Venäjä järjestää jättimäiset sotaharjoitukset – Putinin sotaneuvosto koolle tänään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä järjestää jättimäiset sotaharjoitukset – Putinin sotaneuvosto koolle tänään

Venäjällä on parhaillaan menossa valtava sotaharjoitus. Nato syyttää Venäjää jännityksen kiristämisestä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin testauttaa maansa armeijan valmiutta valtavassa sotaharjoituksessa. Harjoitus päättyy keskiviikkona.­

20.6.2016 10:42

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut maan joukot sotilasharjoitukseen, jossa testataan Venäjän armeijan ja reserviläisten valmiutta. Harjoitus alkoi viime viikon tiistaina ja päättyy keskiviikkona. Asiasta ilmoitti Venäjän puolustusministeriö.

Maan kansallinen turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään Kaliningradissa, jossa käsitellään alueen turvallisuutta. Asiasta ilmoitettiin Kaliningradin aluehallinnon verkkosivuilla. Neuvoston kutsui koolle neuvoston sihteeri kenraali Nikolai Patrushev. Neuvostoa johtaa Putin itse.

Venäjä on järjestänyt valmiutta testaavia pikaharjoituksia säännöllisesti sen jälkeen, kun Venäjän ja lännen suhteet kylmenivät Ukrainan kriisin vuoksi keväällä 2014.

Sotilasliitto Nato on syyttänyt Venäjää siitä, että nopealla aikataululla järjestettävät yllätysharjoitukset kiristävät välejä entisestään. Venäjä on perustellut harjoituksia sanomalla, että niillä on pelkästään puolustuksellinen merkitys, jolla testataan Venäjän kykyä toimia, jos maahan hyökätään.

Baltian maat ovat ilmaisseet avoimesti huolensa siitä, että pikaharjoitukset niiden rajojen läheisyydessä voisivat muuttua nopeasti aktiiviseksi hyökkäykseksi.

Ajatushautomo: Vastaveto Natolle

Puolustusministeri Sergei Shoigu ei ole kertonut, montako sotilasta harjoitukseen osallistuu. Hän on kuitenkin sanonut, että harjoituksessa testataan erityisesti joukkojen komentamista ja mobilisointia sekä reserviläisiä. Reserviläisten valmiusnopeutta testataan niin luonnonkatastrofin kuin sotilaallisen konfliktin suhteen.

Muun muassa The Wall Street Journal kirjoittaa, että Venäjän sotaharjoitukset ovat oletettavasti vastaveto Naton suurille sotaharjoituksille. Viime viikolla yli 30 000 Yhdysvaltain, Puolan ja muiden Nato-maiden sotilasta harjoittelivat Itämeren alueella.

Lehti kirjoittaa, että Venäjä oletettavasti haluaa näyttää lännelle, kuinka nopeasti se pystyisi halutessaan hyökkäämään Baltiaan.

Samoilla linjoilla on lontoolaisen ajatushautomon European Leadership Networkin analyytikko Lukasz Kulesa. Hän sanoo amerikkalaiselle Newsweekille, että Naton harjoitukset Itä-Euroopassa ja Itämerellä ovat ainakin yksi syy harjoituksiin. Venäjä haluaa näyttää, että Naton harjoitukset eivät pelota sitä.

– Edellisinä vuosina fokus on ollut enimmäkseen nopean valmiuden maajoukoissa, ilmavoimissa ja ydinasejoukoissa. Se on Venäjän kannalta järkeenkäypää, että se laajentaa kirjoa suureen määrään reserviläisiä, harjoittelevat ennalta sijoitellun kaluston käyttöä ja suojelevat tärkeää infrastruktuuria maan sisällä sisäistä levottomuutta tai sabotaasia vastaan. Pitäisin pään kylmänä, enkä tulkitsisi sitä kolmannen maailmansodan valmisteluksi, hän sanoo lehdelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?