Clinton julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi: ”Saavutimme historiallisen virstanpylvään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Clinton julistautui demokraattien presidenttikisan voittajaksi: ”Saavutimme historiallisen virstanpylvään”

Hillary Clinton on julistautunut demokraattien presidenttikisan voittajaksi ja ensimmäiseksi naiseksi valtapuolueen presidenttiehdokkaana. – Kunpa äitini näkisi tämän, hän hehkutti.

8.6.2016 5:42 | Päivitetty 8.6.2016 10:24

Hillary Clinton on juhlinut Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta New Yorkissa pitämässään historialliseksi kuvatussa puheessa.

Clinton julistautui voittajaksi, vaikka tiistain esivaalien tuloslaskenta on vielä kesken. Hänen on jo aiemmin kerrottu saavuttaneen ehdokkuuteen tarvittavat puoluekokousedustajat taakseen. Clinton nimetään virallisesti ehdokkaaksi puoluekokouksessa vasta heinäkuussa.

Hillary Clinton on tehnyt historiaa varmistamalla ensimmäisenä naisena Yhdysvaltain toisen pääpuolueen presidenttiehdokkuuden.­

Clinton viittasi voitonpuheessaan kahdeksan vuoden takaiseen kuuluisaan puheeseensa, jossa hän totesi, ettei tuolloin kyennyt rikkomaan lasikattoa, kun Barack Obama valittiin ehdokkaaksi.

– Voi olla vaikea nähdä, koska on yö, mutta me seisomme lasikaton alla juuri nyt. Mutta älkää huolehtiko, emme riko tätä kattoa, Clinton nauratti yleisöä Brooklynin Navy Yardilla pitämässään puheessa.

Hän omisti voittonsa kannattajilleen.

– Teidän ansiostanne olemme saavuttaneet virstanpylvään. Ensi kertaa kansakuntamme historiassa naisesta tulee pääpuolueen presidenttiehdokas, Clinton lausui.

Clinton esiintyi erittäin tunteikkaasti ja tilaisuuteen oli ladattu valtavasti symboliikkaa. Clinton pyrki kaikessa korostamaan tapahtuman historiallisuutta. Hän on aiemmin sanonut ehdokkuutensa lähettävän viestin naisten aseman noususta koko maaimalle.

– Kunpa äitini näkisi tämän, hän hehkutti puheessaan ja muistutti äitinsä syntyneen samana päivänä 97 vuotta sitten, kun Yhdysvallat myönsi äänioikeuden naisille.

Jo ennen puhettaan Clinton kirjoitti Twitterissä omistavansa voittonsa myös ”kaikille unelmoiville pikkutytöille, jotka voivat olla mitä tahansa haluavat – jopa presidentti”.

To every little girl who dreams big: Yes, you can be anything you want—even president. Tonight is for you. -H pic.twitter.com/jq7fKlfwGV— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 8. kesäkuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Clinton on juhlistanut hetkeä myös useilla muilla Twitter-viesteillä.

Tonight, we can say with pride that, in America, there is no barrier too great and no ceiling too high to break. pic.twitter.com/7vbGPJe543— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 8. kesäkuuta 2016

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kädenojennus Sandersille

Clinton piti puheensa sen jälkeen, kun hänet oli julistettu voittajaksi itärannikon suuriin osavaltioihin kuuluvassa New Jerseyssa. Yön arvokkainta voittoa jahdataan Kaliforniassa, jonka tulokset tulevat vasta aamulla Suomen aikaa. Voit katsoa tuloksia tästä.

Clintonin esivaalivastustaja Bernie Sanders on uhannut jatkaa taistelua, vaikka Clintonin etumatka delegaateissa on tavoittamaton. Sanders toivoo voivansa kääntää taakseen niin sanotut superdelegaatit, jotka äänestävät ehdokkaasta vasta kesän puoluekokouksessa. Superdelegaattien laajan tuen vuoksi Clinton on jo julistettu voittajaksi.

Clinton pyrki puheessaan aloittamaan myös sillanrakennuksen Sandersin kannattajien suuntaan. Clintonin tarvitsee Sandersin ja tämän kannattajien tuen varsinaisissa presidentinvaaleissa Donald Trumpia vastaan, ja pitkän esivaalitaiston on pelätty murentavan demokraattipuolueen yhtenäisyyttä.

– Haluan onnitella senaattori Sandersia poikkeuksellisesta kampanjasta, jonka hän on tehnyt. Hän on pitkän uransa aikana taistellut edistyksen ja periaatteiden puolesta ja innostanut miljoonia äänestäjiä, erityisesti nuoria, Clinton sanoi.

– Senaattori Sanders ja voimakas keskustelu jonka olemme käyneet tulotason nostosta ja tasa-arvon lisäämisestä ... on ollut erittäin hyväksi demokraattipuolueelle ja Amerikalle.

– Olemme vahvempia yhdessä. Panokset näissä vaaleissa ovat korkeat ja valinta on selvä, Clinton julisti.

Sanders pitää oman puheensa myöhemmin illalla Kaliforniassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?