Ulkomaat

Clinton ja Trump saivat haastajan – libertaaripuolueen Gary Johnsonilla on ainakin yksi kova valttikortti

Julkaistu:

Entinen republikaanikuvernööri valittiin libertaaripuolueen ehdokkaaksi.
Entinen New Mexicon republikaanikuvernööri Gary Johnson valittiin sunnuntaina Yhdysvaltain libertaaripuolueen presidenttiehdokkaaksi ensi marraskuun presidentinvaaleihin. Johnson on ensimmäinen merkittävä ehdokas Yhdysvaltain pääpuolueiden eli demokraattien ja republikaanien hallitsemassa presidenttikisassa.

Johnson oli libertaarien presidenttiehdokkaana myös vuonna 2012 ja keräsi tuolloin maanlaajuisesti noin prosentin äänistä. Tänä vuonna libertaaripuolue uskoo kuitenkin huomattavasti parempaan menestykseen.

– Meille on annettu lahja – Trump ja Clinton, julisti puolueen varapresidenttiehdokkuutta tavoitellut Larry Sharpe libertaarien puoluekokouksessa Floridan Orlandossa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sharpe viittasi siihen, että republikaanien todennäköinen ehdokas Donald Trump ja demokraattien todennäköinen ehdokas Hillary Clinton ovat ennätyksellisen epäsuosittuja amerikkalaisten keskuudessa. Siksi monien äänestäjien uskotaan joko jättävän äänestämättä tai etsivän kolmatta ehdokasta.

Yllä olevalla videolla Gary Johnson pitää puhetta libertaarien puoluekokouksessa.

10 prosentin yllätyskannatus

Vaaliennustesivusto FiveThirtyEight kehotti jo viime viikolla kiinnittämään huomiota Gary Johnsoniin. Sivusto nosti esiin kaksi maanlaajuista mielipidemittausta, joissa oli kysytty kannatusta hypoteettisessa vaalitilanteessa Trump vs. Clinton vs. Johnson. Gary Johnsonia ilmoitti kummassakin kyselyssä äänestävänsä peräti 10 prosenttia vastaajista.

– Johnsonin menestykselle on selitys: hän ei ole Donald Trump eikä Hillary Clinton. Hän ei ehkä voita yhtäkään osavaltiota, mutta voi pitää jonkin verran meteliä, toimittaja Claire Malone kirjoitti.

Libertaaripuolue on vuonna 1971 perustettu laajoja yksilönvapauksia ajava puolue, joka vastustaa taloudellista sääntelyä ja kaikenlaisia sosiaalitukia sekä kannattaa esimerkiksi vapaata aseenkanto-oikeutta ja mietojen huumeiden laillistamista. Johnson sanoo uskovansa, että yhä useampi amerikkalainen voi päätyä puolueen kannattajaksi.


– Mielestäni useimmat ihmiset tässä maassa ovat libertaristisia, he eivät vain vielä tiedä sitä, Johnson sanoi.

Johnson lupasi kampanjoida positiivisella sanomalla.

– Elämä Amerikassa on hyvää, hän lausui.

Miljardöörit tukijoiksi?

Johnsonilla huhutaan olevan myös toinen valttikortti presidenttikisassa – sen lisäksi että hän ei ole Trump eikä Clinton.

Pitkään republikaanipuolueen tukijoina olleet miljardööriveljekset David ja Charles Koch eivät ole toistaiseksi antaneet merkittävää vaalitukea kenellekään ehdokkaista, ja libertaarit kosiskelevat heitä taakseen. Wall Street Journalin mukaan David Koch oli libertaaripuolueen varapresidenttiehdokas vuonna 1980, ja nyt tämän toivotaan palaavan juurilleen. Kochin edustaja on toistaiseksi kumonnut huhut.

Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmässä ns. kolmannella ehdokkaalla on perinteisesti ollut huonot menestysmahdollisuudet. Viimeksi kolmas ehdokas on voittanut osavaltioita vuonna 1968, kun demokraattien kisasta rannalle jäänyt George Wallace oli mukana itsenäisyyspuolueen ehdokkaana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt