Väite: Isisin johtaja on kuollut – tutkija: ”Todennäköisesti väärennös” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Väite: Isisin johtaja on kuollut – tutkija: ”Todennäköisesti väärennös”

Kansainvälinen media on uutisoinut raporteista, joiden mukaan äärijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi olisi kuollut. Tutkijaupseeri Antti Paronen pitää väitettä väärennöksenä.

Abu Bakr al-Baghdadi.­

14.6.2016 19:41

Uudet raportit äärijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta puhuttavat jälleen internetissä. Kohun taustalla on Isisin ”tietotoimiston” al-Amaqin väitetty ilmoitus, joka kuuluu: ”Abu Bakr al-Baghdadi on kuollut liittouman ilmaiskuissa Raqqassa Ramadanin viidentenä päivänä”. Liittoumalla viitataan Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan.

Ilmoituksen poimivat muun muassa turkkilaismedia Yenis Safak sekä shiiamuslimimedia Ahlulbayt. Niitä taas ovat siteeranneet muun muassa The Daily Mail, The Mirror ja International Business Times. Kaikki korostavat, että asialla ei ole virallista vahvistusta.

Yhdysvaltain johtaman liittouman edustaja eversti Chris Garver totesi USA Todaylle tiistaina, että hän on tietoinen raporteista, mutta Yhdysvallat ei pysty niitä vahvistamaan. Hänen mukaansa uutinen olisi tervetullut, jos se pitäisi paikkansa, mutta se ei tietäisi taistelujen loppumista.

Myös maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri kapteeni Antti Paronen korostaa Ilta-Sanomille, että väite al-Baghdadin kuolemasta on vähintäänkin epäluotettava.

Paronen uskoo, että al-Amaqin ”ilmoitus” Isis-johtajan kuolemasta on väärennetty. Muun muassa Twitterissä on kiertänyt kuva, jonka väitetään olevan kuvakaappaus al-Amaqin ilmoituksesta.

– Olen skeptinen. Tämä voi olla täysi ”trolli”. Aika moni asia viittaa siihen, että on kokeiltu piruuttaan, mitä tällaisen levittämisellä saadaan aikaan. Kuvan alkuperän selvittäminen ei onnistu mitenkään. Vaikuttaa siltä, että kyseessä on todennäköisesti väärennös.

Tiedot ovat myös ristiriitaisia. Mirrorin mukaan toinen lähde kertoo, että al-Baghdadi olisi kuollut Syyrian Raqqan sijaan Irakin Mosulissa, joka on äärijärjestön toinen tärkeä tukikohta.

Paikallaan vai jatkuvassa liikkeessä?

Isis-johtaja on pysytellyt näkymättömissä jo puolen vuoden ajan. Edellisen kerran al-Baghdadi tiettävästi esiintyi ääniviestillä joulukuussa. Viesti julkaistiin useilla Isisin Twitter-tileillä. Uhoava viesti kuului, että Yhdysvaltain johtaman liittouman ja Venäjän ilmaiskut ovat epäonnistuneet äärijärjestön heikentämisessä.

CNN kertoi eilen, että al-Baghdadin olinpaikasta on kaksi teoriaa. Ensimmäinen vaihtoehto on se, että hän piilottelee jossain Raqqan rakennuksessa, koska maaoperaatio niin syvällä Isisin alueella olisi erittäin vaikea toteuttaa. Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenin rynnäköimällä hänen majapaikkaansa Pakistanissa vuonna 2011.

Päiväämätön, videolta napattu kuva Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadista.­

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri kapteeni Antti Paronen pitää todennäköisempänä CNN:n jälkimmäistä vaihtoehtoa, jonka mukaan al-Baghdadi liikkuu jatkuvasti paikasta toiseen pitääkseen olinpaikkansa salaisuutena.

Isis-johtajan päästä on luvattu 25 miljoonan dollarin palkkio.

– Veikkaisin, että al-Baghdadi liikkuu hyvin aktiivisesti paikasta toiseen. Niin teki myös Talibanin keskijohto Afganistanissa. Ensimmäinen vaihtoehtokaan ei ole poissuljettu missään nimessä, Antti Paronen sanoo.

Moni Isis-pomo saanut surmansa

The Guardian uutisoi toukokuussa 2015, että al-Baghdadi olisi vakavasti haavoittunut. Tuolloin järjestön johto siirtyi Guardianin mukaan kakkosmies Abd ar-Rahman Mustafa al-Qadulille, joka sai surmansa maaliskuussa.

Tammikuussa taas kuoli korkea-arvoinen Isis-upseeri Assi Ali Mohammed Nasser al-Obeidi.

Paronen suhtautuu epäilevästi myös al-Baghdadin haavoittumisuutiseen, jonka mukaan hän olisi poissa järjestön johdosta. Paronen toteaa, että Isis kulminoituu hyvin vahvasti al-Baghdadin henkilöhahmoon. Isisin taistelijat pitävät häntä uskonnollisesti uskottavana, minkä vuoksi he voivat pitää häntä niin suurena johtajana.

– Emme aina ehkä ymmärräkään, kuinka merkittävä hahmo hän on Isisille. Hän on modernin Isisin luoja, sen Isisin, jonka opimme tuntemaan vuonna 2014.

Tutkijaupseeri uskoo, että Isis on jo tehnyt suunnitelmansa sen varalta, että al-Baghdadi todella saa surmansa. Paronen sanoo, että yksi vaihtoehto seuraajaksi voisi olla puhemies Abu Mohammad al-Adnani.

– Hänen ongelmansa on kuitenkin se, että hän on syyrialainen. Isis on ennen kaikkea irakilainen organisaatio. Seuraaja tulee varmaan al-Baghdadin lähipiiristä. Ehkä johtoon nousee tuntemattomampi taho. Voi olla että potentiaalinen johtajatappio repii järjestöä kappaleiksi, mikä sinällään palvelisi koalition tavoitteita.

Useita vääriä ilmoituksia

Väite Isis-johtajan kuolemasta on epäilyttävä silläkin perusteella, että al-Baghdadin kuolemasta on kerrottu useita kertoja virheellisesti viime vuosina. Vuonna 2014 ilmaiskuissa haavoittuneesta ”al-Baghdadista” levitettiin suorastaan videota internetissä. Vuoden 2015 elokuussa taas iranilainen radiokanava kertoi al-Baghdadin kuolleen haavoihinsa maaliskuisten ilmaiskujen jälkeen.

Kansainvälinen media uutisoi viime viikon lopulla, että Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut olisivat osuneet al-Baghdadin saattueeseen torstaina Syyrian ja Irakin rajalla.

Asiasta uutisoi irakilainen Al Sumariya TV, joka viittasi paikallisiin lähteisiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan kanavalla on hyvät suhteet Irakin shiiapoliitikkoihin ja maan turvallisuusjoukkoihin, jotka taistelevat Isisiä vastaan.

Liittouman edustaja Brett McGurk taas totesi Reutersin mukaan Valkoisessa talossa Washington D.C:ssä perjantaina, että viranomaisilla ei ole mitään syytä uskoa, etteikö al-Baghdadi olisi elossa.

– Oletamme, että hän on yhä elossa, mutta tämä on vain ajan kysymys, hän totesi Reutersin mukaan.

Isis julistautui ”islamilaisen valtion” kalifaatiksi hallitsemillaan alueilla Irakissa ja Syyriassa kesäkuussa 2014. Kalifiksi nostettiin al-Baghdadi. Daily Mail kertoo, että al-Baghdadi olisi syntynyt vuonna 1971 Irakin Samarrassa alemman keskiluokan sunnimuslimiperheeseen. Hänen väitetään olevan profeetta Muhammadin suora jälkeläinen.

Alla olevalla videolla kerrotaan Isisin nykytilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?