Trumpin törkeä kampanja tyrmistyttää USA:ssa – 5 skandaalia, joilla Clintonia lyödään

Donald Trumpin lokakampanja Hillary Clintonia vastaan herättää tyrmistystä.

Donald Trump käy presidentinvaalikamppailua Hillary Clintonia vastaan vanhoilla skandaaleilla.

26.5.2016 20:49

Donald Trump käy presidentinvaalikamppailua Hillary Clintonia vastaan vanhoilla, likaisilla aseilla. Näin voi päätellä Trumpin viime aikojen lausunnoista, jotka ovat herättäneet tyrmistystä Yhdysvalloissa.

Trump on ilmoittanut julkisesti jo aiemmin, että hän aikoo nostaa esiin Bill ja Hillary Clintonin menneisyyden todisteena siitä, että näitä ei voi enää päästää Valkoiseen taloon. Vanhojen, kiisteltyjen skandaalien ja huhujen tonkimisen pelätään vievän huomion tärkeiltä poliittisilta teemoilta.

Suosittuja lyömäaseita Clintoneita vastaan ovat Bill Clintonin naisasiat sekä Whitewater-skandaali 1980-luvulta. Ilkeämielisin Trumpin aseista on huhu, joka liittyy presidentin neuvonantajan itsemurhaan vuonna 1993.

Hillary ja Bill Clinton Chicagossa vuonna 1992, jolloin Bill vasta tavoitteli Yhdysvaltain presidentin virkaa.

Trumpin vihjailujen vaikutusta on vaikea vielä arvioida, koska Hillary Clinton ei ole varmistanut demokraattien presidenttiehdokkuutta, ja varsinaisiin vaaleihin on puoli vuotta aikaa. Mielipidemittaukset ovat tässä vaiheessa vuotta vain suuntaa-antavia.

TRUMP kiihdytti hyökkäystään viime maanantaina erityisesti kahdella rintamalla. Hänen kampanjansa julkaisi lyhyen Instagram-videon, jossa Bill Clinton polttelee sikaria ja taustalla kuullaan ääninauhalta kahden häntä 1990-luvulla ahdistelusta syyttäneen naisen itkuista ääntä. Video päättyy Hillaryn Clintonin kovaääniseen nauruun.

Toisen hyökkäyksen Trump teki maanantaina haastatteluissa, joissa hän vihjaili, että neuvonantaja Vince Fosterin itsemurhassa olisi ”jotain hämärää”. Trump viittasi kaksi vuosikymmentä eläneisiin salaliittoteorioihin.

Vincent Foster teki itsemurhan heinäkuussa 1993.

Trump perusteli hyökkäyksiään syytöksillä, joita Clinton on esittänyt häntä vastaan.

– He sanoivat pahoja asioita minusta ... niin kauan kuin he tekevät sitä, minä pelaan samalla tasolla.

– Oli kyseessä sitten Whitewater, Vince tai Benghazi, Hillary sotkee aina asiat, Trump sanoi.

VARSINKIN vihjailuja Fosterin tapauksesta on nimitetty Yhdysvalloissa ”häpeälliseksi” ja ”kaikkia poliittisia normeja rikkovaksi”.

– Se ei ole reilua hänen leskeään ja heidän kolmea lastaan kohtaan. Murhavihjailu on harhakuvitelmista syntynyttä fiktiota, jota mitkään todisteet eivät tue, luonnehti CNN:n kommentaattori Jake Tapper.

Washington Post muistutti Trumpin itsensä tyrmänneen taannoin uutisen siitä, että hän olisi esiintynyt puhelinhaastattelussa salanimellä ja kerskaillut naisasioillaan.

– Vau, aiotko tosiaan alentua puhumaan 25 vuotta sitten tapahtuneista asioista, Trump lausui tuolloin.

TRUMPIN taktiikan arvellaan perustuvan siihen, että hän haluaa herättää epäilyksiä Clintoneita kohtaan sukupolvissa, jotka eivät muista näiden vanhoja sotkuja. Kyseessä on uhkapeli, joka voi kääntyä myös Trumpia vastaan.

– Hän ottaa riskin tehdä saman virheen, jonka republikaanit tekivät vuonna 1998, kommentoi republikaaniedustaja Peter King viitaten vaalitappioon, jonka Clintoneiden ajojahdista syytetty republikaanipuolue koki tuolloin kongressin välivaaleissa.

Valkoisen talon entinen harjoittelija Kathleen Willey Schwicker on syyttänyt Bill Clintonia ahdistelusta.

Hillary Clinton on ottanut käyttöön vanhan puolustautumiskikan Trumpia vastaan eikä ole erehtynyt lausumaan mitään, mihin voisi tarttua ja mikä voitaisiin tulkita hänen miehensä toimien puolusteluksi.

– Tiedän mitä hän kalastelee, enkä aio vastata lainkaan, Clinton sanoi jo viime viikolla.

Susan McDougalia kuljetettiin oikeuteen huhtikuussa 1998.

Näillä Clintonia lyödään

Whitewater: Skandaalin keskipisteessä oli Clintonien tuttavapariskunta Jim ja Susan McDougal, joiden kanssa Clintonit ostivat Whitewateriksi nimetyn maapalan Arkansasista vuonna 1978 aikeenaan odottaa tontin hinnannousua.

Hanke kariutui kannattamattomana, mutta McDougalien väitetään sotkeneen Clintonit mukaan omiin väärinkäytöksiinsä.

Bill Clintonin väitettiin painostaneen arkansasilaista pankkiiria antamaan Susan McDougalille laittoman lainan toisessa kiinteistökaupassa.

Jim McDougal puolestaan lainasi laittomasti rahaa omistamaltaan säästökassalta. Hillary Clinton työskenteli Rose-lakifirmassa, joka hoiti Jim McDougalin asioita.

McDougalit sekä peräti kymmenkunta muuta henkilöä saivat erilaisista väärinkäytöksistä myöhemmin tuomiot, mutta Clintoneita vastaan ei ole milloinkaan esitetty pitäviä todisteita osuudesta rikoksiin. He ovat kiistäneet jyrkästi syytökset.

Tapaus nousi uudelleen esiin Bill Clintonin presidentinvaalikampanjan aikana, ja myöhemmin presidenttipari jopa haastettiin todistamaan virallisessa tutkinnassa. Susan McDougal kieltäytyi todistamasta tutkinnassa ja sai vankilatuomion oikeuden halventamisesta.

Bill Clinton armahti hänet aivan virkakausiensa loppumetreillä 2001.

Vince Fosterin itsemurha:

Valkoisen talon lainopillinen neuvonantaja löytyi kuolleena autostaan läheltä Washingtonia heinäkuussa 1993. Hän oli ampunut itseään suuhun vanhalla revolverilla.

Foster oli Bill Clintonin lapsuudenystävä ja Hillary Clintonin vanha kollega Rose-lakifirmasta. Taitavana juristina Foster päätyi lopulta presidentin avustajaksi Washingtoniin. Läheiset ovat kuvailleet, että hän ei kuitenkaan kestänyt politiikan paineita vaan sairastui vakavaan masennukseen.

Salaliittoteoriat nojaavat kuoleman poikkeuksellisuuteen ja siihen, että Fosterin väitetään tienneen kaiken Whitewaterista ja Clintoneiden historiasta Arkansasissa. Peräti kuudessa virallisessa tutkinnassa vuosien varrella kuolema on todettu pitävästi itsemurhaksi.

Lewinsky ja muut naiset:

Presidentti Clintonin sekstailu nuoren Valkoisen talon avustajan Monica Lewinskyn kanssa vei hänet valtakunnanoikeuteen valehtelusta. Hillary Clinton nieli nöyryytyksen, joka seurasi siitä, että hänen miehensä tunnusti julkisesti syrjähypyt. Lewinsky-tapaus nousee enää harvoin esiin, mutta sen sijaan Hillary Clintonia syytetään ”miehensä suojelijaksi” muissa tämän väitetyissä naisjutuissa.

Lukuisat naiset Bill Clintonin uran varrelta ovat syyttäneet tätä lähentelystä tai jopa ahdistelusta. Tapaukset eivät ole johtaneet syytteisiin eivätkä ne estäneet Clintonin etenemistä Valkoiseen taloon, mikä oli ollut Bill ja Hillary Clintonin unelma jo varhaisesta nuoruudesta asti. Hillary Clintonia on syytetty ahdisteltujen naisten mustamaalauksesta, jotta nämä eivät olisi kampittaneet pariskunnan urakiitoa.

Syytösten tarkoituksena on osoittaa, että Clinton ei ole se naisten oikeuksien puolustaja, jona hän esiintyy.

Benghazi ja sähköpostit:

Hillary Clintonin tuoreet skandaalit koskevat hänen toimintaansa ulkoministerinä sekä sen jälkeen. Häntä syytetään laiminlyönneistä Yhdysvaltain Libyan-edustuston turvatoimissa ennen neljän ihmisen kuolemaan päättynyttä terrorihyökkäystä 2012.

Ulkoministeriaikana hän käytti myös henkilökohtaista sähköpostipalvelinta, jonka syytetään heikentäneen tietoturvaa ja olleen määräysten vastainen. Clinton on pahoitellut toimintaansa kummassakin tapauksessa. Sähköpostikohussa FBI:n tutkinta on vielä kesken.

Goldman Sachs:

Clinton tienasi ulkoministerikautensa jälkeen arviolta lähes 20 miljoonaa euroa pitämällä puheita muun muassa Wall Streetin rahakkaiden firmojen tilaisuuksissa. Erityisessä syynissä ovat olleet Goldman Sachs -investointipankissa pidetyt kolme puhetta, joista Clinton laskutti väitetysti 200000 euroa kappale.

Finanssikriisissä ryvettyneen yhtiön ei uskota maksaneen moisia summia siitä, että Clinton olisi käynyt haukkumassa pankkiireja, vaan hänen uskotaan ylistäneen näitä. Clinton on kieltäytynyt julkistamasta puheiden sisältöä. Monet tavalliset amerikkalaiset vieroksuvat jättipankkeja, ja vastustajat ovat käyttäneet tätä hyväksi syyttämällä Clintonia rahamaailman presidenttiehdokkaaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?