CNN: Shahbaz Taseer kärsi kidutuksesta vuosia – 200 iskua ruoskalla ja suolaa haavoihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Shahbaz Taseer kärsi kidutuksesta vuosia – 200 iskua ruoskalla ja suolaa haavoihin

Shahbaz Taseer jäi Uzbekistanin islamilainen liikkeen vangiksi 26. elokuuta 2011. Neljän ja puolen vuoden jälkeen hän pääsi pakenemaan, karkauspäivänä.

Pakistanilainen mies oli kauan ääri-islamistisen järjestön vankina.­

17.5.2016 20:48

Inhimillisyyttä voi löytyä yllättävistäkin paikoista, sellaisistakin, mistä sitä vähiten odottaisi. CNN kertoo, että ihmisten odottamaton apu mahdollisti sen, että pakistanilainen Shahbaz Taseer kesti julmaa kidutusta ja vankeutta lähes viisi vuotta, ennen kuin pääsi pakoon.

Uzbekistanin islamilainen liike UIL nappasi Taseerin hänen kotikaupungissaan Lahoressa 26. elokuuta vuonna 2011. Hänen isänsä Salman Taseer oli salamurhattu vain muutamaa kuukautta aiemmin. Vanhempi Taseer oli Punjabin kuvernööri, joka oli vastustanut jumalanpilkkaa koskevaa lakia, joka teki islamin herjaamisesta kuolemalla rangaistavan rikoksen.

Taseer on kertonut CNN:lle kokemistaan kauheuksista vankeutensa aikana.

– He vetivät kynnet irti sormistani. He piiskasivat minua kumisella ruoskalla. Ensimmäisenä päivänä se oli sata iskua, sitten se nousi kahteensataan. He viilsivät selkäni auki veitsillä, ja heittivät haavaan suolaa. He ompelivat suuni kiinni, ja näännyttivät minua. He leikkasivat lihaa irti selästäni. Vuosin verta viikon, eivätkä he antaneet minulle lääkintähoitoa.

Sieppaajat soittelivat Taseerin äidille. Hän ei itse saanut puhua äidilleen, mutta äidin äänen kuuleminen toi toivoa.

UIL:n vangista Talibanin sieppaamaksi

Kun UIL joutui taisteluun Afganistanin Taliban-liikkeen kanssa marraskuussa 2015, Taseer sai tilaisuuden paeta. Hän pääsikin karkaamaan UIL:ltä, mutta joutui heti Talibanin vangiksi.

CNN kertoo, että Taliban tuomitsi Taseerin kahden vuoden vankeuteen. Miehen suureksi yllätykseksi eräs terroristijärjestön jäsen kuitenkin vapautti hänet helmikuun 29. päivä, osuvasti karkauspäivänä.

    Kun Taseer lopulta pääsi palaamaan Pakistaniin maaliskuun 8. päivä, hän yritti ensimmäisenä soittaa äidilleen. Pitkän vankeuden jälkeen hänelle oli kuitenkin kasvanut pitkä tukka ja risuparta, joten häntä luultiin Talibanin jäseneksi, eikä apua herunut.

    Eräs oikeasti Talibaniin kuuluva jäsen kuitenkin sääli huonokuntoista miestä, ja tarjosi Taseerille omaa puhelintaan. Äiti Aamna Taseer kertoo CNN:lle, että soitto tuli täysin yllätyksenä eikä hän meinannut uskoa sitä todeksi.

    Shahbaz Taseer kertoo CNN:lle, että pitkän vankeuden aikana unohtaa rakastamiensa ihmisten kasvot. Hän sanoo, että tunne on huikea, kun elämänsä saa yht’äkkiä takaisin. Hän mainitsee esimerkeiksi vaimonsa näkemisen, aamiaisen äitinsä kanssa, ajelun veljen kanssa ja jalkapallomatsin katsomisen ystäviensä kanssa.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?