Saksa julkaisi seksioppaan pakolaisille – rohkeat ohjeet ja kuvat nostattivat kohun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksa julkaisi seksioppaan pakolaisille – rohkeat ohjeet ja kuvat nostattivat kohun

Zanzu-sivusto opettaa pakolaisille saksalaista seksuaalikulttuuria.

Zanzu-sivustolla opetetaan asioita seksistä ja seksuaalisuudesta.

17.5.2016 13:38

Saksa on julkaissut netissä laajan, pakolaisille ja ulkomaalaisille tarkoitetun oppaan seksuaalisuudesta.

Zanzu – kehoni sanoina ja kuvina -niminen portaali pyrkii opastamaan, miten Saksassa suhtaudutaan seksiin ja seksuaaliseen kanssakäymiseen. Opas sisältää kuitenkin myös epätyypillisempiä osioita, joissa näytetään esimerkiksi varsin yksityiskohtaisesti erilaisia yhdyntäasentoja.

Omat ohjeistuksensa löytyvät myös muun muassa itsetyydytyksestä ja prostituutiosta.

Sivuston julkaisu on yleisesti yhdistetty Saksaa ja maailmaa kuohuttaneisiin Kölnin uudenvuodenyön tapahtumiin, jossa turvapaikanhakijataustaisten miesten epäillään ahdistelleen satoja naisia.

Sivusto on kuitenkin ollut tekeillä jo pari vuotta. Asiantuntijavoimin Saksassa ja Belgiassa toteutetun projektin hinnaksi on kerrottu 130 000 euroa.

Myös Suomessa turvapaikanhakijoita on ohjeistettu paikallisesta tapakulttuurista Maahanmuuttoviraston materiaalilla, jossa kerrotaan muun muassa naisten asemasta, parisuhteesta ja seksistä. Lue IS:n juttu aiheesta tästä.

Jakaa mielipiteitä

Saksan Zanzu-portaali menee paljon pitemmälle, sillä se on kaikkien tavoitettavissa netissä useilla eri kielillä, myös arabiaksi.

Sivusto on jaettu kuuteen pääosioon, joissa käsitellään ihmiskehoa, perhesuunnittelua ja raskautta, tartuntatauteja, seksuaalisuutta, suhteita ja tunteita sekä oikeudellisia asioita.

Sivusto on kevään mittaan saanut kiitosta muun muassa siitä, että se huomioi seksuaalivähemmistöt ja käsittelee kattavasti länsimaista normistoa, mikä on hyödyllistä myös pakolaisille nykytilanteessa.

– Se tarjoaa hienovaraista, suoraa tietoa aihealueelta, selitti terveysministeriön edustaja Elke Ferner Deutsche Wellen mukaan.

Iso haloo on kuitenkin noussut sivuston seksiä käsittelevästä osiosta, joka jakaa mielipiteitä jyrkästi eri leireihin. Arvostelijoiden mukaan se, mikä vapaamielisille ja paljaaseen pintaan tottuneille saksalaisille on arkipäivää, voi olla pääasiassa muslimimaista tuleville hyvin vierasta, jopa ahdistavaa.

Sivuston esitystapoja on pidetty erikoisina, jopa kökköinä.

– Mihin meidän rahojamme on käytetty, twiittasi esimerkiksi freelance-taiteilija Michael Bramer.

Sivuston puolustajat puolestaan sanovat, että sitä pitäisi markkinoida laajemminkin, eikä vain ottaa esille vastaanottokeskuksissa työntekijöiden harkinnan mukaan. Heidän mielestään pakolaisten sulauttaminen saksalaiseen yhteiskuntaan vaatii perusteellista avoimuutta eikä hyssyttelyä.

Rohkeita piirroksia

Sivustolla on muun muassa paljon rohkeita piirroksia seksiasennoista, suuseksin antamisesta ja itsetyydytyksestä. Se opettaa, kuinka seksi voi olla joka kerta hyvin erilaista riippuen nopeudesta, paikasta ja ajasta tai käytetystä seksiasennosta.

Joidenkin mielestä sivusto on loukkaavan holhoava, ikään kuin muista kulttuureista tuleva ei tietäisi etukäteen seksistä yhtään mitään.

Washington Postin haastattelema seksologi Heinz-Jürgen Voss piti jopa ”rasistisena” ajatusta, että syyrialaiset ja irakilaiset olisivat niin tietämättömiä seksistä kuin sivusto antaa ymmärtää. Pakolaisten kanssa työskentelevän avustusjärjestön edustaja Nuri Köseli puolestaan kyseenalaisti sivuston tarpeellisuuden.

– Kyse on tietenkin ihmisten tarpeista, mutta heillä on myös isompia ongelmia. Useimmat heistä ovat hätämajoituksessa pitkiä aikoja ilman riittävää yksityisyyttä. Jos heille sellaisessa tilanteessa esitellään tällaista asiaa, tilanne voi olla suorastaan haitallinen, Köseli sanoi.

Viranomaiset ovat korostaneet, että sivustoa pyritään käyttämään harkiten, ja se toimii myös esimerkiksi lääkintähenkilöstölle ohjeistuksena siitä, millaisia asioita on hyvä huomioida ja nostaa esiin.

Äärioikeisto pillastui

Pakolaiskriisi ja muun muassa Kölnin uudenvuodenyön tapahtumat ovat nostattaneet Saksassa kiehuvan keskustelun turvapaikanhakijoista, ja maan äärioikeistolaiset piirit ovat käyttäneet tilannetta hyväkseen lisätäkseen kannatustaan.

Ei siis ihme, että myös Zanzu-sivusto nousi sosiaalisessa mediassa pilkan ja arvostelun kohteeksi.

Varsinkin kuvia, joissa tummahipiäinen mies harrastaa seksiä valkoisen naisen kanssa on kommentoitu kyseenalaiseksi ”ohjeeksi” turvapaikanhakijoille. Kommentit ovat tarkoitushakuisia, sillä samaan aikaan on jätetty huomiotta, että monissa kuvissa valkoinen mies harrastaa seksiä tumman naisen kanssa.

Tunnetut maahanmuuttokriitikot ovat kritisoineet koko sivustoa happamasti.

– Nämä miehet tietävät usein tarkalleen, mikä on sallittua ja mikä ei, mutta heitä ei kiinnosta, koska tämän maan lait ja kulttuuri eivät kiinnosta heitä muutenkaan.

– On kammottavan naivia ajatella, että jo varhaislapsuudesta lähtien muotoutuneet kulttuuriset ja sosiaaliset tavat voitaisiin pyyhkiä pois muutamalla kivalla kuvalla ja kotouttamisoppitunneilla, konservatiivibloggari Anabel Schunke kirjoitti Washington Postin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?