Tällainen on Venäjän uusi superohjus – kantorakettia testataan lähellä Suomen rajaa

Venäjä valmistautuu testaamaan uuden mahtiydinaseensa kantorakettia lähellä Suomen rajaa.

Venäjä valmistelee ydinaseensa kantorakettia Plesetskissä, Arkangelin alueella. Kuvassa Angara 1.2PP -raketin ensimmäinen laukaisu heinäkuussa 2014.

13.5.2016 8:07

JOENSUUN korkeudella, noin 500 kilometrin päässä Suomen rajasta Plesetskin tukikohdassa odottaa ensimmäisiä koelaukaisujaan Venäjän uusi mannertenvälinen ydinohjus nimeltään Sarmat – tai pikemminkin sen kantoraketin prototyyppi.

Venäjän propagandassa Sarmatia on kuvailtu jo maailman mahtavimmaksi ydinaseeksi, joka pystyy ohittamaan tehokkaasti ohjuspuolustusjärjestelmät ja tuhoamaan valtavan kokoisen maa-alueen.

– Se pystyy pyyhkimään maanpäältä Texasin tai Ranskan kokoisen alueen, ja sen nopeus auttaa sitä ohittamaan kaikki olemassa olevat ohjuspuolustusjärjestelmät, hehkutti vastikään Venäjän armeijan oma televisiokanava Zvezda.

Ensimmäisten RS-28 Sarmat -ohjusten on määrä tulla käyttövalmiuteen jo vuoteen 2018 mennessä, ja niiden on tarkoitus korvata Venäjän nykyinen mahtiydinase RS-20 Vojevoda, joka kulkee Naton koodistossa paljonpuhuvalla nimellä SS-18 Satan – eli suomeksi Saatana. Sarmat sen sijaan tunnetaan Naton piirissä toistaiseksi paremmin vain lyhenteellä SS-30.

– Onkin mielenkiintoista seurata, minkä lempinimen Nato tulee aikanaan antamaan Sarmatille, makustellaan yhdellä Youtubeen laitetulla Venäjän ydinasemahtia esittelevällä venäläisvideolla.

Plesetsk sijaitsee noin 500 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Runsaasti uutisia Sarmatista

Ei liene sattumaa, että Venäjän mediassa on viime päivinä ollut runsaasti uutisia Sarmatista, sillä etukäteen oli tiedossa, että Nato juhlistaisi Eurooppaan rakentamansa ohjuspuolustusjärjestelmän ensimmäisen maatukikohdan valmistumista Romaniassa torstaina.

Naton ohjustentorjuntajärjestelmän tukikohta valmistui Romanian Deveseluun.

Ohjustentorjuntajärjestelmän tukikohta valmistui Romanian Deveseluun, jossa sen on määrä puolustaa eurooppalaisia Nato-maita Lähi-idästä tai Pohjois-Koreasta tulevilta lyhyen ja keskimatkan ohjuksilta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millainen ohjuskilpi on:

Perjantaina alkaa puolestaan torjuntaohjusjärjestelmän toisen osan rakentaminen Puolan Redzikowossa.

Vaikka Nato on vakuuttanut toistuvasti, että ohjuspuolustusjärjestelmä ei ole suunnattu Venäjää vastaan, Moskovassa ei näihin vakuutteluihin uskota. Kuten ei uskota myöskään sitä, että Romaniaan ja Puolaan sijoitettavat ohjukset ovat kykeneviä ainoastaan tuhoamaan hyökkääviä ohjuksia eikä niitä itseään voi käyttää hyökkäystarkoituksiin.

”Ydinaseloma on ohi”

Yhdysvaltalaisen Daily Beast -uutissivuston analyytikko David Axe teki omassa artikkelissaan jo johtopäätöksen, jonka mukaan Venäjän uusi Sarmat-ydinohjus sinetöi paluun ydinasekilpavarusteluun.

 Maailmanlopun aseet, kuten Venäjän uusi SS-30, ovat tulleet takaisin ja ne tekevät maailmasta hyvin, hyvin pelottavan paikan.

– Kylmän sodan jälkeinen ”ydinaseloma” on ohi. Maailmanlopun aseet, kuten Venäjän uusi SS-30, ovat tulleet takaisin ja ne tekevät maailmasta hyvin, hyvin pelottavan paikan, Axe kirjoittaa.

Axen mukaan uuden kilpavarustelun merkkejä ei näy ainoastaan Venäjällä, vaan Yhdysvallat aikoo myös käyttää seuraavien kymmenen vuoden aikana noin 350 miljardia dollaria oman ydinasekalustonsa uudistamiseen.

Yhdysvaltain hallinto on väittänyt, että uudistusohjelma ei tuo heille uutta kapasiteettia, vaan vanhentuneita järjestelmiä vaihdetaan vain nykyaikaisempiin ja turvallisempiin. Kriitikot eivät tätä usko.

– Yhdysvaltain raskaat investoinnit ydinaseidensa modernisoimiseksi vaikuttavat olevan ristiriidassa ydinaseriisuntapyrkimysten kanssa, muotoili esimerkiksi kiinalainen puolustusalan tutkija Lu Yin Bulletin of the Atomic Scientists -sivustolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?