Rion olympiakisat avataan kaaoksessa – Nämä 5 asiaa ajoivat Brasilian syöksykierteeseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rion olympiakisat avataan kaaoksessa – Nämä 5 asiaa ajoivat Brasilian syöksykierteeseen

Olympialaiset avataan elokuussa kaaoksen keskelle ajautuneessa maassa.

Mielenosoittajat protestoivat presidentti Rousseffin syytteeseen asettamista tiistaina São Paulossa.­

15.5.2016 10:43

– Asiat menevät täällä koko ajan huonompaan suuntaan. Neuvon kaikkia, jotka suunnittelevat vierailevansa Brasiliassa olympialaisten aikaan: pysykää kotona. Vaarannatte henkenne täällä. Enkä edes halua puhua julkisten sairaaloiden tilasta tai maamme poliittisista sotkuista. Vain Jumala voi muuttaa tilanteen Brasiliassa.

FC Barcelonasta ja Brasilian maajoukkueesta tutun jalkapallolegenda Rivaldon tviitti tällä viikolla kertoo tilanteesta maassa, jonne maailman katseet suuntautuvat vajaan kolmen kuukauden kuluttua, kun Rio de Janeiron olympialaiset avataan.

Jalkapallolegenda Rivaldo neuvoi jättämään olympialaiset väliin.­

Presidentit vaihtuvat ja poliitikot vuorollaan joutuvat korruptiosyytösten kohteiksi. Maan talous on sitkeässä taantumassa, jota luonnehditaan pahimmaksi sataan vuoteen.

Rikollisuus jyrää ja uhkaa jopa olympiavieraiden turvallisuutta. Ja on vielä zika-viruksen aiheuttava paniikkikin. Mikä olympiahuumaa uhkaa?

1. Talouskasvu epäonnistui

Latinalaisen Amerikan suurin ja maailman viidenneksi väkirikkain valtio ehti kokea historiassaan harvinaisen vakaat pari vuosikymmentä, jonka aikana talous vahvistui ja auttoi miljoonat brasilialaiset irti köyhyyden noidanpyörästä.

Kehitys kuitenkin kuihtui. Luonnonvaroiltaan rikkaan Brasilian kaivokset, öljykentät ja maatalous kyllä ruokkivat taloutta, mutta samalla yhteiskunnan rakenteelliset ongelmat löivät kapuloita rattaisiin.

– Paljon kaivattujen uusien teiden ja rautateiden rakentamiseen luotu yksityistämisohjelma epäonnistui. Tuottavuusluvut jumittuivat pieniksi, koska työvoima on ammattitaidotonta ja huonosti koulutettua. Ja samaan aikaan vanhat tavat, eli lahjuksilla voitelu jatkuivat, listasi Washington Post Brasilian taloustaantuman syitä.

– Suuret rakennus- ja energiayhtiöt lihoivat valtion tilauksista ja rahoista, joten mahdollisuudet laittomaan rahastukseen olivat rajattomat. Rahaa syydettiin edelleen poliittisiin kampanjoihin.

Nyt Brasilia kärsii pahimmasta lamasta sitten 1930-luvun. Talouden odotetaan kutistuvan yhteensä 7,5 prosenttia edellis- ja tämän vuoden aikana. Työttömyys- ja inflaatiolukemat ovat noin 10 prosentissa.

2. Presidenttiruletti

Muutama päivä sitten Brasilian senaatti päätti äänestyksen jälkeen, että maan ensimmäinen naispresidentti Dilma Rousseff pidätetään virastaan puolen vuoden ajaksi. Rousseff joutuu syytteeseen budjettilakien rikkomisesta. Hänen epäillään kaunistelleen maan talouslukuja varmistaakseen uudelleenvalintansa vuoden 2014 vaaleissa.

Dilma Rousseff syrjäytettiin puoleksi vuodeksi presidentin virasta.­

Rousseff ehti jo julistaa syrjäyttämisensä olevan ”vallankaappaus”. Myös Rousseffin edeltäjä Luiz Inacio Lula da Silva on syytteessä korruptiosta. Ja sama meno näyttää jatkuvan.

Väliaikaiseksi presidentiksi noussut Michel Temer on jo aiemmin tuomittu vaalirahoitusrikkeestä ja on myös korruptiotutkinnan kohteena.

Itseään 42 vuotta nuoremman mallikaunottaren kanssa naimisissa oleva Temer sai heti niskaansa seksismisyytökset, kun ensi töikseen nimitti uuden hallituksen, jonka kaikki jäsenet ovat miehiä.

3. Poliitikot läpimätiä

Lulan ja Roussefin lisäksi käytännössä maan koko poliittista eliittiä ravistelleen korruptioskandaalin ytimessä on valtiollinen öljy-yhtiö Petrobras. Se on maan suurin ja työllistää yli 80 000 ihmistä.

Petrobrasin alihankkijat lahjoivat öljy-yhtiön johtoa saadakseen tilauksia, jotka edelleen hyödyttivät poliitikkoja ja puolueita.

Washington Postin mukaan Brasilia sortui massiivisen korruption tielle, kun sotilashallinto vaihtui demokratiaksi 1985.

Tuloksena on, että jopa 60 prosenttia Brasilian kongressin nykyisistä jäsenistä on epäiltyinä lahjonnasta tai muista laittomuuksista.

4. Zikavirus uhkaa olympia-Rioa

Rion olympialaisten alla Brasiliassa kuohuu.­

Etelä-Amerikkaa koetellut zikavirus iski Brasiliaan toukokuussa 2015. Virus on tarttunut WHO:n arvion mukaan vuodessa jo noin 1,5 miljoonaan brasilialaiseen.

Moskiittojen levittämä virus on vaarallinen etenkin raskaana olevien naisten sikiöille. Zika-tapausten määrä on suurin juuri olympiakaupunki Riossa.

Syystäkin urheilijat ja terveysasiantuntijat ovat huolissaan olympialaisiin liittyvästä riskistä, kun Rioon odotetaan saapuvan satoja tuhansia kisavieraita.

5. Väkivaltaa kaduilla

Virus ei ole kisavieraiden ainoa uhka Riossa. Rivaldon varoitustviitin virikkeenä oli toukokuun alussa tapahtunut 17-vuotiaan naisen kuolema ammuskelussa.

Amnesty International arvioi hiljattain, että Rion favela-slummeissa yksin poliisi ampui hengiltä ainakin 11 ihmistä huhtikuussa. Viime vuonna poliisin luoteihin kuoli kaupungissa 307 ihmistä, mikä on 20 prosenttia kaikista väkivallan uhreista.

Perjantaina virkaa tekevä presidentti Michel Temer yritti luoda toivoa kansalle ohjeistaen, miten ongelmat ratkaistaan:

– Lopetetaan kriisistä puhuminen. Aletaan sen sijaan hommiin.

Lähteet: BBC, Sydney Morning Herald, Washington Post

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?