Kauhujen kesäleiri päättyi 14 lapsen kuolemaan Venäjällä – sankariksi nousi Julia, 12 - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kauhujen kesäleiri päättyi 14 lapsen kuolemaan Venäjällä – sankariksi nousi Julia, 12

Säämäjärven turman sankariksi on venäläismediassa noussut 12-vuotias Julia-tyttö.

21.6.2016 6:10

Julia huuhtoutui Säämäjärven rantaan pelastusliivien varassa ja tajuttomana.

Herättyään sunnuntaiaamuna tyttö lähti hankkimaan apua. Hän kolkutti läheisen kylän talojen ovia, kunnes löysi ihmisiä.

– Luulimme ensin, että hän oli eksynyt, mutta sitten hän kertoi mitä oli tapahtunut, kuvaili Life Newsin haastattelema Aleksandr Kudaman kylästä.

Miehen mukaan tyttö ei itkenyt, mutta näytti väsyneeltä ja oli läpimärkä.

  • Yllä tekstitetty video Säämäjärven tragediasta.

Tytön on kerrottu kylään kävellessään nähneen pojan, joka oli verissään eikä kyennyt kävelemään, mutta pelastushenkilöstö löysi pojan tytön kuvailujen perusteella.

Aleksandrin mukaan tyttö sanoi olleensa veneessä veljensä kanssa ja pitäneensä tätä kädestä kiinni. Lopulta he olivat joutuneet eroon myrskyssä.

Veli kuitenkin selviytyi myös, ja tyttö löysi hänet poliisin avustuksella muiden pelastettujen joukossa.

– Luojan kiitos he ovat molemmat elossa, Aleksandr sanoi Life Newsin mukaan.

  Raporteista piirtyi kuva todellisesta kauhujen lastenleiristä

Venäjän Karjalassa etsittiin eilen vielä yhtä ruumista Säämäjärven lauantaisen venetragedian jäljiltä.

Tuhoisa turma tapahtui, kun 12–15-vuotiaiden moskovalaislasten kesäleirin ohjaajat veivät lapset huterilla veneillä kovaan myrskyyn.

Pääministeri Dmitri Medvedev piti Venäjää järkyttänyttä turmaa ”rikollisena piittaamattomuutena”.

Tuhoisa turma tapahtui, kun 12–15-vuotiaiden moskovalaislasten kesäleirin ohjaajat veivät lapset huterilla veneillä kovaan myrskyyn.

Eilen oli kuitenkin vielä epäselvää, mitä järvellä tarkalleen ottaen tapahtui ja kuka oli vastuussa järvelle lähtemisestä ja ylipäätään toiminnasta leirillä.

Veneiden kaatuessa ainakin parikymmentä lasta 51 hengen seurueesta joutui veden varaan. Osa onnistui uimaan kovassa tuulessa pelastusliivien avulla rantaan, mutta 11 poikaa ja kolme tyttöä jäi parimetrisiin aaltoihin. He olivat kaikki 12–13-vuotiaita.

Sekä viranomaisten että venäläismedian raporteista piirtyi kuva todellisesta kauhujen lastenleiristä, jossa ohjaajat olivat pätemättömiä ja lasten kerrottiin jopa yrittäneen ajoittain paeta paikalta kurjien olojen takia. Tapaus on tuonut venäläisille jälleen kärjistetysti ilmi, miten retuperällä asiat voivat olla jopa viranomaisten silmien alla.

Lapset ja heidän vanhempansa olivat valittaneet olosuhteista, mutta leirin johdolle oli annettu korkeintaan huomautuksia. Nyt leiri on kokonaan suljettu.

  Lapset ja jotkut ohjaajat olisivat halunneet perua retken

Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov kertoi eilen, että monet leirin ohjaat olivat kokemattomia opiskelijoita läheisestä kasvatustieteellisestä oppilaitoksesta.

Leirin uintiopettajana toimineen 19-vuotiaan naisen poikaystävä kertoi RT:lle, että työskentely leirillä oli käynyt naisen voimille. Työ kuului hänen opintojensa harjoitteluun, eikä hän voinut irtisanoutua, koska olisi saanut potkut oppilaitoksesta. Kyseinen nainen on yksi pidätetyistä, joita epäillään laiminlyönneistä.

Poikaystävä väitti myös, ettei nainen ollut tietoinen lähestyvästä myrskystä. Sekä lapset että jotkut ohjaajat olisivat halunneet perua retken, mutta leirin koordinaattorin sanotaan patistaneen heidät matkaan.

Juuri tätä on pidetty järkyttävimpänä piittaamattomuutena, koska viranomaistenkin mukaan useiden ihmisten leirillä piti tietää myrskystä.

– Leirillä ei ollut lupaa tuollaisille veneretkille, siellä ei ollut osaavia ohjaajia eikä kunnon kalustoa, kommentoi varapääministeri Olga Golodets.

Lapsiasiamies Astahov on aiemmin sanonut, että kaikilla veneretkeen osallistuneilla ei olisi ollut edes pelastusliivejä. Näin he olivat kylmään veteen jouduttuaan todennäköisesti hukkuneet nopeasti.

Paikalle hälytettiin apua vasta seuraavana päivänä, kun yksi pelastuneista lapsista löysi tiensä läheiseen kylään.

Viranomaisten mukaan heillä ei ollut tietoa leirin veneretkestä.

Venäjän lapsiasiamies on aiemmin sanonut, että kaikilla veneretkeen osallistuneilla ei olisi ollut edes pelastusliivejä.

Lapset ja heidän vanhempansa olivat valittaneet olosuhteista, mutta leirin johdolle oli annettu korkeintaan huomautuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?