Ulkomaat

CNN: Orlandon joukkosurmaajan hyytävä puhelu julki: ”Tein sen Isisin puolesta”

Julkaistu:

Joukkomurha
CNN kertoo, että Orlandon joukkomurhaaja Omar Mateen, 29, olisi soittanut hätänumeron ja median lisäksi ystävälleen hyvästelläkseen hänet.
Orlandon terroristi Omar Mateen, 29, soitti Pulse-homoklubin panttivankitilanteesta ystävälleen hyvästelläkseen hänet. Asiasta kertoi muun muassa CNN. Kanavan tiedossa ei ollut, mitä Mateen ystävälleen viimeisinä sanoinaan sanoi. Mateen tappoi klubilla 49 ihmistä ja haavoitti yli 50 ihmistä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Mateen soitti tekopaikalta myös hätänumeroon ja CNN:n tytäryhtiölle News 13 Orlandolle, että hän teki hirmutekonsa äärijärjestö Isisille uskollisena. CNN on julkaissut puhelun sisällön.

Puhelimeen vastasi News 13 Orlandon tuottaja Matthew Gentili. Puhelu tuli noin 02.45. Gentilin mukaan soittaja kysyi, tietääkö kanava jotain ammuskelusta.

–Tiedättekö ammuskelusta? Minä olen ampuja. Se olen minä. Minä olen ampuja, mies sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soittaja puhui Gentilin mukaan jossain vaiheessa arabiaa. Sen jälkeen hän vaihtoi taas englantiin.

–Tein sen Isisin puolesta. Tein sen islamilaiselle valtiolle, soittaja sanoi viitaten Isisin itse julistamaan kalifaattiin Irakissa ja Syyriassa.
  Soittaja ei suostunut paljastamaan missä hän on. Gentili kysyi vielä, onko jotain muuta, mitä Mateen haluaisi sanoa.

  –Hän sanoi ei, ja heitti luurin korvaan, Gentili kertoo CNN:lle.

  Yhdysvaltain liittovaltiopoliisi FBI kerää edelleen ampujan puhelimesta tietoja. Tutkijat ovat löytäneet merkittävästi dataa palveluntarjoajilta puhelujen lisäksi sähköposteista. Samsung-mallin puhelin vaurioitui, kun se kastui vedestä ja verestä. Vesi pääsi vuotamaan yökerhoon, kun SWATin erikoisjoukot repivät seinän auki panttivankien pelastamiseksi.

  Isä ei usko poikansa homouteen

  Alkuviikosta on uutisoitu, että Mateen olisi käynyt klubilla useasti. Osa muista asiakkaista piti häntä ystävällisenä kanta-asiakkaana, osa taas etäisenä ja hiljaisena kummajaisena. Mateen vieraili myös homoseksuaalien suosimissa chat-yhteisöissä ja deittipalveluissa.

  Uutinen on siinä mielessä erikoinen, että Mateenin on kerrottu raivostuneen, kun hän näki kahden miehen suutelevan Miamissa. Hänen entinen työkaverinsakin on kertonut, että Mateen olisi ollut vihainen homofoobikko, joka lateli törkeyksiä niin naisista, seksuaalivähemmistöistä kuin eri roduista.

  Tutkijat eivät ole ottaneet kantaa siihen, kävikö Mateen klubilla ja chat-palstoilla henkilökohtaisista syistä vai tarkkailun vuoksi. Mateenin isä Seddique Mateen ei usko, että hänen poikansa olisi ollut homoseksuaali.

  – En tiedä oliko hän vai ei, tai oliko se hänen tapansa elää, mutta en usko, hän totesi CNN:lle.
   Ampujan entinen vaimo taas kertoo, ettei ole ex-miehensä seksuaalisuudesta täysin varma.

   – Se ei yllätä minua, että hän saattoi olla homo. Sekään ei yllätä minua, että hän eli kahta täysin eri elämää, ja oli niin syvässä konfliktissa itsensä kanssa, hän sanoi CNN:lle.

   Tutkijat eivät vieläkään ole saaneet selvyyttä Mateenin todellisista motiiveista. Mediassa on esitetty vaihtoehtoja, että teko oli homofobinen viharikos, Mateenilla oli ongelmia oman seksuaalisuutensa kanssa tai sitten kyseessä todella oli äärijärjestö Isisin innoittama joukkomurha.

   Videolla Orlandon joukkosurmasta selvinnyt kertoo kauhujen yöstä.