Orlandon ampujan tuntenut imaami Washington Postille: ”Hän oli hyvin hiljainen kaveri” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Orlandon ampujan tuntenut imaami Washington Postille: ”Hän oli hyvin hiljainen kaveri”

Imaamin pojan mukaan Orlandon joukkosurmasta epäilty Omar Mateen vaikutti kuitenkin aggressiiviselta.

Orlandon ampuja on poliisin mukaan yhdysvaltalainen Omar Mateen.

13.6.2016 1:28

Orlandon joukkoammuskelu on Yhdysvaltain historian pahin. Nämä asiat tapauksesta tiedettiin sunnuntai-iltana Suomen aikaa:

  • AR-15-rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautunut terroristi avasi tulen noin kello 02 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä seksuaalivähemmistöjen suosiman Pulse-yökerhon edustalla, Floridan Orlandossa Yhdysvalloissa.

  • Tilanne alkoi laukaustenvaihtona terroristin ja lähistöllä partioineen poliisin välillä. Yökerhossa, jonne asemies siirtyi, oli sisällä noin 320 ihmistä. Osa pääsi pakoon rakennuksen takaovesta.

  • Kolme tuntia kestäneen panttivankitilanteen jälkeen poliisin erikoisjoukko rynnäköi yökerhoon sen seinän läpi panssaroidulla miehistönkuljetusajoneuvolla. Terroristi sai seuranneessa laukaustenvaihdossa surmansa.

  • 50 ihmistä on saanut surmansa ja 53 loukkaantunut.

  • Surmaaja on 29-vuotias yhdysvaltalainen Omar Mateen. Hän asui Port St. Lucien kaupungissa noin 200 kilometrin päässä Orlandosta.

Orlandon joukkosurmaajaksi nimetyn Omar Mateenin tuntenut imaami Shafiq Rahman sanoo Washington Postille, ettei nähnyt Mateenissa minkäänlaista merkkiä väkivaltaisuudesta.

–Hän oli hyvin hiljainen kaveri, joka ei koskaan puhunut kenenkään kanssa. Hän tuli, rukoili ja lähti. En nähnyt mitään viitteitä siitä, että hän tekisi jotain väkivaltaista.

Rahmanin 20-vuotiaan pojan mukaan Mateen kuitenkin ”vaikutti aggressiiviselta henkilöltä. Se oli vain hänen käytöksensä. Hän tapasi treenata paljon.”

Rahmanin mukaan Mateen kävi edellisen kerran moskeijassa kaksi päivää sitten. Hän oli tullut yhdessä isänsä ja 3-vuotiaan poikansa kanssa.

Imaami kiistää jyrkästi, että hänen opetuksensa olisivat voineet radikalisoida Mateenin.

–Jos te haluatte tietää, tuomitsinko minä homoseksuaalit ja opetin hänelle tällaista ajattelua, niin minä en tehnyt niin. Sellaista ei tapahtunut, hän sanoi.

Rahman korostaa, ettei opeta suvaitsemattomuutta.

–Tässä maassa me kunnioitamme toistemme erilaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?