Ruostevyöhyke ratkaisee USA:n vaalikamppailun – Trump yrittää kääntää sättimällä aluetta puolelleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruostevyöhyke ratkaisee USA:n vaalikamppailun – Trump yrittää kääntää sättimällä aluetta puolelleen

Donald Trumpilla arvioidaan olevan yksi tie voittoon presidentinvaaleissa marraskuussa.

Pennsylvanian Bethlehemissa 20 vuotta sitten suljettu terästehdas symboloi ruostevyöhykettä, joka saattaa ratkaista Yhdysvaltain presidentinvaalit. Ehdokkaat kampanjoivat jo nyt osavaltioissa, vaikka esivaalit ovat vielä meneillään.­

16.5.2016 15:15

Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokasasettelu on vielä kesken, mutta spekulointi ensi marraskuun varsinaisten vaalien asetelmista käy jo kiivaana. Pontta ovat antaneet muun muassa tiedot kampanjoiden vaalitaktiikoista, Donald Trumpin lausunnot sekä Hillary Clintonin heikko menestys mittauksissa ja viime viikon tiistain esivaalissa Länsi-Virginiassa.

Clintonin tappio Bernie Sandersille tuskin vaikeuttaa hänen pääsyään demokraattien presidenttiehdokkaaksi, mutta se oli jälleen yksi osoitus siitä, että Clintonilla on vaikeuksia vakuuttaa äänestäjiä Yhdysvaltain koillisosien niin sanotulla ruostevyöhykkeellä. Clinton on aiemmin hävinnyt Sandersille myös Michiganissa ja Wisconsinissa.

Ruostevyöhyke eli Rust Belt on nippu osavaltioita, joista suurinta osaa ovat hallinneet demokraatit presidentinvaaleissa. Donald Trumpin nousun myötä on herännyt kuitenkin pelko, että osavaltiot vaihtavat puolta ja äänestävät republikaania.

Yhdysvalloissa presidentinvaalit ratkaistaan keräämällä valitsijamiehiä osavaltioissa, ja eniten ääniä saanut vie kaikki osavaltion valitsijamiehet.

Teollisuus näivettyy, työttömyysluvut korkealla

Ruostevyöhykkeen osavaltioilla on kokoaan suurempi merkitys presidentinvaalien ratkaisussa. Vaalimatematiikka suosii demokraattiehdokasta, mutta pelkästään ruostevyöhykkeen valtaamalla Trump voi aiheuttaa kumouksen ja nousta presidentiksi. Viimeksi asiasta varoitti Washington Postin kolumnisti E.J. Dionne viime viikolla.

– Trumpin kortit ovat tiedossa. Jos hän voittaa perinteisesti demokraattiset ruostevyöhykkeen osavaltiot, hän voi voittaa koko vaalit, Dionne sanoi ABC:n haastattelussa.

Hillary Clinton puhui kannattajilleen reilu viikko sitten Oaklandissa.­

Ruostevyöhyke kärsii nimensä mukaisesti teollisuuden näivettymisestä ja työttömyys on korkeaa. Tähän saumaan Trump on iskenyt sättimällä Bill Clintonin aikana sorvattua NAFTA-vapaakauppasopimusta ja lupaamalla tuoda työpaikat takaisin. Kyseessä on yksi Trumpin merkittävimmistä talouspoliittisista linjauksista.

– Tuolla vasemmalla on Ford ja se on muuttamassa Meksikoon. Oikealla on Eaton ja se on muuttamassa Meksikoon. Hullua, mitä olemme tekemässä tälle maalle ... me emme anna sen tapahtua, Trump lausui kampanjoidessaan Ohiossa maaliskuussa.

Trumpin kampanja keskittää voimansa ruostevyöhykkeelle

Vaikka Clintonin ja erityisesti Sandersin kannatus on alueella yhä keskimäärin korkeampi kuin Trumpin, erot ovat pieniä. Trumpin kampanja on republikaanien ehdokkuustaistelun ratkettua myöntänyt Reutersille keskittävänsä voimansa ruostevyöhykkeen ja siellä varsinkin Pennsylvanian ja Michiganin voittamiseen.

Demokraatit ovat jo vastanneet. Clinton on palkannut osavaltioihin lisää väkeä, ja Sandersia kannattavat ammattiyhdistys- ja kansalaisliikkeet ovat tunnustelleet, miten äänestäjiin vaikutettaisiin.

Kaivosmiehen kypärään sonnustautunut Donald Trump puhui kannattajilleen Länsi-Virginian Charlestonissa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa pari viikkoa sitten.­

Varsinkin Clintonilla on vaikeuksia tavoittaa valkoista työväenluokkaa, joka on luisunut Trumpin leiriin. Tuore Quinnipiacin yliopiston mittaus näytti jopa tasalukemia Clintonille ja Trumpille Ohiossa ja Pennsylvaniassa.

– Tehtävämme on ottaa yhteyttä ammattiyhdistyksen jäseniin, jotka tukevat Trumpia ja aloittaa dialogi, Sandersin tukijoukkoihin kuuluva Rand Wilson kertoi Reutersille.

Clintonin kampanjalla on muotoutumassa selkeä strategia: nostaa esiin se, että myös Trumpin bisnesimperiumi teettää tuotteita ulkomailla.

– Olemmeko huolissamme teollistuneista osavaltioista tulevissa vaaleissa? Kyllä. Donald Trump on tehnyt hyvää työtä, kun hän on valittanut vapaakaupasta, samaan aikaan kun hän jatkaa työpaikkojen vientiä Yhdysvalloista Kiinaan, Clintonin kampanja- ja ay-aktiivi Tom Buffenbarger sanoi Reutersille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?