Naton torjuntaohjukset käyttöön Romaniassa – Kreml: ”Uhka Venäjän turvallisuudelle” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Naton torjuntaohjukset käyttöön Romaniassa – Kreml: ”Uhka Venäjän turvallisuudelle”

Venäjä reagoi voimakkaasti Romaniassa tänään käyttöön vihittävään ohjuspuolustusjärjestelmään.

Romaniassa tänään toimintansa aloittava sotilasliitto Naton torjuntaohjustukikohta sijaitsee Deveselussa.

12.5.2016 13:13 | Päivitetty 12.5.2016 14:13

Romaniassa tänään toimintansa aloittava sotilasliitto Naton torjuntaohjustukikohta on Kremlin mukaan ”uhka Venäjän kansalliselle turvallisuudelle”. Näin kommentoi presidentti Vladimir Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov torstaina Moskovassa.

Yhdysvaltain mukaan Romanian Deveselussa sijaitsevan tukikohdan on määrä puolustaa eurooppalaisia Nato-maita lyhyen ja keskimatkan ohjuksilta. Yhdysvaltain mukaan uhkana pidetään erityisesti Lähi-idästä mahdollisesti tulevia ohjuksia, mutta Venäjä on tulkinnut lännen ohjuspuolustuksen suuntautuvan juuri sen ohjuksia vastaan.

– Koko tämän tarinan alusta asti olemme sanoneet asiantuntijoidemme mielipiteen. Olemme vakuuttuneita, että ohjuspuolustusjärjestelmä on todellinen uhka Venäjän turvallisuudelle, Peskov muotoili.

Venäjä on sanonut pohtivansa vastatoimia tukikohdan avaamiselle. Yhtenä mahdollisuutena on spekuloitu Venäjän S-400-ilmatorjuntajärjestelmän sijoittamista Kaliningradiin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tänään Romaniassa vihkimässä ohjuspuolustusta käyttöön. Stoltenbergin otti vastaan Romanian presidentti Klaus Iohannis (vas.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?