NYT: Talouskriisi luhisti Venezuelan terveydenhuollon – vauvoja kuolee sairaaloihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Talouskriisi luhisti Venezuelan terveydenhuollon – vauvoja kuolee sairaaloihin

Venezuelassa julkinen terveydenhuolto on romahtanut talouskriisin myötä, kuvailee paikallisessa sairaalassa vieraillut New York Times.

Lääkepula on aiheuttanut kriisin venezuelalaisissa sairaaloissa. Arkistokuva huhtikuulta Caracasista.­

16.5.2016 3:49

Lehden toimittajan mukaan sairaaloissa ei ole lääkkeitä, mustan pörssin lääkekauppiaat mainostavat avoimesti sairaaloiden seinillä ja vauvoja kuolee, kun elintoimintoja ylläpitävät koneet lakkaavat sähkökatkosten takia toimimasta.

Lääkärit kuvailivat NYT:ille, kuinka neljä vauvaa kuoli happilaitteiden lakattua saamasta sähköä. Henkilökunta yritti pelastaa lapset pumppaamalla heille ilmaa käsin tuntikausia.

Vuosina 2012–2015 alle kuukauden ikäisten lasten kuolemat noin satakertaistuivat 0,02 prosentista kahteen prosenttiin. Äitiyskuolemien määrä viisinkertaistui.

Sairaaloissa on pulaa verensiirtoihin tarvittavasta verestä ja jopa vedestä, jolla pestä tarvikkeita ja käsiä.

– Tilanne on kuin 1800-luvulta, Meridassa toimivan Andesin yliopistollisen sairaalan lääkäri Christian Pino sanoo lehdelle.

Myös muun muassa röntgenkuvien tulostamiseen tarvittavasta paperista on pulaa. Potilaat joutuvat ottamaan röntgeneistään kuvia puhelimilla, jotta lääkärit voivat nähdä ne tehdäkseen diagnooseja.

Perjantaina julistettiin hätätila

Venezuelalaisten elämää vaikeuttavat pula ruuasta ja lääkkeistä, yleiset sähkökatkokset, vakava inflaatio sekä poliittinen epävarmuus. Parlamenttivaalit joulukuussa voittanut oppositio on vaatinut kansanäänestystä presidentti Nicolas Maduron erottamiseksi.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet, että vaarana on kansan nouseminen kapinaan. Myös maan oppositio on varoittanut "sosiaalisesta räjähdyksestä".

Maduro julisti perjantaina maahan vähintään kolme kuukautta kestävän hätätilan ja määräsi armeijalle harjoituksia. Harjoitusten tarkoituksena on Maduron mukaan "valmistautua mihin tahansa skenaarioon".

Hätätilan käytännön vaikutuksista odotetaan lisää tietoa tänään maanantaina. Asiantuntijoiden mukaan protestioikeutta saatetaan rajoittaa ja viranomaiset saattavat saada luvan ennaltaehkäiseviin pidätyksiin sekä ratsioihin ilman erillistä etsintälupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?