyttänyt Naton laajentumista ja harjoituksia aggressiivisuutena.


Rinnastuksia on tehty toiseenkin suuntaan

Läntisen historiankirjoituksen perusteella Putinin puheessa voi nähdä aukkoja. Putinin puheessa ei esimerkiksi mainittu, että Neuvostoliitto ja natsi-Saksa sopivat vuonna 1939 juhlallisesti hyökkäämättömyyssopimuksesta. Se tunnetaan myös nimellä Molotov-Ribbentrop-sopimus maiden ulkoministerien mukaan. Samassa yhteydessä maat sopivat salaisesti Euroopan etupiirijaosta, jonka perusteella ne miehittivät ja jakoivat Puolan.

Myös Venäjään on kohdistunut rinnastuksia toisen maailmansodan historiaan. Erityisesti kirjoittelijat sosiaalisessa mediassa eivät ole aina kohdelleet Putinia kovinkaan kauniisti, mitä tulee nykyisen Venäjän ja historian Natsi-Saksan rinnastamiseen.

Kun Krimin niemimaan kriisi oli kuumimmillaan, mielenosoittajat vaativat Venäjää ja Putinia vetämään joukot pois alueelta. Osassa protestoijien kylteissä verrattiin Venäjän toimia natsi-Saksan tekoihin toisen maailmansodan alla, kun Saksa nappasi Tshekkoslovakian sudeettialueet itselleen.

Natsien johtaja Adolf Hitler vaati Sudeettialueita itselleen nimenomaan siksi, että siellä oli merkittävä saksalaisvähemmistö. Krim liitettiin Venäjään kyseenalaistetulla kansanäänestyksellä. Venäjä perusteli äänestystä muun muassa sillä, että Krimillä asuu runsaasti etnisiä venäläisiä.