Ulkomaat

Tällainen oli 50 ihmistä Orlandossa tappanut Omar Mateen

Julkaistu:

Orlandon verilöyly
Ex-vaimon mukaan Orlandon verilöylyn tekijä oli väkivaltainen ja äkkipikainen. Lukiokaverit kuvailevat Omar Mateenia nynnyksi, jonka käytös kuitenkin muuttui syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.
Terroristi Omar Mateen ampui Floridan Orlandossa sijaitsevassa homobaarissa 50 ihmistä. Poliisin verilöylyn yhteydessä ampuman Mateenin vanhemmat ovat afganistanilaisia, mutta mies oli syntynyt New Yorkissa ja oli Yhdysvaltain kansalainen.

Hän asui Port St. Lucien kaupungissa noin 200 kilometrin päässä Orlandosta, missä hän myös varttui. Hän meni 2009 naimisiin uzbekistanilaistaustaisen naisen kanssa, mutta pari erosi 2011. Hän oli myös 3-vuotiaan pojan isä.

Ex-vaimon mukaan Mateen sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä, vaikka sitä ei virallisesti ollut diagnosoitu. Hän sanoi CNN:n mukaan miehen käyttäneen aiemmin myös steroideja.EX-VAIMO kuvaili miestä väkivaltaiseksi ja äkkipikaiseksi Washington Postin haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän ei ollut vakaa ihminen, hän hakkasi minua. Hän vain tuli kotiin ja alkoi piestä minua, koska pyykkäys oli kesken tai jostain sellaisesta, nainen kertoi nimettömästi lehdelle.

29-vuotias Mateen työskenteli turvamiehenä G4S-yrityksessä, jonka turvallisuusseulonnat hän läpäisi vuosina 2007 ja 2013.


YRITYS on vahvistanut miehen työskennelleen heidän palveluksessaan, vaikka FBI oli kuulustellut Mateenia 2013 ja 2014, kun hänen epäiltiin ihailevan itsemurhapommittajia. Mies ei kuitenkaan ollut joutunut kertaakaan pidätetyksi.

– Vuonna 2013 saimme tietää, että FBI oli tutkinut hänen toimiaan, mutta tutkinta keskeytettiin. Emme olleet tietoisia hänen oletetuista yhteyksistään terroristiseen toimintaan tai muista mahdollisista FBI:n tutkimuksista, G4S:n julkilausumassa todettiin.

Mateenilla on lehtitietojen mukaan ollut yhteyksiä Yhdysvaltojen kansalaiseen, joka menehtyi itsemurhaiskussa Syyriassa. Viranomaisten mukaan hän oli maininnut myös ammuskelun yhteydessä soittamansa hätäpuhelun yhteydessä Bostonin maratonille terrori-iskun tehneet Tsarnaevin veljekset.ENTISEN työtoverin mukaan Mateen puhui jatkuvasti ihmisten tappamisesta, kertoo New York Times. Mateenin kanssa turvamiehenä G4S:ssä työskennellyt Daniel Gilroy sanoo olleensa kollegansa käytöksestä huolissaan.

– Hän oli kiihtynyt kaikesta, aina poissa tolaltaan, aina kierroksilla, aina vihainen, Gilroy sanoo.

– Valitin useita kertoja, että hän on vaarallinen ja ettei hän pitänyt mustista, naisista, lesboista ja juutalaisista, hän sanoi puolestaan Los Angeles Timesille.

Hän käyttää esimerkkinä tapausta, jossa afroamerikkalainen mies oli ajanut autolla Mateenin ohi ja tämä oli sanonut toivovansa voivansa tappaa kaikki mustat.

– Hän oli aina vihainen ja vihasi maailmaa.


SAMAA LUKIOTA Mateenin kanssa käynyt Brice Miller sanoo Orlando Senitelille, ettei Mateen vaikuttanut tuolloin väkivaltaiselta. Millerin mukaan häntä kiusattiin koulussa.

Miller tunsi hänet nimellä Omar Mir Seddique, mutta mies vaihtoi 21-vuotiaana nimensä Omar Mateeniksi. Syy nimenvaihdolle ei lehden mukaan ole selvillä.

Mateen kävi rukoilemassa Fort Piercen islamilaisessa keskuksessa lapsesta asti. Imaami Syed Shafeeq Rahman sanoo, että Mateen piti ajatuksensa omana tietonaan.

– Hän oli hyvin hiljainen. Tuli paikalle aina viimeisellä minuutilla, eikä puhunut kenellekään, imaami sanoi Orlando Senitelille.

Toinen koulutoveri on sen sijaan kertonut Fox Newsin mukaan, että miehen käytös muuttui täysin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen, joista hän koulutoverin mukaan suorastaan innostui.


MATEENIN isä Mir Seddique on kertonut, että poika suuttui nähdessään kahden miehen suutelevan Miamin kaupungissa pari kuukautta sitten.

– Pyydämme anteeksi koko tapausta. Emme olleet tietoisia mistään hänen aikomuksistaan. Olemme järkyttyneitä kuten koko maa, Seddique sanoi NBC:lle.

Isä ja Mateenin ex-vaimo eivät kuitenkaan uskoneen uskonnon olleen syynä teolle. Pojan toimet tulivat vanhemmille järkytyksenä. Poika eli isänsä mukaan omaa elämäänsä omassa talossaan.

– Hän sai Yhdysvalloissa parhaan mahdollisen koulutuksen. Tarjosimme hänelle rakkautta ja hoivaa kuten hyvät vanhemmat tekevät, ja mitä tapahtuikaan. Tämä yllätti minut täysin ja jos hän olisi yhä elossa, tahtoisin vanhempana kysyä vain, miksi? väkivaltaan hyvin kielteisesti omien sanojensa mukaan suhtautuva isä kuvaili tuntemuksiaan Fox Newsin haastattelussa.

50 menehtyi Orlandon verilöylyssä

  • AR-15-rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautunut terroristi avasi tulen noin kello 02 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä seksuaalivähemmistöjen suosiman Pulse-yökerhon edustalla, Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.
  • Tilanne alkoi laukaustenvaihtona terroristin ja lähistöllä partioineen poliisin välillä. Yökerhossa, jonne asemies siirtyi, oli sisällä noin 320 ihmistä. Osa pääsi pakoon rakennuksen takaovesta.
  • Kolme tuntia kestäneen panttivankitilanteen jälkeen poliisin erikoisjoukko rynnäköi yökerhoon sen seinän läpi panssaroidulla miehistönkuljetusajoneuvolla. Epäilty ampuja sai seuranneessa laukaustenvaihdossa surmansa.
  • 50 ihmistä on saanut surmansa ja 53 loukkaantunut.
  • Epäilty terroristi on 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen. Hän asui Port St. Lucien kaupungissa noin 200 kilometrin päässä Orlandosta.