EU-eroa ajavien kampanjajuliste kuohuttaa Britanniassa – ministeri vertasi natsipropagandaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU-eroa ajavien kampanjajuliste kuohuttaa Britanniassa – ministeri vertasi natsipropagandaan

Britanniassa on jatkettu torstain EU-kansanäänestyksen kampanjointia, jonka poliitikon murha keskeytti.

Ukip-populistipuolueen johtaja Nigel Farage poseerasi uuden Eroa-kampanjan julisteen edessä viime torstaina.­

19.6.2016 19:07

Sunnuntaina jatkuneessa Britannian EU-jäsenäänestyskampanjassa mielialat kiihtyvät. Britannian valtiovarainministeri George Osborne on verrannut EU-eroa kannattavien kampanjajulistetta natsipropagandaan, ja juliste on herättänyt kuohuntaa kummallakin puolella kampanjalinjoja.

Itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja Nigel Farage käynnisti jo viime torstaina viimeisen kampanjarutistuksen ja poseerasi Eroa-leirin uuden julisteen edessä Lontoossa. Julisteessa satojen pakolaisten vana kulkee kohti katsojaa ja iskulause julistaa Breaking Point (suom. murtumispiste, katkeamispiste).

– EU on pettänyt meidät. Meidän täytyy vapauttaa itsemme ja ottaa rajat omaan kontrolliimme, juliste kuuluttaa.

Nigel Farage on puolustanut julistetta sanomalla, että avoimien ovien politiikka on tehnyt EU:sta ”vähemmän turvallisen”.­

Maahanmuutto on yksi eroa ajavien pääteemoista ja sen väitetään kasvavan entisestään, jos Britannia ei eroa EU:stä. Faragen lanseeraama juliste on kuitenkin koettu arveluttavaksi myös joidenkin eroa kannattavien keskuudessa.

– Se sai minut värisemään, kuvaili eroa-leirin toisen kampanjaryhmittymän johtaja Michael Gove, joka suhtautuu myönteisesti maahanmuuttoon

Valtiovarainministeri George Osborne puolestaan sanoi sunnuntaina, että julisteessa on ”kaikuja 1930-luvulta”, mitä pidettiin suorana viittauksena natsipropagandaan.

– Nigel Farage julkaisi iljettävän ja häpeällisen posterin, jossa on kaikuja 1930-luvulla käytetystä materiaalista, Osborne lausui.

Valtiovarainministeri George Osborne otti voimakkaasti kantaa julisteeseen.­

Osborne sanoi myös, että maahanmuutto voi päinvastoin lisääntyä, jos Britannian lähtee EU:sta.

Jäsenyyttä kannattavien pääteemana ovat kuitenkin olleet taloudelliset argumentit, ja Osborne varoittikin sunnuntaina, että Britannian talous voi kärsiä paljon aiemmin arveltua pahemmin, jos Eroa-puoli voittaa.

Britannian vaalikampanjat olivat kolme päivää tauolla sen jälkeen, kun jäsenyyttä voimakkaasti kannattanut kansanedustaja Jo Cox murhattiin. Ukip-johtaja Nigel Farage arveli sunnuntaina, että murha saattaa toimia jäsenyyttä kannattavien hyväksi.

Murhasta syytetty mies julisti lauantaina oikeudessa olevansa ”kuolema pettureille, vapaus Britannialle”, mikä on tulkittu viittaukseksi hänen motiiviinsa. Miehen on kerrottu kärsivän myös mielenterveysongelmista.

Mielipidemittausten perusteella kansanäänestyksen tulosta on vaikea ennustaa, sillä osapuolet ovat olleet keskimäärin tasoissa kyselyissä. Tulos julkistetaan perjantaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?