Tällaisen puheen Niinistö piti Barack ja Michelle Obamalle: ”Olemme mestareita vaatimattomuudessa” – lue sanasta sanaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällaisen puheen Niinistö piti Barack ja Michelle Obamalle: ”Olemme mestareita vaatimattomuudessa” – lue sanasta sanaan

Julkaistu: 13.5.2016 16:50, Päivitetty 13.5.2016 18:28

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja rouva Michelle Obaman vieraina Valkoisessa talossa.

Kyseessä on virallinen vierailu liittovaltion pääkaupungissa Washingtonissa, johon osallistuvat presidenttiparimme lisäksi muiden pohjoismaiden pääministerit puolisoineen.

Kun Valkoisessa talossa edellisen kerran järjestettiin Suomen kunniaksi virallinen juhlaillallinen, kyseessä oli presidentti Urho Kekkonen elokuussa 1976. Tuolloin Valkoisen talon Ruusutarhaan oli pystytetty suuri teltta, jossa vieraat nauttivat illallista.

  • Myös Barack Obama lausui tervehdyksen tapaamisen aluksi. Katso video yllä.

Yhdysvaltain presidentti avasi tilaisuuden puheellaan, jossa hän otti esiin pohjoismaiden tunnettuja asioita, kuten esimerkiksi kirjailija H.C. Andersenin, legot ja Peppi Pitkätossun. Suomesta hän sanoi, että meillä on eniten hevibändejä asukasmäärään kohti, ja hyviä johtajia mutta ei tiedä onko näiden asioiden välillä yhteys. Hän myös kehui, että pohjoismaat ovat niin hyviä ystäviä keskenään, että ovat antaneet kaikille mahdollisuuden puhua. Koska tasavallan presidentti Niinistö on virallisen vierailun korkea-arvoisin puhuja pohjoismaista, on itsestäänselvyys, että hän sai ensimmäisen puheenvuoron.

Niinistö vastasi Obaman puheeseen ja oli loistava. Presidentti katsoi useasti puheensa aikana Obamaa. Niinistö valitteli, ettei presidenttipari saanut tuotua aurinkoa mukanaan jota meillä on keväällä riittänyt. Niinistö puhui hienoa englantia.

Puheessaan presidentti muassa korosti Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteistä arvomaailmaa. Niinistö mainitsi myös kansainvälisistä turvallisuusuhkista, ja että tilanne on kiristinyt jopa Itämeren alueella. Hän lisäsi, että asianmukainen vuoropuhelu Venäjän kanssa on tarpeen.

Puheensa lopuksi presidentti totesi, että Pohjoismaat on Yhdysvaltojen luotettava ystävä ja vahva yhteistyökumppani.

Lue Niinistön virallinen puhe kokonaisuudessaan:

Arvoisa presidentti ja rouva Obama,

me viiden Pohjoismaan johtajat ja puolisomme olemme kiitollisia Teille kutsusta toiseen Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden huippukokoukseen, jonka olette kutsunut koolle.

Kiitos lämpimästä vastaanotosta. Tämä on aivan erityinen tilaisuus.

Pohjoismaat muodostavat perheen, jolla on yhteiset perustavanlaatuiset arvot ja historia sekä vahvat yhteistyösiteet. Tunnemme hengenheimolaisuutta teidän kanssanne, arvoisa presidentti.

Sukupuolten välinen tasa-arvo, yhtäläiset mahdollisuudet, ihmisoikeudet, demokratia, oikeusvaltio ja kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen ovat yhteiskuntiemme peruspilareita ja tavoitteita, jotka ovat meille yhteisiä.

Pohjoismaat muodostavat yhdessä suurvallan – ei tosin sotilaallisessa mielessä vaan innovaatioiden, koulutuksen, kilpailukyvyn, kestävän kehityksen ja cleantechin saralla. Yhdessä tarkasteltuna olemme maailman kahdenneksitoista suurin talousalue. Vapaakauppa on selkeästi etujemme mukaista.

Olemme suurvalta myös kulttuurin ja urheilun alueilla. Ja kuten huomaatte, olemme mestareita myös vaatimattomuudessa!

Herra presidentti,

Kiitämme Yhdysvaltoja johtajuudesta, jota se on osoittanut olemassaolomme suurimman uhan eli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Olemme kiitollisia myös huomion kiinnittämisestä arktiseen alueeseen, jolla olemme käytännöllisesti katsoen naapureita. Arktista neuvostoa voi käyttää myös välineenä luottamuksen rakentamisessa.

Pohjoismaat arvostavat suuresti monenvälistä yhteistyötä, jonka puolesta olette toiminut virkakausienne aikana. Se on ensiarvoisen tärkeää.

Elämme monin tavoin levotonta aikaa. Turvallisuusuhkia on runsain mitoin. Tilanne on kiristynyt jopa Itämeren alueella ja Pohjois-Euroopassa, aivan meidän kotikulmillamme. Turvallisuuden ja vakauden vahvistaminen on siellä tarpeen, mukaan lukien asianmukainen vuoropuhelu Venäjän kanssa avoimuuden lisäämiseksi ja riskien pienentämiseksi.

Me Pohjoismaat luomme monin tavoin turvallisuutta paitsi omalla alueellamme ja Euroopassa myös maailmanlaajuisesti. Kannamme oman vastuumme. Pyrimme löytämään ratkaisuja ongelmien sijaan. Meillä on halua ja kykyä jatkaa yhteistyötä kanssanne turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi.

Arvostamme suuresti Yhdysvaltojen sitoutumista Eurooppaan ja turvallisuutemme edistämiseen.

Suomi on ylpeä pitkäaikaisesta ja tiiviistä ystävyydestä Yhdysvaltojen kanssa. Sen perustana ovat yhteiset arvot ja edut, laaja-alaiset yhteydet kansojemme välillä sekä vilkas taloudellinen ja sosiaalinen vuorovaikutus. Olemme sitoutuneet vahvistamaan tätä kumppanuutta entisestään.

Arvoisa herra presidentti, minulla on tänään kunnia todeta kaikkien Pohjoismaiden puolesta, että me, Pohjoismaat, olemme Yhdysvaltojen luotettava ystävä ja vahva yhteistyökumppani. Haluamme tehdä yhteistyötä kanssanne ja rakentaa koko ihmiskunnalle parempaa tulevaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?