Lavrov unohti vakuutella Suomea: ”Kaikki tietävät, että Venäjä ei hyökkäisi koskaan Nato-maahan”

Sergei Lavrov vakuutti Timo Soinin rinnalla Moskovassa, että Venäjällä ei ole aikomustakaan hyökätä mitään Nato-maata vastaan - mutta Natoon kuulumattomille maille hän ei tullut antaneeksi mitään vakuutusta.

6.6.2016 18:08

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toi ulkoministeri Timo Soinin kanssa Moskovassa pitämässään lehdistötilaisuudessa useaan otteeseen julki Venäjän tyytymättömyyden siihen, että Itämerellä ja Suomessa on parhaillaan meneillään Naton Baltops-merisotaharjoitus.

Lavrov piti kuitenkin tarkkaan huolen siitä, että hän käytti korostetun diplomaattista kieltä.

Suomalaistoimittajien kysymys Lavroville kuului, miksi Venäjä nyt pitää Baltops-harjoituksia uhkana ja provokaationa, vaikka Venäjä itse osallistui juuri niihin samoihin harjoituksiin vielä kolme vuotta sitten.

– En ole omissa kommenteissani käyttänyt sanoja ”uhka” ja ”provokaatio”, ne sanat kuuluivat toimittajan kysymyksessä, Lavrov vastasi viitaten lehdistötilaisuudessa aiemmin kuultuun venäläistoimittajan kysymykseen, jossa Soinilta tiedusteltiin, miksi Natoon kuulumaton Suomi on päättänyt kiristää tilannetta sallimalla Naton harjoituksen ensimmäistä kertaa omalla maaperällään.

Lavrovin mukaan Venäjä suhtautuu kielteisesti kaikenlaiseen Naton infrastruktuurin ja sotakaluston tuomiseen Venäjän rajojen läheisyyteen, olipa sitten kyse vaikka vain Naton rauhankumppanuusohjelmasta ja siihen liittyvistä harjoituksista.

– Emme katso uhaksi Naton olemassaoloa sinänsä, vaan sitä, kuinka tämä sotilasliitto toimii käytännössä, Lavrov sanoi.

Jostain syystä Lavrov ei tullut korostaneeksi vieressään istuneelle ulkoministeri Timo Soinille erikseen sitä, koskeeko tämä sama ”hyökkäämättömyysperiaate” myös niitä Venäjän naapurimaita, jotka eivät kuulu Natoon Suomen tapaan.

Tämän jälkeen Lavrov esitti oman teoriansa siitä, miksi Nato toimii nyt niin kuin se toimii. Hänen mukaansa Nato tarvitsi omalle olemassaololleen uuden oikeutuksen ja verukkeen sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli kaatunut, ja nyt Nato on löytänyt tämän syyn Ukrainan vallankumouksen jälkeisistä tapahtumista ja Venäjän halusta suojella Ukrainassa sorrettuja venäläisiä.

– Aiemmin Naton olemassaolon oikeutus oli Neuvostoliitto, mutta Nato ei hajottanut itse itseään sen jälkeen, kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta. Siksi heille täytyi löytyä jokin uusi olemassaolon syy ja missio, koska Yhdysvalloilla ei ole aikomustakaan päästää eurooppalaisia maita maita uimaan itsenäisesti turvallisuusasioissa, Lavrov sanoi.

Lavrovin mukaan Ukrainan tapahtumien myötä Nato keksikin mahdollisuuden käyttää ”Venäjän uhkaa” tällaisena olemassaolonsa perusteena.

– Nyt on löydetty Venäjän uhka, vaikka olen varma, että kaikki rehelliset poliitikot tietävät hyvin sen, että Venäjä ei koskaan tule hyökkäämään mitään Nato-jäsenmaata vastaan. Meillä ei ole mitään sellaista suunnitelmia ja Nato tietää sen, mutta he vain käytävät sitä verukkeena ja tuovat tekniikkaa ja joukkoja Venäjän lähelle, Lavrov sanoi.

Tässä kohtaa erikoista oli se, että Lavrov antoi hyökkäämättömyysvakuuttelut vain Natoon kuuluville maille. Jostain syystä hän ei kuitenkaan tullut korostaneeksi vieressään istuneelle ulkoministeri Timo Soinille erikseen sitä, koskeeko tämä sama ”hyökkäämättömyysperiaate” myös niitä Venäjän naapurimaita, jotka eivät kuulu Natoon Suomen tapaan.

Aiempia Venäjän osallistumisia Naton Baltops-harjoituksiin Lavrov kuvasi myönteisiksi ja varsin hyödyllisiksi kokemuksiksi. Venäjä ei ole osallistunut harjoituksiin enää Krimin valtauksen jälkeen.

– Silloin harjoitukset olivat melko hyödyllisiä, kun niissä oli kyse terrorismin vastaisen toiminnan tai pelastusoperaatioiden harjoittelemisesta. On eri asia, kun harjoituksia tehdään läpinäkyvästi ja avoimesti kutsuen kaikki maat mukaan, mutta kun näitä samoja malleja käytetään luomaan Venäjän vastaista hysteriaa, on kyse hieman toisesta asiasta, Lavrov sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?