Moskovasta tuli ensireaktio Suomen ja USA:n lentoharjoituksiin: ”Venäjää kutsutaan aina hyökkääjäksi, mutta...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovasta tuli ensireaktio Suomen ja USA:n lentoharjoituksiin: ”Venäjää kutsutaan aina hyökkääjäksi, mutta...”

Karjalan lennoston harjoituksiin saapui Yhdysvaltain kansalliskaartin F-15-koneita.

Karjalan lennoston harjoituksiin saapui Yhdysvaltain kansalliskaartin F-15-koneita.

Julkaistu: 9.5.2016 20:52

Venäjän valtiollinen Sputnik-uutistoimisto kommentoi Facebookissa Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin F-15-hävittäjien saapumista Suomeen.

Venäjän media on huomioinut useissa artikkeleissaan Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin F-15-hävittäjien tulon Suomeen. Hävittäjät aloittivat maanantaina virallisen vierailunsa Karjalan lennostossa.

Vierailun aikana järjestetään muun muassa ilmataisteluharjoituksia, ja osaan harjoituksista liittyy myös ilmatankkaustoimintaa. Suomeen tuli kuusi yhdysvaltalaista F-15-konetta, ja harjoituksiin osallistuu myös kahdeksan Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjää.

Useimmat venäläisissä tiedotusvälineissä julkaistut jutut hävittäjävierailusta ovat olleet tähän mennessä melko lyhyitä ja toteavia perusuutisia.

Venäjän valtion pääpropagandakanavana pidetty Sputnik-uutistoimisto julkaisi kuitenkin Facebook-sivuillaan kommentin, josta käy ilmi myös uutistoimiston asenne harjoitukseen.

– Venäjää kutsutaan aina ”hyökkääjäksi”, mutta se on Yhdysvallat, joka tuo omat F-15C Eagle -sotilashävittäjänsä Venäjän rajan lähelle, Sputnik kirjoitti.

Varsinaisessa artikkelissaan Sputnik kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta kun Yhdysvaltain sotilaslentokoneet tulevat Suomeen näin laajasti, ”vaikkakin harjoitusta voi pitää mitättömänä yhdysvaltalaisten standardien mukaan”. Sputnikin mukaan samaan aikaan kuitenkin ”painostus on kasvamassa”, jotta ”perinteisesti neutraalit Ruotsi ja Suomi liittyisivät Natoon”.

Obozrevatel-uutissivusto nimittää puolestaan yhdysvaltalaisten hävittäjien vierailua ”Naton hävittäjien” tuloksi Suomeen. Komsomolskaja Pravda kutsuu Suomessa alkaneita lentoharjoituksia ”laajoiksi” ja huomio lisäksi, kuinka Rissalassa järjestettiin maanantaina mielenosoitus ”jenkkejä” vastaan.

AIEMMIN keväällä Venäjän mediassa näkyi joitakin yksittäisiä huomioita myös siitä, että Suomen ilmavoimien ja yhdysvaltalaisten hävittäjien yhteinen lentoharjoitus alkaa jostain syystä nimenomaan 9. toukokuuta – eli Venäjän laajasti juhlimana toisen maailmansodan voitonpäivänä. Oregonilaisten vierailu Suomessa kestää toukokuun 20. päivään asti.

Karjalan lennostossa vierailee kuusi yhdysvaltalaishävittäjää, jotka saapuivat Rissalan tukikohtaan jo perjantai-iltana. Mukana on myös Boeing KC-135-ilmatankkauslentokone, ja yhteensä vierailuosaston kokonaisvahvuus on noin 150 henkilöä.

Ilmavoimat on kertonut aiemmin, että kahdenvälisten harjoitusten lisäksi yhdysvaltalaishävittäjät osallistuvat vierailunsa aikana ”mahdollisesti” myös Ruotsin ja Norjan ilmavoimien kanssa tapahtuvaan Cross Border Training (CBT) -harjoitustoimintaan.

Tuoreimmat osastosta