Venezuela julisti kahden kuukauden hätätilan – USA: Maa on romahtamisen partaalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venezuela julisti kahden kuukauden hätätilan – USA: Maa on romahtamisen partaalla

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro syyttää Yhdysvaltoja vallankaappausjuonitteluista.

14.5.2016 18:42

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro julisti perjantaina maahan 60 päivän hätätilan. Syynä kahden kuukauden erikoistilaan on presidentin mukaan se, että Yhdysvallat juonittelee maan vasemmistohallitusta vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset olivat ilmaisseet perjantaina hieman aiemmin öljyrikkaan valtion tulevaisuudesta. Amerikkalaisten mukaan Venezuela on vaarassa romahtaa taloudellisesti ja poliittisesti. He ennustivat, ettei Maduro istu kauttaan loppuun.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro syyttää Yhdysvaltoja juonittelusta.­

Venezuelan tilanne on ollut jo pitkään huono. Ruoasta ja lääkkeistä on ollut niukkuutta ja sähkökatkokset ovat yleisiä. Myös laukkaava inflaatio ja ryöstely ovat olleet ongelmia. Kehnon tilanteen vuoksi maan oppositio on pyrkinyt syrjäyttämään Maduron.

– Washington on lähtenyt toimiin Venezuelan fascistioikeiston pyynnöstä. He ovat rohkaistuneet Brasilian vallankaappauksen jälkeen, Maduro sanoi perjantaiyönä televisiossa.

Maduron mukaan Brasilian presidentti Dilma Rousseffin tämänviikkoinen syrjäyttäminen ja virkasyytökset ovat merkki, että hän olisi seuraava. Venezuelan sosialistipuolue on ollut Rousseffin työväenpuolueen pitkäaikainen liittolainen.

Maduro ei kuitenkaan ole kertonut tarkemmin, minkälaiset toimenpiteet hänen hallintoaan uhkaavat ja mitä hätätila tarkoittaa käytännössä.

Washingtonin ja Caracasin välit ovat olleet vähintäänkin viileät. Yhdysvallat yritti vuonna 2002 tukea vallankaappausta maan entistä johtajaa Hugo Chavezia vastaan, mutta se jäi lyhytikäiseksi yritykseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?