Näin Venäjän pillastuttanut kohuttu Euroopan ohjuskilpi toimii – katso video!

Maatukikohtia, hävittäjälaivoja ja avaruuden rajoille yltäviä ohjuksia. Tällaisen ohjuspuolustuksen Yhdysvallat rakentaa Eurooppaan.

12.5.2016 20:24

Venäjän pillastuttanut Naton ja Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmä kykenee toimintansa aloittamisen jälkeen havaitsemaan, jäljittämään ja tuhoamaan lyhyen ja keskimatkan ohjukset, jotka uhkaavat Eurooppaa. Kyseessä on yli 10 vuotta kehitetty järjestelmä, joka lukuisten muutosten ja vaiheiden jälkeen on nyt osittain toimintakunnossa.

Täysin valmis järjestelmä on vuonna 2018, kun Puolaan valmistuu samanlainen maatukikohta kuin torstaina Romaniassa käyttöön vihitty Aegis Ashore -tukikohta.

Paljon kohua aiheuttanut Romanian Deveselun ohjustorjuntatukikohta valmistautui avajaisiin torstaina. Yhdysvaltain laivaston upseeri tarkasti paikkaa ennen juhlallisuuksia.

Yhdysvaltain ja Naton puheiden mukaan ohjuskilpi on tarkoitettu esimerkiksi Iranin uhkaa vastaan. Venäjä on täysin eri mieltä ja pitää järjestelmää yrityksenä nakertaa sen ydinpelotteen voimaa.

Ohjuskilpi on suunnattu lyhyen ja keskimatkan ohjuksia vastaan, koska juuri näiden kehityksessä Iranin arvioitiin suunnitelmia tehtäessä olevan pisimmällä. Mikään salaisuus ei kuitenkaan ole, että ohjuspuolustusjärjestelmän osia kehitetään koko ajan, ja jo nyt torjuntaohjuksella voitaisiin uhata myös korkeammalla kulkevaa pitkänmatkan ohjusta, jollaisia Iran on testannut viime vuonna.

Asiantuntijoiden ja Yhdysvaltain mukaan Euroopan ohjuskilvellä ei kuitenkaan kyettäisi torjumaan Venäjältä tulevia mannertenvälisiä ohjuksia, jotka ovat Venäjän ydinpelotteen kulmakivi.

  Aegis-alus jopa Itämerellä

Kovalla kohulla Romaniaan avattu Aegis Ashore -tukikohta on osa laajempaa Aegis-ohjustorjuntajärjestelmää, jonka kehitys alkoi toden teolla presidentti George W. Bushin aikana ”terroristivaltioiden”, kuten Iranin ja Pohjois-Korean uhan takia. Presidentti Barack Obaman kaudella suunnitelmia muutettiin niin, että keskeiseksi osaksi sitä tulivat pinta-alukset Välimerellä. Näin kilvestä tuli käytännössä liikkuva, eli laivoja siirtämällä painopistettä kyetään muuttamaan.

Järjestelmää voidaan kuvata kilpenä siinä mielessä, että jos piirretään viiva tulevasta Puolan maatukikohdasta Romaniaan ja jatketaan sitä eri puolilla Välimerta risteileviin Yhdysvaltain Aegis-hävittäjälaivoihin, viivasta muodostuu ikään kuin kilpi kohti Lähi-itää.

Romanian ulkoministeri Lazar Comanescu, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Romanian pääministeri Dacian Ciolos vihkivät Aegis Ashore -tukikohdan käyttöön Deveselussa torstaina.

Venäjä on kuitenkin ollut varpaillaan heti, jos jokin Aegis-pinta-alus liikkuu lähelle sen rajoja. USS Donald Cook joutui venäläishävittäjien ahdistelemaksi Mustallamerellä vuonna 2014 ja aivan äskettäin Itämerellä, jossa alus oli Puolan-vierailun takia. Venäläislentäjien uhkarohkeat lähilennot olivat todennäköisesti Yhdysvalloille varoitus, että Venäjä ei suvaitse Aegis-järjestelmään kuuluvaa alusta lähellä Kaliningradia.

Uhka pudotetaan jopa avaruuden rajoilta

Lockheed Martinin kehittämän Aegis-järjestelmän tukikohtia on jo Yhdysvalloissa ja maatukikohdan testauspaikkana on käytetty aiemmin Havaijia. Nyt järjestelmää ollaan siis tuomassa myös Yhdysvaltain Nato-liittolaisille.

Järjestelmään kuuluu tutka-asemia, jotka havaitsevat laukaistun ohjuksen. Tällaisia tutka-asemia on tällä hetkellä Turkissa, Aegis-maatukikohdissa ja -aluksilla sekä myöhemmin myös joidenkin eurooppalaisten Nato-maiden sota-aluksilla. Tutkahavaintojen perusteella voidaan laskea ohjuksen lentorata ja laukaista sitä vastaan torjuntaohjus joko Romanian ja Puolan maatukikohdista tai neljältä Yhdysvaltain sota-alukselta, joiden asemapaikka on Espanjan Rota.

Torjuntaan käytetään alun perin laivoilta laukaistavaksi tarkoitettua SM-3-ohjusta (Standard Missile), joita on nyt tuotu Romaniaan rakennetuille kiinteille laukaisualustoille 24 kappaletta. Raytheonin valmistama SM-3 on tarkoitettu ballististen lyhyen ja keskimatkan ohjusten torjuntaan, mutta ohjuksen uusimman kehitysversion testeissä on ylletty tuhoamaan myös avaruudessa liikkuva satelliitti.

USS Donald Cook on yksi Aegis-torjuntajärjestelmään kuuluvista taistelulaivoista. Se joutui venäläishävittäjien ahdistelemaksi Itämerellä huhtikuussa. Kuvassa alus Kreikan Korfulla maaliskuussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön julkaisemien suunnitelmien mukaan aikanaan Puolaan tuotava ohjusversio yltäisi jopa ballistisen mannertenvälisen ohjuksen lentoradalle, tosin silloin torjuntakykyä pidetään rajallisena.

Yhdysvaltain kerrotaan maksaneen järjestelmän rakentamisesta Romaniaan jopa 700 miljoonaa dollaria. Deveselun neuvostoaikainen tukikohta oli aiemmin Romanian ilmavoimien käytössä, kunnes sinne alettiin rakentaa ensimmäistä Aegis Ashore -tukikohtaa.

Lähteet: Reuters, AFP, Yhdysvaltain puolustusministeriö, Lockheed Martin, Stars and Stripes.

SM-3-torjuntaohjus singahtaa matkaan USS Lake Erieltä testissä Tyynellämerellä vuonna 2008.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?