Tältä näyttää Ruotsin uusi Gripen – onko se myös Suomen seuraava hävittäjä?

Esiripun verhot vedettiin sivuun ja teatterisavun keskeltä paljastui Ruotsin uusin ylpeys - harmaata haikalaa muistuttava hävittäjälentokone.

18.5.2016 20:53

Ruotsin Linköpingissä koettiin keskiviikkona iltapäivällä nykypäivän ilmailumaailmassa harvinainen hetki, kun maailmalle esiteltiin uusi hävittäjälentokone. Sotatekniikan hirmuisen kallistumisen vuoksi hävittäjäuutuuksia ei nähdä aivan joka vuosi.

Saabin uusi Gripen E on yksi viidestä hävittäjäehdokkaasta, jota Suomi harkitsee Hornetien seuraajaksi 2020-luvulla.

Siksi Gripenin roll-out-tilaisuudessa oli myös Suomesta etenkin ilmavoimista ja puolustusministeriöstä vankka edustus.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri myönsi, että hänenkin pitkällä lentäjän urallaan kyseessä oli ensimmäinen kerta nähdä uuden hävittäjän esittely. Kysymykseen, nähtiinkö tässä myös Suomen seuraava hävittäjä, vastasi kenraali diplomaattisesti.

– Ei meille ole tarjottu vielä yhtään mitään. Tämä on vasta yksi meidän ehdokkaista. Olemme lähettäneet tietopyynnöt ja odotamme vastauksia vuoden loppuun mennessä.

– Olimme tässä julkistamisessa pääasiassa vieraina. Huomenna torstaina keskustelemme Saabin ja Ruotsin valtion edustajien kanssa tietopyynnöstämme ja selvennämme sen sisältöä.

Suomi lähetti keväällä tietopyynnöt neljälle maalle, joissa valmistetaan monitoimihävittäjiä, jotka voisivat täyttää Suomen vaatimukset Hornetin korvaajaksi.

Jäämeren mukaan kyseessä on nyt ensimmäinen johtotason virallinen vierailu hävittäjäehdokkaiden luona.

– Ensi viikolla käymme Yhdysvalloissa ja Britanniassa ja kesäkuun alussa Ranskassa, paljasti Jäämeri IS:lle Linköpingissä.

Jäämeren johtamassa valtuuskunnassa ovat mukana mm. Hornetin korvaavan HX-hankkeen hankekoordinaattori Lauri Puranen puolustusministeriöstä sekä puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja, insinööriprikaatikenraali Kari Renko.

– Tällä tiimillä kierrämme kaikki maat, joiden puolustushallinnoille tietopyynnöt on lähetetty. Juhannukseen mennessä homma on hoidettu ja jäämme odottamaan vastauksia.

"Älyhävittäjä"

Gripen E:n ovat toistaiseksi tilanneet vasta Ruotsi omille ilmavoimilleen sekä Brasilia, joka alkaa valmistaa koneen kaksipaikkaista versiota.

Ruotsi tilaamien 60:n Gripen E:n hinnaksi arvioidaan yhteensä 35,6 miljardia kruunua. Hinta tosin voi vielä nousta dollarin kurssimuutoksen myötä, sillä merkittävä osa koneen tekniikasta on tilattu Yhdysvalloista.

Gripen E on uusin versio alunperin 1996 käyttöön otetusta Jas 39 Gripenistä, josta on olemassa kaksi mallia: A/B- sekä C/D -koneet.

Saab markkinoi Gripen E:tä "älyhävittäjänä". Koska itse koneen ulkoasu ei paljoa poikkea jo 20 vuotta käytössä olleista aiemmista Gripeneistä, niin Saab käyttää valtteinaan mm. uuden mallin sisältämää uusinta tietotekniikkaa ja sen päivittämisen halpuutta.

Pääasialliset muutokset C/D-malliin verrattuina ovat uusi moottori, uusi tutka, suurempi runko, suurempi polttoainemäärä, uusi ohjusmalli sekä uudet sensorit.

Ruotsin ilmavoimien komentajan Mats Helgessonin mukaan Gripen E vastaa Ruotsin ilmaherruudesta vuodesta 2025 eteenpäin ainakin vuoteen 2045 saakka.

– Ei ole mikään salaisuus, että tavoitteemme on kyetä vastaamaan venäläisten (koneiden) suorituskykyyn. Gripen antaa meille ylivoiman lähialuiden ilmatilassa - selkeästi paremman kuin aiemmin, totesis Helgesson Ny Teknik -lehdelle ennen julkistamistilaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?