Soinia hiillostettiin Venäjällä: Miksi Helsinki kiristää tilannetta Nato-harjoituksella?

Julkaistu:

Suomessa parhaillaan meneillään oleva Naton Baltops-merisotaharjoitus sähköisti tunnelmaa ulkoministeri Timo Soinin ja hänen venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin lehdistötilaisuudessa.
Venäläistoimittaja toi ulkoministereiden lehdistötilaisuudessa suorimmin esille Venäjän tyytymättömyyden Hankoniemellä meneillään olevaan harjoitukseen. Hän muistutti Soinia ensin siitä, että Suomi on Natoon kuulumaton maa ja nyt se kuitenkin sallii ensi kertaa Naton käyttää maa-aluettaan Baltops-harjoitukseen.

– Te tiedätte, että Venäjä on hyvin tyytymätön tähän ja pitää sitä provokaationa, kun ottaa huomioon kuinka lähellä Venäjän rajaa se tapahtuu. Miksi Helsinki on valinnut tämän tilanteen kiristämisen tien? Kuinka tämä auttaa teitä parantamaan suhteitanne Venäjään, kun kutsutte niitä suhteita nyt hyviksi? toimittaja kysyi Soinilta englanniksi.


Soini myös vastasi venäläistoimittajalle englanniksi. Hän muistutti aluksi, että Suomi on ollut mukana Baltops-harjoituksissa jo vuodesta 1993 lähtien, joten kyse ei ole mistään sinänsä uudesta konseptista.

– Tietenkin ainoa Suomen päämäärä on vahvistaa omaa kapasiteettiamme ja omaa turvallisuuttamme, se on varmaa, se ei ole suunnattu ketään vastaan, Soini sanoi.

Soinin mukaan Suomi ottaa turvallisuushaasteet vakavasti ja puhuu niistä avoimesti myös Venäjän kanssa. Hän kertoi, että Baltops-harjoitus oli tullut esille Lavrovin kanssa jo aiemmin lehdistöltä suljetussa, tapaamisen kahdenvälisessä osuudessa.

– Suomi on itsenäinen ja tekee itsenäisesti tällaiset päätökset. Meidän tähtäimessämme on oma turvallisuutemme ja mitään muita päämääriä ei ole, Soini sanoi.

Lavrov puuttui tämän jälkeen puheeseen ja sanoi, että Venäjä oli vahvistanut Soinin kanssa käymissään keskusteluissa sen, että jokainen maa tekee turvallisuuspäätöksensä itsenäisesti. Lavrovin mukaan Venäjä ei kuitenkaan salaa kielteistä suhtautumistaan kaikkeen Naton etenemiseen kohti Venäjää.

– Mutta me olemme huolestuneita siitä, että Nato on tuomassa infrastruktuuriaan lähemmäs Venäjän rajaa. Ja tässä vaiheessa astuu voimaan vuorostaan Venäjän suvereeni oikeus turvata turvallisuutemme niillä keinoilla, jotka Venäjä katsoo tarpeelliseksi, Lavrov sanoi.

– Olen varma, että suomalaiset ystävämme ja naapurimme ymmärtävät tämän myös, Lavrov muotoili.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt