Sydäntä särkevä kuva leviää maailmalla – Välimereen hukkunut vauva antoi kasvot pakolaiskriisin uhreille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sydäntä särkevä kuva leviää maailmalla – Välimereen hukkunut vauva antoi kasvot pakolaiskriisin uhreille

Vauvan ruumista kuvassa käsivarsillaan kannatteleva saksalainen Martin kertoo olevansa itsekin kolmen lapsen isä.

Julkaistu: 30.5.2016 17:21

– Jos emme halua nähdä tämän kaltaisia kuvia, meidän täytyy lakata tuottamasta niitä, huomauttaa hukkuneen vauvan kuvan julkaissut humanitäärinen järjestö.

Humanitääriset järjestöt julkaisivat maanantaina kuvan Välimerellä hukkunutta vauvaa sylissään pitelevästä saksalaisesta pelastustyöntekijästä.

Kuvan julkaisemisen taustalla on järjestöjen pyrkimys taivutella Euroopan viranomaisia varmistamaan turvallinen reitti maanosaan pyrkiville pakolaisille, joita pelätään hukkuneen satoja Välimerellä viime viikolla tapahtuneissa haaksirikoissa.

Reutersin mukaan vauvan ruumis nostettiin merestä perjantaina tapahtuneen pakolaisveneen kaatumisen jälkeen. Turmassa kuoli ainakin 45 ihmistä, joiden ruumiit on kuljetettu Reggio Calabrian satamaan Italiassa. Italian laivasto onnistui pelastamaan 135 ihmistä.

”Hänen käsivartensa ja pikkuruiset sormensa olivat koholla”

Kuvan, jossa vauva näyttää ikään kuin uinuvan pelastajan käsivarsilla, julkaisi alun perin saksalainen humanitäärinen järjestö Sea-Watch.

– Otin kiinni vauvan kyynärvarresta ja nostin hänen kevyen ruumiinsa käsivarsilleni kuin suojatakseni häntä, aivan kuin hän olisi ollut vielä elossa... Hänen käsivartensa ja pikkuruiset sormensa olivat koholla ja aurinko paistoi hänen kirkkaisiin ja ystävällisiin, mutta liikkumattomiin silmiinsä, kuvailee etunimellään Martin esiintyvä saksalainen pelastaja tilannetta Reutersille.

Mies kertoo olevansa itsekin kolmen lapsen isä. Ammatiltaan hän on musiikkiterapeutti.

– Aloin laulaa lohduttaakseni itseäni ja ilmaistakseni jotenkin tätä käsittämätöntä ja sydäntä raastavaa hetkeä. Vain kuusi tuntia aiemmin tämä lapsi oli elossa, Martin kertoo.

Viime vuonna maailmalla levisi kuva 3-vuotiaasta syyrialaisesta Aylan-pojasta, joka makasi hukkuneena turkkilaisella rannalla. Reutersin mukaan hukkuneen vauvan valokuva antaa Aylanin kuvan tavoin kasvot niille yli 8 000 ihmiselle, jotka ovat kuolleet Välimerellä vuoden 2014 alun jälkeen.

Vauvasta itsestään ei tiedetä ainakaan toistaiseksi juuri mitään. Hänen ruumiinsa otti Sea-Watchilta haltuunsa Italian laivasto.

Pelastustyöntekijät eivät ole kertoneet, onko vain osittain pukeissa oleva vauva poika vai tyttö. Tiedossa ei toistaiseksi myöskään ole sitä, ovatko lapsen vanhemmat selvinneiden joukossa.

”EU-poliitikkojen puheet vain tyhjiä sanoja”

Sea-Watch on kertonut keränneensä merestä samassa yhteydessä 25 muuta ruumista, joiden joukossa oli myös toinen lapsi. Järjestön mukaan kuvan julkaisemisesta päätettiin yksimielisesti.

– Katastrofaalisten tapahtumien seurauksena kentällä työskenteleville järjestöille on käynyt yhä selvemmäksi, että EU-poliitikkojen puheet enempien kuolemien estämisestä ovat vain tyhjiä sanoja, Sea-Watch kertoo kuvan mukana julkaisemassaan tiedotteessa.

– Jos emme halua nähdä tämän kaltaisia kuvia, meidän täytyy lakata tuottamasta niitä, järjestön tiedotteessa huomautetaan.

Sea-Watchin mukaan tuleville tragedioille ja ihmissalakuljetukselle saadaan loppu päästämällä pakolaiset Eurooppaan turvallista ja laillista reittiä pitkin.

Libyan ja Italian välisestä merireitistä on tullut kevään myötä pääreitti Eurooppaan pyrkiville pakolaisille, sillä EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on käytännössä lopettanut Kreikkaan Turkista kulkemisen. Kesän edetessä ja säiden lämmetessä liikenteen pelätään lisääntyvän yhä edelleen.

Viime viikolla Välimerellä tapahtuneissa kolmessa haaksirikossa pelätään kuolleen ainakin 700 ihmistä.