Ydinpommi tappoi Hiroshimassa 140 000 ihmistä – tämän vuoksi Yhdysvallat ei vieläkään pyydä anteeksi

Barack Obama vierailee toukokuussa ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä Hiroshimassa ydinpommin uhrien muistomerkillä.

11.5.2016 5:18 | Päivitetty 11.5.2016 9:23

Presidentti Barack Obama vierailee ydinpommin runtelemassa Hiroshiman kaupungissa Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.

Kysymykset siitä, aikooko Yhdysvallat pyytää anteeksi Hiroshiman pommitusta heräsivät jo kerran tänä keväänä, kun ulkoministeri John Kerry vieraili ydinpommin uhrien muistomerkillä huhtikuussa.

– Muistamme mennyttä ja kunnioitamme niitä, jotka kuolivat, mutta tässä vierailussa on kyse nykypäivästä ja tulevaisuudesta, ei menneisyydestä, Kerry muotoili tuolloin.

Amerikkalaiset pudottivat Hiroshimaan atomipommin 6. elokuuta 1945. On arvioitu, että saman vuoden loppuun mennessä kaupungissa kuoli noin 140 000 ihmistä.

Brittilehti Guardian tiedusteli Obaman vierailun tultua julki samaa asiaa Valkoisesta talosta. Valkoisen talon lehdistösihteeri Josh Earnest vastasi lehdelle, että Obaman vierailun anteeksipyynnöksi tulkitsevat ovat tulkinneet asian väärin.

Hiroshimaan pudotettu pommi tuhosi noin 90 prosenttia kaupungista ja sen on kerrottu tappaneen heti räjähdettyään noin 75 000 ihmistä.

Earnest kieltäytyi kommentoimasta Guardianille Amerikan moraalia päätöksestä pudottaa ydinpommi, jonka vuoksi maalta odotetaan anteeksipyyntöä.

– Presidentti aikoo vierailullaan lähettää signaalin hänen kunnianhimostaan realisoida tavoite planeetasta ilman ydinaseita, lehdistösihteeri tyytyi toteamaan, mutta myönsi kuitenkin, että Yhdysvallat kantoi ”erityisen vastuun” Hiroshiman pommittamisessa.

Presidentti Obama vierailee Hiroshiman rauhanpuistossa toukokuun lopulla.

KUN Valkoinen talo vahvisti tiedon Obaman vierailusta tiistaina, todettiin myös tiedotteessa, että vierailu tulee korostamaan Obaman jatkuvaa sitoutumista edistää rauhaa ja turvallisuutta maailmassa ilman ydinaseita.

– Presidentti ymmärtää todellakin, että Yhdysvallat kantaa erityistä vastuuta. Yhdysvallat on edelleen ainoa maa, joka on käyttänyt ydinaseita. Tämä tarkoittaa, että maallamme on erityinen vastuu johtaa maailmaa luopumaan niistä, Earnest sanoi ja lisäsi, että sodassa ollut amerikkalainen sukupolvi ”pelasti tyrannialta paitsi Yhdysvallat, myös koko maailman”.

Lehdistösihteerin mukaan vierailu korostaa myös merkittävää muutosta Yhdysvaltain ja Japanin kahdenvälisissä suhteissa, kun välit olivat 70 vuotta sitten suorastaan vihamieliset.

Obama vierailee Hiroshimassa pääministeri Shinzo Aben kanssa Valkoisen talon lehdistösihteerin mukaan vierailu korostaa myös merkittävää muutosta Yhdysvaltain ja Japanin kahdenvälisissä suhteissa.

Varsin samoilla linjoilla oli turvallisuuden neuvonantaja Ben Rhodes, joka hänkin totesi Guardianille, ettei Obama aio vierailullaan palata Yhdysvaltain päätökseen käyttää ydinasetta toisen maailmansodan lopussa.

– Tämä vierailu tarjoaa mahdollisuuden kunnioittaa kaikkien niiden viattomien ihmisten muistoa, jotka menetettiin sodan aikana, Rhodes muotoili.

AMERIKKALAISET pudottivat Hiroshimaan atomipommin 6. elokuuta 1945. On arvioitu, että saman vuoden loppuun mennessä kaupungissa kuoli noin 140 000 ihmistä. Osa heistä kuoli heti, osa myöhemmin säteilysairauksiin.

Kolme päivää myöhemmin Yhdysvaltain armeija pudotti atomipommin myös Nagasakiin, missä kuoli yli 70 000 ihmistä.

Pommikone Enola Gay miehistöineen elokuussa 1945. Keskellä piipun kanssa kuvassa oleva Paul Tibbets oli komentaja koneessa, josta pudotettiin atomipommi Hiroshimaan 6. elokuuta 1945.

Obama ilmaisi vuonna 2009 Japanissa vieraillessaan, että hänelle olisi kunnia vierailla Hiroshimassa ja Nagasakissa. Toukokuun loppuun ajoittuva vierailu tulee olemaan historiallinen, sillä hän tulee olemaan ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee Hiroshimassa toisen maailmansodan jälkeen.

Presidentti Jimmy Carter vieraili uhrien muistomerkillä 1984, mutta hänen kautensa presidenttinä loppui jo 1981.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?