CNN: Brutaalia verilöylyä peitellään – mitä El Adden sotilastukikohdassa oikein tapahtui tammikuisena perjantaina? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Brutaalia verilöylyä peitellään – mitä El Adden sotilastukikohdassa oikein tapahtui tammikuisena perjantaina?

CNN kertoo, että kuolleiden kenialaissotilaiden omaiset ovat saaneet vain vähän vastauksia El Adden tammikuun 15. päivän tapahtumista.

Useita kenialaissotilaita sai surmansa 15. tammikuuta El Addessa.­

1.6.2016 6:55

Valtava räjähdys rikkoi aamunkoiton hiljaisuuden 15. tammikuuta El Adden sotilastukikohdassa Somaliassa. Itsemurhapommittajan aiheuttama räjähdys toimi merkkinä sadoille taistelijoille, jotka olivat valmiina hyökkäämään Afrikan unionin tukikohtaan.

Yllätyshyökkäys kesti koko päivän ajan. Noin 300 Al-Shabaabin islamistia ampui tuhansia laukausia brutaalissa rynnäkössä kenialaissotilaita vastaan. Nämä oli sijoitettu Somaliaan taistelemaan terroristijärjestöä vastaan.

Auringon laskiessa jopa 141 kenialaissotilasta oli CNN:n artikkelin mukaan kuollut, ja osaa heistä oli ammuttu lähietäisyydeltä. Kuitenkaan tähän päivään mennessä ei ole järjestetty surupäivää tai annettu virallista selitystä tapahtuneelle.

Ainoat vihjeet tapahtumien kulusta on saatu Al-Shabaabin kokoamasta propagandavideosta.

Somalian hallituksen mukaan sotilastukikohdassa oli sinä päivänä 200 kenialaissotilasta. Liioittelusta tunnettu Al-Shabaab väittää tappaneensa 100 kenialaista.

Tällä kertaa terroristijärjestö saattaa kuitenkin aliarvioida lukemaa. Kaksi ruumiiden palauttamiseen osallistunutta viranomaista on kertonut CNN:lle, että uhriluku on ainakin 141.

Exclusive: Kenya covers up massacre of soldiers by Islamist militants https://t.co/70XiHrnJ4j pic.twitter.com/1LNzRrUcde— CNN International (@cnni) May 31, 2016

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Kenian hallitus ei ole vielä julkaissut virallista uhrilukua. Tapahtumapäivänä maan puolustusvoimat ilmoitti ensin sotilaidensa auttavan hyökkäyksen torjumisessa. Sen jälkeen tiedotettiin määrittelemättömistä miestappioista.

Kun tunnit kuluivat ja huhut El Adden taistelun verisyydestä yltyivät, lehdistötiedotteet loppuivat ja puolustusvoimien tiedotusosasto hiljeni.

Kenian hallituksen puolustusministeri Rachael Omamo selitti myöhemmin, että hyökkäykseen liittyvät tiedot oli käsiteltävä ”huolellisesti ja pikkutarkasti” sotilaiden perheiden etua ajatellen.

Puolustusvoimat jätti vastaamatta, kun CNN pyysi useamman kerran kommentteja ja tietoja hyökkäyksestä. Sen jälkeen ainoa julkinen ulostulo on ollut neljän ruumisarkun palautus Keniaan, kun presidentti Uhuru Kenyatta ylisti neljää kaatunutta sotilasta.

– Heidän rohkeuttaan ei voi himmentää. Ja tämän vuoksi, olemme kansakuntana kiitollisia kaikille heille, julisti Kenyatta.

Sittemmin lisää arkkuja ja ruumiita on toimitettu kaikessa hiljaisuudessa sotilaiden sureville perheille, joille se on tuonut usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Alikersantti James Saitoti Kuronoin jäännöksille tehtiin seitsemän DNA-testiä ennen kuin hänet vihdoin tunnistettiin. Hautajaiset järjestettiin kolme kuukautta kuoleman jälkeen.

Viikkoa ennen hyökkäystä Kuronoi lähetti perheelleen viestin, jossa mies pyysi näitä rukoilemaan hänen puolestaan. Se jäi viimeiseksi yhteydenotoksi. Al-Shabaabin hyökkäyksen jälkeen uutisia Kuronoista ei kuulunut eikä häntä löytynyt mistään.

Sisar Jackqueline Kuronoi sanoo, että perhe eli viikkokausia epävarmuuden tilassa.

– Etsit jotakin ihmistä, etkä tiedä mistä, hän kertoi CNN:n haastattelussa.

– Kun kuulee, että Al-Shabaab vei jotkut ihmiset, toiset piileskelevät yhä, jotkut piileskelivät ja heidät tapettiin, toiset poltettiin tunnistamattomiksi, eikä tiedä mihin itse kuuluu. Missä on meidän henkilömme?

Sisar kehuu Kenian puolustusvoimia perheen saamasta tuesta, mutta hänellä on silti paljon kysymyksiä verisen päivän tapahtumista.

– Haluaisimme tietää, missä nämä ihmiset ovat. He kuolivat yhdessä. Kuinka monta heitä oli?

– Se on kysymys, joka pystyy mielessämme ikuisesti, koska vaikka ruumis on luovutettu, entä kaikki muu? Kuinka monta heitä oli? Kuinka moni pelastettiin?

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta.­

Koska niin moni yksityiskohta on hämärän peitossa, El Adden tarina on jäänyt hyökkääjien itsensä kerrottavaksi. Al-Shabaab julkaisi kolme kuukautta tapahtuneen jälkeen huomiota herättävän HD-videon.

48 minuuttia kestävällä videolla näkyy, kuinka Al-Shabaab tulittaa kenialaisjoukkoja AK-47 -rynnäkkökivääreillä, kranaateilla ja konekivääreillä. Sotilaiden ruumiita voi laskea yhteensä 50, ja moni heistä tapetaan teloitustyyliin kameran edessä. Jotkut puolestaan antautuvat terrorin edessä.

Yhdessä poikkeuksellisen raa’assa kohtauksessa kenialaissotilas yrittää kiivetä palavan panssarivaununsa luukun läpi ja nostaa kätensä antautumisen merkiksi. Al-Shabaabin kuvaaja tarkentaa kuvan mieheen, jota ammutaan monta kertaa ja joka työntyy takaisin vaunun sisälle.

Eräs länsimainen diplomaatti totesi CNN:lle Somalian pääkaupungissa Mogadishussa, että kenialaisille verilöyly oli ”taktinen katastrofi”.

– Kuinka 200 Al-Shabaabin taistelijaa voi kävellä pellon yli kirkkaassa päivänvalossa ilman, että kenialaiset huomaavat? Missä olivat Kenian puolustusvoimien konekiväärit? Tämä sotii kaikkea sitä vastaan, mitä heille on opetettu ja miten heidän pitäisi toimia vihamielisessä ympäristössä.

Eräs paikallinen bloggaaja, joka twiittasi valokuvan hyökkäyksen jäljistä, pidätettiin. Hänet vapautettiin kuitenkin myöhemmin ilman syytteitä.

– Kenialaisia yritetään selvästi johtaa harhaan ja piilottaa totuus tapahtuneesta. Se piilotetaan, jotta vastuu vältetään, politiikan kommentaattori Patrick Gathara painottaa.

– Se kaikki on hyvin tarkoituksenmukaista ja suunniteltu niin, ettei yleisö voi vaatia johtavia viranomaisia ja upseereja vastuuseen virheistään. Totuus El Addesta on piilotettu kenialaisilta, ei Al-Shabaabilta.

George Washington -yliopiston kansainvälisten suhteiden apulaisprofessori Paul D. Williams arvioi CNN:lle, ettei Afrikan unionin pitäisi jättää tapahtumista kertomista Al-Shabaabin harteille.

– Hiljaisuus ei ole voittajastrategia strategisen viestinnän maailmassa, hän muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?