Tällainen oli DDR:n ”violetti noita” Margot Honecker – kantoi käsilaukussaan pistoolia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen oli DDR:n ”violetti noita” Margot Honecker – kantoi käsilaukussaan pistoolia

Harva suree Margot Honeckerin kuolemaa. DDR:n opetusministerinä muurin murtumiseen asti toiminut Honecker ei koskaan katunut julmuuksia, joita hänen johdollaan tehtiin.

Margot Honecker kuoli perjantaina 89-vuotiaana Chilessä.­

7.5.2016 20:57

ERICH oli vaarallinen täysidiootti. Hänen vaimonsa oli älykäs, epäluuloinen, kyyninen ja todella vaarallinen.

Näin armottomasti kuvaili saksalaisen Bild-lehden toimittaja Peter Tiede perjantaina kuollutta Margot Honeckeria.

Honecker kuoli perjantaina 89-vuotiaana Chilessä, jonne tämä oli muuttanut 1992. Saksan kansantasavallan, DDR:n johtajan Erich Honeckerin vaimo toimi 26 vuoden ajan DDR:n opetusministerinä. Hiuksiaan violettiin vivahtavan valkoiseksi värjäyttänyt nainen oli saanut lisänimen ”violetti noita” hiustensa värin vuoksi.

Margot ja Erich Honecker kuvattuna heinäkuussa 1987.­

Noita-nimitykseen tosin oli muitakin, paljon painavampia syitä.

BERLIININ muurin murtumisen ja DDR:n hajoamisen jälkeen epäilyt vanhoista julmuuksista paljastuivat todeksi. Margot Honecker oli muun muassa pakottanut länteen loikkaamista suunnitelleita vanhempia luovuttamaan lapsensa adoptoitavaksi perheisiin, jotka oli todettu ”kunnon kommunisteiksi”. Asiasta nostettiin oikeusjuttu, mutta tuomiota Honecker ei koskaan saanut.

Margot Honecker ajoi DDR:ään kasvatusmallia, jossa lapsista kasvatettiin pienestä asti valtion omia, sellaisia jotka olisivat valmiita puolustamaan sosialismia vaikka asein. Aseenkäsittelyä opetettiinkin koulussa.

Uutinen, jonka mukaan Margot Honecker kuoli rauhassa, saikin DDR:ssä kasvaneen Peter Tieden raivoihinsa.

– Hän ei joutunut koskaan oikeuden eteen siitä, mitä hänen sukupolvensa aikana tehtiin lapsille kasvatuksen nimissä. Hän jäi ilman rangaistusta, Tiede kirjoitti Bildissä.

DDR:ssä valtion lonkerot ulottuivat kaikkialle. Kaikki vakoilivat toisiaan: ilmiantajia löytyi niin lastentarhoista, kouluista kuin nuorisojärjestöistäkin. Der Spiegel -lehti kertoi viime vuonna, kuinka tutkijat olivat löytäneet raportteja jopa koululaisista tehdyistä ilmiannoista: ”käyttää länsimaisia vaatteita”, ”esiintyy taipumusta punk-musiikista pitämiseen”, ”osoittaa pasifistisia asenteita”, asiakirjoissa lueteltiin.

TYÖPRIKAATIIN kuulumista pidettiin etuoikeutena ja länsimaista elämänmenoa tuhoon johtavana hapatuksena. Muurin ylitystä toisenlaisen elämän toivossa yrittäneitä ja kuoliaaksi ammuttuja kansalaisia Honecker ei säälinyt.

– Ei heillä ollut mitään syytä kiivetä muurin yli ja maksaa siitä tyhmyydestä elämällään, Honecker kertoi harvinaisessa saksalaiselle ARD-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa 2012.

Haastattelujen pohjalta syntyi dokumentti Der Sturz – Honeckers Ende. Dokumentti paljasti yhä vakaasti sosialismiin uskovan vanhan naisen, joka ei katunut tippaakaan tekojaan.

Asenne oli niin kylmäävä, että dokumentaristi Erik Friedler meni haastattelujen aikana muutamaan otteeseen sanattomaksi Honeckerin puheiden edessä.

Margot Honeckeria kutsuttiin ”violetiksi noidaksi”.­

Margot Honecker oli noussut korkealle sosialistisessa puolueessa jo ennen Erich Honeckeriin tutustumista. Margot, tyttönimeltään Feist, kuului nuorena natsien tyttöjärjestöön Bund Deutscher Mädeliin. Aikuisuuden kynnyksellä hän liittyi kommunistiseen puolueeseen KPD:hen. Pioneerijärjestön kautta hän tutustui Erich Honeckeriin.

Honeckerin noustua DDR:n johtoon Margotin valta kasvoi entisestään. Opetusministerinä hän ajoi läpi koulutusta, jossa käsiteltiin aseita, opetusta, jossa vastustettiin kirkkoa sekä taltutti kapinoivia nuoria.

Kansalaisille linja oli tiukka, mutta yksityiselämässään Margot Honecker antoi palaa. Spiegelin mukaan hän saattoi lentää ostoksille Pariisiin tai järjestää yksityisiä muotinäytöksiä muille puoluejohdon vaimoille. Ilmeisesti hän oli itsekin aina valmis taisteluun: käsilaukussaan Margot Honecker kantoi Browning-pistoolia.

Korkeasta asemastaan ja vallastaan huolimatta hän ei ollut mikään naisiasianainen.

– Mitä vaimot siellä tekevät, missä maailmanpolitiikasta päätetään, kerrotaan Margot Honeckerin tiuskaisseen, kun Raisa Gorbatshovan kerrottiin olevan mukanan Mihail Gorbatshovin ja Ronald Reaganin huipputapaamisessa.

Honeckerien valtakausi loppui, kun Berliinin muuri vihdoin murtui 1989.

Margot Honecker ja Nicaraguan presidentti Daniel Ortega tapasivat vuonna 2008.­

Chileen Honechker oli muuttanut pariskunnan tyttären Sonjan perässä. Berliinin muuri oli murtunut, mutta Chilessä elämä jatkui yksityisen muurin takana. Erich Honechkerin kuoltua 81-vuotiaana syöpään, Margot Honechker käytännössä pikku hiljaa erakoitui.

Die Zeit -lehden mukaan hän kävi kävelyillä ja luki mielellään. Julkisuudessa häntä nähtiin harvoin, ja ne harvat kerrat liittyivät yleensä esiintymiseen latinalaisten maiden sosialististen johtajien kanssa. Keväällä 2011 hänet nähtiin Kuuban johtajan Raul Castron rinnalla.

Honeckerin elämä päättyi santiagolaisessa sairaalassa, lehtitietojen mukaan ilmeisesti syövän vuoksi. Harva jää kuitenkaan kaipaamaan naista, joka teki elämäntyönsä lasten parissa osoittamatta kuitenkaan minkäänlaista lämpöä lapsia tai heidän vanhempiaan kohtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?