Venezuelan ahdinko syvenee: inflaation ennustetaan nousevan 700 prosenttia tämän vuoden aikana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venezuelan ahdinko syvenee: inflaation ennustetaan nousevan 700 prosenttia tämän vuoden aikana

Öljystään tunnetun valtion tulevaisuus ei näytä yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden mukaan valoisalta.

15.5.2016 22:13

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro julisti perjantaina maahan 60 päivän hätätilan. Syynä kahden kuukauden erikoistilaan on presidentin mukaan se, että Yhdysvallat juonittelee maan vasemmistohallitusta vastaan.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset arvioivat perjantaina, että Venezuela on vaarassa romahtaa sekä taloudellisesti että poliittisesti.

Johtavat yhdysvaltalaisviranomaiset ovat uutistoimisto AFP:n mukaan huolissaan myös siitä, että Venezuela on syöksymässä ruokapulaa, sähkökatkoksiin johtanutta energiapulaa, inflaatiokierrettä, kansannousuja ja mielenosoituksia sekä poliittista epävarmuutta kohti.

Maduro sanoi sunnuntaina hallituksen aikovan ottaa haltuun suljettuja tehtaita, joiden omistajat ovat valittaneet puutetta raaka-aineista.

Venezuelan ja presidentti Nicolas Maduron tilanne alkaa olla tukala.­

– Meidän on otettava kaikki keinot käyttöön, jotta porvariston lamauttama tuotantokapasiteetti saadaan toipumaan, 2013 Hugo Chavezin jälkeen valtaan noussut ja maan johdossa talouden romahtaessa ollut Maduro sanoi kannattajille Caracasissa.

Hän uhkasi myös, että jos tehtaat eivät käynnisty, tulisi niiden omistajat laittaa käsirautoihin ja vangita.

ÖLJYSTÄÄN tunnetun Venezuelan ahdinko ei kuitenkaan tunnu helpottavan, eikä tämä lupaa hyvää Maduronkaan presidentin pestiä ajatellen.

Öljyn hinta on romahtanut maailmanlaajuisesti, maan talous supistui viime vuonna lähes 6 prosenttia ja inflaation ennustetaan nousevan peräti 700 prosentilla tämän vuoden aikana.

Kansalliskaartit ovat partioineet yöaikaan esimerkiksi Maracaibon kaduilla. Poliittiset jännitteet ja pakotetut sähkökatkokset ovat lietsoneet pelkoa Venezuelassa.­

Lisäksi puute ravinnosta ja kuivuus ovat pakottaneet maan äärimmäiseen energian säännöstelyyn ja ruokkineet julkista vihaa 53-vuotiasta presidenttiä kohtaan.

Oppositio, joka voitti parlamenttivaalit viime joulukuussa, on yrittänyt saada aikaiseksi uudet vaalit syrjäyttääkseen Maduron, mutta on esteenä ovat olleet vaalilautakunta ja korkeimman oikeuden tuomarit.

Oppositio sanoo keränneensä 1,8 miljoonaa allekirjoitusta tukemaan kansanäänestystä, mutta äänestys täytyisi järjestää vuoden loppuun mennessä, jotta uudet vaalit saataisiin aikaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?