Näin Orlandon verilöyly tapahtui – joukkosurman yksityiskohdat alkavat tarkentua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Orlandon verilöyly tapahtui – joukkosurman yksityiskohdat alkavat tarkentua

Ammuskelussa menehtyi 50 henkilöä, joista kymmenen henkilöllisyys on selvillä. Silminnäkijät ovat kertoneet kauhunhetkistään Pulse-yökerhossa.

13.6.2016 8:49 | Päivitetty 13.6.2016 9:28

Rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautunut terroristi avasi tulen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä noin kello 2 Pulse-yökerhon edustalla Orlandossa Floridassa. Yökerho oli menossa kiinni vain hetkeä myöhemmin.

Iskun tekijäksi on nimetty afganistanilaistaustainen 29-vuotias Omar Mateen. Hän kuoli poliisin SWAT-joukkojen ampumana.

Tilanne alkoi laukaustenvaihtona terroristin ja poliisin välillä. Yökerhossa, jonne asemies siirtyi, oli sisällä noin 320 ihmistä ja illan teemana oli latinomusiikki.

Osa juhlijoista pääsi pakoon rakennuksen takaovesta, mutta osa jäi loukkuun yökerhoon. Loukkuun jääneet ovat kertoneet, että äkkiä pimeni ja musiikki lakkasi soimasta.

Andy Moss sanoi CNN:lle luulleensa aluksi laukausten alettua, että ne liittyivät jotenkin show’hun, mutta tajunneensa laukausten jatkuessa ja ihmisten alettua huutamaan, että kysymyksessä olikin vakava tilanne.

Baaritiskillä istunut Christopher Hansen kuvailee laukausten jatkuneen jopa yhden musiikkikappaleen ajan.

– Näin vain, miten ruumiita kaatui maahan.

Eräs paikalla ollut nainen kuvaili CNN:lle piiloutuneensa wc-tiloihin ja menneensä piiloon kuolleiden ihmisten alle. Alla olevalla videolla silminnäkijät kertovat yön tapahtumista.

YÖKERHOSSA ystäviensä kanssa ollut Anthony Torres kertoi kuulleensa laukaukset ja kiirehtineensä pois paikalta. Hän sanoi nähneensä ainakin 70 poliisiautoa.

Kolmen tunnin panttivankitilanteen jälkeen, noin kello 5 aamulla, poliisin erikoisjoukko rynnäköi yökerhoon seinän läpi. Terroristi Omar Mateen sai laukaustenvaihdossa surmansa.

Brett Rigas sai ammuskelussa osuman käsivarteensa ja piiloutui baarin taakse.

– Viisi minuuttia myöhemmin viranomaiset tulivat sisälle, käskivät elossa olevia laittaa kädet ylös ja juosta ulos, Rigas kertoo USA Todaylle.

Poliisista vahvistettiin, että poliisi teki myös ”hallitun räjäytyksen” osana pelastusoperaatiota ja hyökkääjän hämäämiseksi.

FBI:n erikoisjoukot valmistautuvat menään sisälle Pulse-yökerhoon iskun jälkeisenä aamuna.

50 ihmistä on saanut surmansa ja 53 loukkaantunut. Tämän hetken tiedon mukaan menehtyneistä on tunnistettu 10. Suomen ulkoasiainministeriöstä kerrottiin aamulla, että tämän hetken tiedon mukaan heidän joukossaan ei ole suomalaisia.

Orlandon poliisipäällikkö kertoikin pian, että kysymyksessä on Yhdysvaltain historian pahin joukkoammuskelutapaus ja maan suurin terrori-isku sitten syyskuun 11. päivän terrori-iskujen.

Myös Brevardin piirikunnan sheriffi Wayne Ivey kuvaili näkyä tapahtumapaikalla kamalimmaksi, mitä hän on koskaan nähnyt.

– Isku vaikuttaa olleen hyvin suunniteltu, kuvaili poliisipäällikkö John Mina CNN:n mukaan.

AMPUJAKSI tunnistettu 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen soitti itse hätänumeroon kesken hyökkäyksen varhain sunnuntaiaamuna ja vannoi viranomaisten mukaan uskollisuutta äärijärjestö Isisille.

Hän oli hankkinut molemmat aseet laillisesti vain paria viikkoa aiemmin.

Ääri-islamistijärjestö Isis on ilmoittaunut olevansa iskun takana.

– Aseellinen hyökkäys, joka kohdistui homoyökerhoon Orlandon kaupungissa Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa, ja jätti yli sata ihmistä kuolleeksi tai haavoittuneeksi, oli islamilaisen valtion taistelijan toteuttama, Isisin uutistoimiston Amaqin ilmoitus kuului.

USA Todayn mukaan Mateen mainitsi hätäpuhelun yhteydessä myös Bostonin maratonin pommi-iskujen tekijät Dzhokhar ja Tamerlan Tsarnaevin nimet.

 

Ronald Hopper FBI:sta kertoo CNN:lle, että Mateenia oli kuulusteltu vuosina 2013 ja 2014, koska hän vaikutti ihannoivan itsemurhapommittajia.

Afganistanilaisten vanhempien poika Mateen oli 2009 mennyt naimisiin uzbekistanilaistaustaisen naisen kanssa, mutta eronnut 2011. Hänellä on 3-vuotias poika.

Ex-vaimo kuvaili miestä väkivaltaiseksi ja äkkipikaiseksi. Naisen mukaan Mateen sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä, vaikka sitä ei virallisesti ollut diagnosoitu. Hän sanoi CNN:n mukaan miehen käyttäneen aiemmin myös steroideja.

Entinen koulukaveri puolestaan kuvaili Orlando Senitelille Mateenin olleen lukioaikoina nynny ja koulukiusattu. Toinen koulutoveri on sen sijaan sanonut Fox Newsin mukaan, että miehen käytös muuttui syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, joista hän koulutoverin mukaan suorastaan innostui.

AMPUJAN ISÄ Mir Seddique sanoo, että poika suuttui nähdessään kahden miehen suutelevan Miamin kaupungissa pari kuukautta sitten.

– Emme olleet tietoisia mistään hänen aikomuksistaan. Olemme järkyttyneitä kuten koko maa, Seddique sanoi NBC:lle.

Ex-vaimo ja isä eivät kuitenkaan uskoneen uskonnon olleen syynä teolle.

Mateenin entinen työtoveri sanoi useille lehdille miehen vihanneen maailmaa ja suhtautuneen vihamielisesti myös muun muassa lesboihin.

Fox Newsin mukaan isku olisi voinut kohdistua mahdollisesti myös toiseen yökerhoon, sillä mies on ilmeisesti kartoittanut alueella sijaitsevia homobaareja.

Hän oli lähettänyt Facebookissa kaveripyynnön toisen homobaarin omistajalle Micah Bassille. Bass kertoi tunnistaneensa Mateenin välittömästi nähtyään hänen kuvansa Pulse-yökerhon ammuskelusta kertovissa uutisissa.

Ampujaksi on tunnistettu 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen.

50 ihmistä kuoli Orlandon verilöylyssä

  • AR-15-rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautunut terroristi avasi tulen noin kello 02 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä seksuaalivähemmistöjen suosiman Pulse-yökerhon edustalla, Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.

  • Tilanne alkoi laukaustenvaihtona terroristin ja lähistöllä partioineen poliisin välillä. Yökerhossa, jonne asemies siirtyi, oli sisällä noin 320 ihmistä. Osa pääsi pakoon rakennuksen takaovesta.

  • Kolme tuntia kestäneen panttivankitilanteen jälkeen poliisin erikoisjoukko rynnäköi yökerhoon sen seinän läpi panssaroidulla miehistönkuljetusajoneuvolla. Epäilty ampuja sai seuranneessa laukaustenvaihdossa surmansa.

  • 50 ihmistä on saanut surmansa ja 53 loukkaantunut.

  • Epäilty terroristi on 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen. Hän asui Port St. Lucien kaupungissa noin 200 kilometrin päässä Orlandosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?