Yhdysvaltain tiedustelu: Venezuelassa kytee kapina - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain tiedustelu: Venezuelassa kytee kapina

Etelä-Amerikassa Venezuelassa maan talouskriisi on kärjistynyt niin pahaksi, että vaarana on kansan nouseminen kapinaan, Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset varoittavat.

16.5.2016 1:12 | Päivitetty 16.5.2016 4:22

Venezuelalaisten elämää vaikeuttavat pula ruuasta ja lääkkeistä, yleiset sähkökatkokset, vakava inflaatio sekä poliittinen epävarmuus. Parlamenttivaalit joulukuussa voittanut oppositio on vaatinut kansanäänestystä presidentti Nicolas Maduron erottamiseksi.

Presidentti Nicolas Maduro julisti perjantaina maahan kolme kuukautta kestävän hätätilan ja määräsi armeijalle harjoituksia. Harjoitusten tarkoituksena on Maduron mukaan "valmistautua mihin tahansa skenaarioon". Samalla Maduro syytti Yhdysvaltoja juonittelusta maan vasemmistohallitusta vastaan.

Poikkeustilan käytännön vaikutuksista odotetaan lisää tietoa maanantaina. Asiantuntijoiden mukaan protestioikeutta saatetaan rajoittaa ja viranomaiset saattavat saada luvan ennaltaehkäiseviin pidätyksiin sekä ratsioihin ilman erillistä etsintälupaa.

Yllä olevalla videolla presidentti Maduro kertoo hätätilan julistamisesta. Espanjankielinen video on tekstitetty englanniksi.

Armeija seisoo presidentin takana

Toistaiseksi Venezuelan kaduilla ei ole nähty laajoja avoimia konflikteja, vaikka sekä hallitusta vastustavia että tukevia protesteja on järjestetty. Vaikean taloustilanteen pitkittyessä ja kansan turhautumien paisuessa pelot yhteenotoista ovat kuitenkin lisääntyneet.

Mielipidekyselyjen mukaan Maduro on kansan keskuudessa hyvin epäsuosittu. Häntä tukee Datanalisis-yrityksen maaliskuussa tekemän kyselyn mukaan vain yksi neljästä venezuelalaisesta. 70 prosenttia kansasta haluaisi vaihtaa hallituksen.

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat ottivat keskiviikkona yhteen mellakkapoliisin kanssa. Mielenosoittajat vaativat kansanäänestystä presidentin asemasta.­

Maduro luottaa valtansa tukemisessa armeijaan ja poliisiin. Toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että armeijan lojaalius presidentille olisi murenemassa. Kaduilla partioi myös presidentille uskollisia moottoripyöräjengejä, jotka ovat aiemmin hajottaneet mielenosoituksia, usein väkivaltaisesti.

Vuodesta 2013 Venezuelaa johtanut Maduro on vastannut opposition erovaatimuksiin ilmoittamalla, että aikoo istua vuoteen 2019 kestävän presidentinkautensa loppuun. Maan korkein oikeus ja vaaliviranomaiset ovat jarruttaneet opposition kansanäänestysvetoomuksen etenemistä. Opposition mukaan sen on allekirjoittanut liki kaksi miljoonaa venezuelalaista.

Mikäli Maduron vastustajat haluavat presidentistä eroon kansanäänestyksellä, se olisi saatava järjestettyä vuoden loppuun mennessä. Myöhemmin presidentin eroa puoltava tulos johtaisi Maduron varapresidentin ja tukijan Aristobulo Isturizin valtaannousuun.

Jylläävälle inflaatiolle ei näy loppua

Öljyn viennistä riippuvainen Venezuela on ollut kriisissä pitkään muun muassa öljyn hinnan notkahdusten takia. Maan talous kutistui viime vuonna liki kuusi prosenttia ja alamäen odotetaan jatkuvan. Ennusteiden mukaan inflaatio voi olla tänä vuonna jopa 700 prosenttia, eli korkeampi kuin missään muualla maailmassa.

Monet venezuelalaiset tehtaat ovat keskeyttäneet tuotantonsa. Omistajat syyttävät hallitusta kehnosta politiikasta, joka on johtanut pulaan raaka-aineista ja ulkomaisesta valuutasta, jolla maksaa tavarantoimittajille.

Nicolas Maduro on kansan keskuudessa epäsuosittu.­

Muun muassa suuri ruoka- ja juomavalmistaja Polar Group on keskeyttänyt oluen tuotannon. Yrityksen omistaja on Maduron äänekäs vastustaja.

Maduro on kehottanut viranomaisia ottamaan haltuunsa suljetut tehtaat ja uhannut niiden omistajia vankilalla. Maduro syyttää porvaristoa "tuotannon halvaannuttamisesta".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?