Video: Erikoisjoukot ampuivat Orlandon terroristin rynnäkössä – sadat laukaukset kaikuivat yössä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Video: Erikoisjoukot ampuivat Orlandon terroristin rynnäkössä – sadat laukaukset kaikuivat yössä

Pulse-yökerhon läheisyydessä asuva David Ward heräsi paukkeeseen, jonka hän ensin luuli tulleen auton pakoputkesta. Totuus oli kuitenkin toinen.

13.6.2016 11:09 | Päivitetty 13.6.2016 16:46

29-vuotias Omar Mateen hyökkäsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä seksuaalivähemmistöjen suosimaan Pulse-yökerhoon Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.

Mateen surmasi 50 ihmistä, ennen kuin itse kuoli SWAT-erikoisjoukkojen luoteihin. Ääri-islamistijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa terroriteon takana.

Yhdysvaltalaisen David Wardin kuvaamalla videolla kuuluu, kuinka SWAT-joukot iskevät yökerhoon, jonka sisälle Mateen oli linnoittautunut panttivankien kanssa.

Hetkeä ennen videon kuvaamista Ward kertoo heränneensä ääneen, jonka aluksi luuli tulevan auton pakoputkesta. Sitten totuus valkeni hänelle.

Video on nähtävissä jutun alussa.

Videolla kuuluu voimakasta tulitusta useiden sekuntien ajan.

– He (erikoisjoukot) huusivat ”mennään, mennään, mennään”, ja sitten kuulin satoja laukauksia, videon kuvannut Ward kertoi uutiskanava CNN:lle.

Poliisi Pulse-yökerhon ulkopuolella.

Mateen käytti hyökkäyksessään .223 kaliiperin AR-rynnäkkökivääriä ja 9mm puoliautomaattista pistoolia.

ATF, Yhdysvaltain oikeusministeriön alainen virasto, julkaisi Twitter-tilillään kuvan samanlaisista aseista, joita ampuja käytti. Kuvassa näkyy .223 kaliipein AR-rynnäkkökivääri ja 9mm puoliautomaattinen pistooli.

Guns traced in #Orlando shooting: .223 caliber AR type rifle and 9mm semiautomatic pistol. Similar to those pictured pic.twitter.com/Ao5pcLtwBg— ATF HQ (@ATFHQ) 12. kesäkuuta 2016

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tulitaistelun jälkeen poliiseja odotti yökerhossa järkyttävä näky. CNN:n mukaan sisään menneet poliisit joutuivat kulkemaan ruumiiden yli. Sieltä täältä kuului kännyköiden hälytysääniä. Äänet tulivat terroristin uhrien puhelimista, joihin omaiset yrittivät turhaan saada yhteyttä.

Erikoisjoukoilla järeä aseistus

The Washington Post kertoo, että yökerhoon rynnäköineet poliisin erikoisjoukot olivat järeästi aseistautuneita.

Lehden mukaan tapahtumapaikalta otetut kuvat paljastavat, että SWATilla oli käytössään poikkeuksellisen paljon varusteita, mikä kertoo siitä, että poliisi oli varautunut voimakkaaseen vastarintaan piiritetyn Omar Mateenin toimesta.

Yökerhoon iskeneillä SWAT-joukoilla oli päällään normaalia suuremmat ja peittävämmät luotiliivit, jotka suojaavat rinnan ja selän lisäksi kaulaa, niskaa, olkapäitä ja haaroja. Washington Postin mukaan suojavarustus oli raskaampi, kuin Yhdysvaltain jalkaväen sotatantereella käyttämä varustus

Aseistuksena oli mustat UMP-konepistoolit. Yökerhon ulkopuolelta otetuissa kuvissa näkyy, että osalla joukoista oli käytössään konekiväärit ja käsiaseet.

”Se oli vain bang, bang, bang”

Silminnäkijät ja yökerhossa olleet ovat kertoneet amerikkalaismediassa järkyttävistä tapahtumista.

– Se oli vain bang, bang, bang, eräs Pulsessa juhlimassa ollut sanoi CNN:lle.

– Tanssilattialla ja baaritiskillä olleet ihmiset menivät maahan ja jotkut meistä, jotka olivat lähellä baaritiskiä ja takauloskäyntiä, pääsivät ulos piha-alueelle ja sitten vain juoksimme, kirjoitti Ricardo Almodovar Pulse Clubin Facebook-sivulla.

Ystäviensä kanssa yökerhossa ollut Anthony Torres kertoi kuulleensa laukaukset ja kiirehtineensä pois paikalta.

– Laukaukset eivät kuulostaneet tavalliselta käsiaseelta. Kuulosti, että ampuminen vain jatkui, eikä loppunut, Torres sanoi.

– Tiesimme mikä se oli ja lähdimme sieltä todella nopeasti. Yli 70 poliisiautoa tuli vastaan. Kaikki tapahtui niin nopeasti, että ihmiset joutuivat eroon toisistaan, Torres kertoi CNN:lle.

Räjäytyksen jäljet näkyvät Pulse-yökerhon seinässä.

50 kuoli terroristin tulituksessa

  • AR-15-rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautunut terroristi avasi tulen noin kello 02 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä seksuaalivähemmistöjen suosiman Pulse-yökerhon edustalla, Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.

  • Tilanne alkoi laukaustenvaihtona terroristin ja lähistöllä partioineen poliisin välillä. Yökerhossa, jonne asemies siirtyi, oli sisällä noin 320 ihmistä. Osa pääsi pakoon rakennuksen takaovesta.

  • Kolme tuntia kestäneen panttivankitilanteen jälkeen poliisin erikoisjoukko rynnäköi yökerhoon sen seinän läpi panssaroidulla miehistönkuljetusajoneuvolla. Terroristi sai seuranneessa laukaustenvaihdossa surmansa.

  • 50 ihmistä on saanut surmansa ja 53 loukkaantunut.

  • Surmaaja on 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen. Hän asui Port St. Lucien kaupungissa noin 200 kilometrin päässä Orlandosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?