Jättifestarit samaan aikaan brexit-äänestyksen kanssa — jättävätkö tuhannet nuoret äänestämättä?

Glastonburyn rock-festivaalin perustaja vetosi festarikansaan ja pyysi heitä äänestämään ennakkoon EU-jäsenyyden puolesta.

Glastonburyn festivaalitunnelmaa viime kesältä.

19.6.2016 7:44

KAMPPAILU kansalaisten äänistä on Britanniassa viime hetkille asti tiukkaa. Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan Brexitiä ajavat ovat hienoisessa johdossa. Periaatteessa mikä tahansa voi vielä keikauttaa äänestäjien mielipiteen toisesta leiristä toiseen.

Erityisen kiihkeää kamppailu on nuorten äänistä. Juuri heidän odotetaan olevan laiskimpia äänestäjiä, vaikka kysymys on heidän tulevaisuudestaan.

Hanakimmin EU:sta ovat lähdössä ne, jota muistavat ajan ennen Euroopan unionia. Kesäkuussa julkaistujen lukujen valossa yli 55-vuotiaista noin 80 prosenttia aikoo käyttää äänioikeuttaan juhannusaatonaattona.

Nuorista vain vähän yli puolet aikoo varmasti saapua äänestyspaikalle, vaikka heistä enemmistö kannattaa EU:hun jäämistä.

Ei siis ihme, että Britannian nuorison jokakesäisen päätapahtuman, Glastonburyn perustaja Michael Evans vetosi festivaalikävijöihin tällä viikolla. Festivaali alkaa päivää ennen kansanäänestystä.

– Festivaaleille tulevien ihmisten pitää äänestää. Kansanäänestyksen tulos vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa, joten heille on tärkeää ja heidän täytyy pitää huolta siitä, että he ovat osa päätöstä. Uskon, että tänne tulevat nuoret haluavat olla mukana. Olemme sanoneet naama punaisena: Jos tulet, äänestä, Evansa sanoi Observer-lehdelle.

FESTIVAALIN nykyisin 80-vuotias perustaja on tanakasti EU:ssa pysymisen puolella.

– En itseni takia vaan. Olen jo ehtoopuolella. Olen ajanut tätä asiaa 50 vuotta – ja se on ollut nuorten vuoksi.

Glastonbury on yksi maailman suurimmista musiikkifestivaaleista. Sinne myydään vuosittain noin 135 000 lippua.

Työväenpuolueen Neil Kinnock kritisoi hiljattain festivaalin osumista samaan aikaan kansanäänestyksen kanssa.

– Olisi kauhea sääli, jos nuoret äänestämisen sijasta rokkaisivat, Kinnock sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?