Internet suree ammutun Harambe-gorillan kuolemaa – vanhempia ja eläintarhaa vaaditaan vastuuseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Internet suree ammutun Harambe-gorillan kuolemaa – vanhempia ja eläintarhaa vaaditaan vastuuseen

Eläintarha, ampujat vaiko vanhemmat? Ihmiset ovat löytäneet eri syyllisiä uhanalaisen Harambe-gorillan lopettamiseen.

30.5.2016 16:08

Eläintenystävät saivat viikonloppuna surullisen uutisen. Cincinnatin eläintarha ampui Harambe-gorillan lauantaina Yhdysvaltain Ohion osavaltiossa, koska eläimen häkkiin oli luiskahtanut neljävuotias pikkupoika. Eläintarha ilmoitti sunnuntaina, että henkilökunta on musertunut ja heidän sydämensä ovat särkyneet.

Gorilla nappasi pojasta kiinni ja raahasi häntä. Eläintarhan johtaja Thane Maynar ilmoitti lausunnossaan Facebookissa sunnuntaina, että poika oli välittömässä vaarassa, eikä vaarallisista eläimistä vastaavalla henkilökunnalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin ampua 180-kiloinen läntinen tasankomaagorilla.

– Sydämemme ovat särkyneet Haramben menetyksen vuoksi, mutta lapsen henki oli vaarassa ja nopea päätös oli pakko tehdä, hän kirjoitti.

Videolla näkyy, miten gorilla on pojan kanssa vedessä.

Eläintarhan mukaan nukutusnuoli ei olisi tehonnut riittävän ajoissa ja se olisi saattanut jopa pahentaa tilannetta, jos gorilla olisi pillastunut. Lapsi sai vammoja ja joutui sairaalaan, mutta vammat eivät ole hengenvaarallisia. Hän pääsi sairaalasta pois samana päivänä.

Tapaus on herättänyt erittäin paljon keskustelua. Vihaiset ihmiset pyrkivät etsimään syyllistä eläimen kuolemaan. Monien mielestä gorillan lopettaminen oli suorastaan tarpeetonta. Kommentoijat ovat käyttäneet Twitterissä tunnistetta #Harambe.

”Eläimiä ei pitäisi vangita lainkaan”

Iso osa vihaisista nettikirjoittelijoista on sitä mieltä, että vanhemmat ovat tapahtumista vastuussa. Heidän mielestään neljävuotiasta lasta ei olisi ensinkään pitänyt jättää vahtimatta, mikä mahdollisti sen, että poika pääsi ryömimään häkkiin.

Gorilla ei videolla näytä vahingoittavan poikaa.

CNN:n mukaan osa on jopa vaatinut, että vanhempien pitäisi olla rikosoikeudellisessa vastuussa. Heitä vastaan on kirjoitettu nettiaddressi, jossa Harambelle vaaditaan oikeutta saattamalla vanhemmat syytteeseen. Se on kerännyt tuhansia allekirjoituksia alle vuorokaudessa.

Monien mielestä eläintarhoja ei pitäisi olla olemassa ensinkään. Samaa mieltä ovat suomalaiset eläintenoikeusjärjestöt Animalia ja Oikeutta eläimille. Niiden mukaan on vaikea arvioida, toimittiinko tilanteessa oikein tai väärin, sillä he eivät tiedä tarkkoja olosuhteita ja tilannetta.

– Olemme aika kriittisiä eläintarhoja ja eläinten näytilläoloa kohtaan. Ei vain vaaratilanteiden vuoksi, mitkä ovat ikäviä sekä ihmisten että eläinten kannalta, mutta laajemminkin. Monissa eläintarhoissa isot ja älykkäät villieläimet kuten apinat ja kissaeläimet ovat kaukana sellaisista oloista, missä ne luonnossa elävät ja se voi aiheuttaa häiriökäyttäytymistä ja hyvinvointiongelmia, Animalia Suomen viestintäpäällikkö vs. Hannele Ahponen sanoo IS:lle

180 kilon painoinen gorilla aiheutti eläintarhan mukaan lapselle välittömän uhan.

– Koko tapaus on syntynyt siitä, että eläin on vankeudessa oloissa, missä ihmiset käyvät sitä katsomassa. Isot ja vaaralliset eläimet ovat aiemminkin tappaneet ihmisiä. Ensimmäisenä tulee miekkavalastapaus Yhdysvalloista, jossa miekkavalas tappoi hoitajansa. Olemme kuitenkin iloisia siitä, että ihmiset ovat reagoineet niin voimakkaasti gorillan tappamiseen. Se kertoo, että he välittävät eläimen hengestä, Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä.

Harambe oli 17-vuotias.

”Tilanteet tulevat yllättäen”

  Myös eläintarha on saanut verkkoihmisiltä löylyä sosiaalisessa mediassa. Heidän mielestään eläintarha käytti turhan paljon voimaa tappaessaan gorillan. CNN:n mukaan eläintarhan edustalle kerääntyi sunnuntaina mielenosoittajia vaatimaan boikottia. Monet ovat kuitenkin myös puolustaneet eläintarhaa todeten, että he toimivat parhaan harkintakykynsä mukaan vaikeassa tilanteessa.

  Korkeasaaren eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti sanoo, että kun eläinten kanssa tehdään töitä, tilanteet tulevat hyvin yllättäen ja äkkiä.

  – Uskon, että tilanteessa toimittiin parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon, että hekin ovat miettineet, miten erikoistilanteissa toimitaan ja he päätyivät tällaiseen ratkaisuun.

  Videon kuvaajan mukaan katselijoiden reaktiot villitsivät gorillan.

  Trontti kertoo, että eläintarhat pyrkivät aina nopeimpaan ja turvallisimpaan tapaan reagoida. Hän uskoo, että Yhdysvalloissa on arvioitu, että gorillan lopettaminen oli tällä kertaa juuri sitä.

  – Lopettaminen on yksi vaihtoehto muiden joukossa, mutta se on aina ääriratkaisu.

  Mitä gorilla oikeasti aikoi?

  Tapauksesta on levinnyt videomateriaalia internetissä. Kimberly Ann Perkins O’Connor kuvasi puhelimellaan tilannetta. Hän kertoo CNN:lle, että hän kuuli pojan vitsailevan häkkin vallihautaan menemisestä. Sitten kuului molskahdus ja ihmiset alkoivat huutaa. Se kiinnitti gorillan huomion poikaan.

  Videolla nähdään Harambe-gorillan ja nelivuotiaan pojan välinen tilanne. Mikäli video ei näy, voit katsoa sen täältä.

  O’Connorin mukaan näytti ensin siltä, että gorilla yrittäisi auttaa poikaa. Eläin nosti pojan pystyyn. Kun ihmiset jatkoivat huutoa, gorilla heitti pojan nurkkaan ja suojeli poikaa omalla kropallaan. O’Connor aloitti kuvaamisen vasta tässä vaiheessa. Hänen mukaansa yleisön reaktiot villitsivät Haramben. Gorilla nappasi poikaa jalasta, raahasi häntä vedessä.

  Kun lapsi yritti karkuun, gorilla veti O’Connorin mukaan hänet ”aggressiivisesti” takaisin. O’Connorin mukaan häkkiin ei päässyt ryömimään helposti, vaan se vaati vaivaa.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?