Orlandon ampujan entinen työtoveri lehdille: ”Hän vihasi maailmaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Orlandon ampujan entinen työtoveri lehdille: ”Hän vihasi maailmaa”

Orlandon ampuja Omar Mateen työskenteli turvamiehenä yrityksessä, jonka turvallisuusseulonnat hän läpäisi kahteen kertaan. Entinen koulukaveri kuvailee hänen olleen kouluaikoina nynny ja koulukiusattu.

13.6.2016 7:20

Orlandon ampujan entisen työtoverin mukaan tämä puhui jatkuvasti ihmisten tappamisesta, kertoo New York Times. Omar Mateenin kanssa turvamiehenä työskennellyt Daniel Gilroy sanoo olleensa kollegansa käytöksestä huolissaan.

– Hän oli kiihtynyt kaikesta, aina poissa tolaltaan, aina kierroksilla, aina vihainen, Gilroy sanoo.

– Valitin useita kertoja, että hän on vaarallinen ja ettei hän pitänyt mustista, naisista, lesboista ja juutalaisista, hän sanoi puolestaan Los Angeles Timesille.

Jutun alussa olevalla videolla yksi yökerhon joukkosurma selvinnyt kertoo tapahtuneesta.

Hän käyttää esimerkkinä tapausta, jossa afroamerikkalainen mies oli ajanut autolla Mateenin ohi ja tämä oli sanonut toivovansa voivansa tappaa kaikki mustat.

– Hän oli aina vihainen ja vihasi maailmaa.

Omar Mateen kuvasi itseään peilin kautta Facebookiin.

GILROYN kertomus ei välttämättä ole luotettava. Hän myöntää itsekin, etteivät hänen ja Mateenin välit olleet hyvät. Gilroy ei pystynyt nimeämään New York Timesille ainuttakaan yhteistä työtoveria, jonka uskoisi vahvistavan hänen kuvauksensa Mateenista.

Gilroyn omaan uraan ensin poliisina ja sitten turvamiehenä liittyy paljon kiistanalaisia kysymyksiä, eikä hän työskentele enää Mateenin työnantajan G4S-turvayrityksen palveluksessa.

Fox Newsin haastattelussa Gilroy sanoi jopa vaihtaneensa työpaikkaa Mateenin takia.

G4S, JOSSA Gilroy kertomuksensa mukaan työskenteli samaan aikaan Mateen kanssa, on Fox Newsin mukaan vahvistanut julkisessa lausunnossaan, että Mateen työskenteli parhaillaan yrityksen palveluksessa eläkeläisyhteisössä Etelä-Floridassa.

Yrityksen lausunnossa kerrotaan, että Mateen aloitti heidän palveluksessaan 10. syyskuuta 2007 ja läpäisi yrityksen turvallisuusseulonnat sekä vuonna 2007 että 2013.

– Vuonna 2013 saimme tietää, että FBI oli tutkinut hänen toimiaan, mutta tutkinta keskeytettiin. Emme olleet tietoisia hänen oletetuista yhteyksistään terroristiseen toimintaan tai muista mahdollisista FBI:n tutkimuksista, julkilausumassa todettiin Fox Newsin mukaan.

50 IHMISTÄ ampunut 29-vuotias Omar Mateen oli eronnut ja 3-vuotiaan pojan isä. FBI tutki hänen yhteyksiään ääri-islamisteihin jo muutama vuosi sitten, mutta tutkinta lopetettiin, koska tietoja ei saatu vahvistettua.

Orlando Senitelin mukaan hänen on kuvailtu olleen kouluaikoina nynny.

Samaa lukiota Mateenin kanssa käynyt Brice Miller sanoo lehdelle, ettei Mateen vaikuttanut tuolloin väkivaltaiselta. Millerin mukaan häntä kiusattiin koulussa.

Mateenin ex-puoliso on kuvannut miestä väkivaltaiseksi ja äkkipikaiseksi.

– Hän ei ollut vakaa ihminen, hän hakkasi minua. Hän vain tuli kotiin ja alkoi piestä minua, koska pyykkäys oli kesken tai jostain sellaisesta, ex-vaimo kertoi nimettömästi Washington Postille.

Orlandon yökerhoampuminen

  • AR-15-rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautunut terroristi avasi tulen noin kello 02 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä seksuaalivähemmistöjen suosiman Pulse-yökerhon edustalla, Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.

  • Tilanne alkoi laukaustenvaihtona terroristin ja lähistöllä partioineen poliisin välillä. Yökerhossa, jonne asemies siirtyi, oli sisällä noin 320 ihmistä. Osa pääsi pakoon rakennuksen takaovesta.

  • Kolme tuntia kestäneen panttivankitilanteen jälkeen poliisin erikoisjoukko rynnäköi yökerhoon sen seinän läpi panssaroidulla miehistönkuljetusajoneuvolla. Epäilty ampuja sai seuranneessa laukaustenvaihdossa surmansa.

  • 50 ihmistä on saanut surmansa ja 53 loukkaantunut.

  • Epäilty terroristi on 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen. Hän asui Port St. Lucien kaupungissa noin 200 kilometrin päässä Orlandosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?