Stadionilta tehtiin karmiva löytö Irakissa – YK: ”Jopa kansanmurha”

Julkaistu:

Terrorismi
Isisin hallussa olevilta alueilta Irakista on löydetty ainakin 50 joukkohautaa.
Irakissa terroristijärjestö Isisin aiemmin hallussa olleilta alueilta on YK:n mukaan löydetty tähän mennessä ainakin 50 joukkohautaa.

BBC:n mukaan YK:n pääsihteerin Irakin-erityisedustaja Jan Kubis kertoi turvallisuusneuvostolle, että löydöt ovat ”todisteita katalista rikoksista”, joita Isis on tehnyt.


Kubisin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi nyt varmistaa, että Isis-taistelijat joutuvat vastuuseen teoistaan.

Viimeisimpänä joukkohautoja on löydetty Ramadin alueelta huhtikuussa. Mirrorin mukaan kaksi joukkohautaa löydettiin kaupungin länsiosissa sijaitsevalta Al Ramadi -jalkapallostadionilta.

Viranomaiset löysivät haudoista ainakin 40 ihmisen jäänteet. Mirrorin mukaan monet stadionille haudatuista Isisin uhreista olivat naisia ja lapsia. Joukossa oli myös siviilivaatteisiin pukeutuneita miehiä.

”Rikoksia ihmisyyttä vastaan”

Irakin armeija otti osia Ramadin kaupungista uudelleen haltuunsa Isisiltä joulukuussa 2015. Isis oli vallannut alueen toukokuussa. Järjestö kykeni ylläpitämään vastarintaansa pienissä osissa kaupunkia tämän vuoden helmikuuhun saakka.

Ramadin lisäksi joukkohautoja on löydetty Pohjois-Irakissa sijaitsevien Sinjarin ja Tikritin lähistöltä sekä maan länsiosissa sijaitsevan Anbarin läheisyydestä. Niihin on haudattu muun muassa etnisten vähemmistöjen kuten jesidien edustajia sekä Irakin armeijan sotilaita.


Myös Syyrian alueelta on löydetty Isisin joukkohautoja.

– Tuomitsen voimakkaimmilla mahdollisilla termeillä irakilaisten jatkuvat surmat, sieppaukset ja kidutukset, joita Isis on tehnyt. Ne ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, sotarikoksia tai jopa kansanmurha, Kubis sanoi BBC:n mukaan.

Humanitäärinen kriisi

Huolimatta Isisin vastaisen taistelun etenemisestä, järjestö on Kubisin mukaan edelleen ”voimakas ja määrätietoinen vihollinen, joka muuttaa jatkuvasti taktiikkaansa ja hyökkäyskuvioitaan”.

Kubis painotti, että ryhmittymää ei kukisteta ainoastaan sotilaallisin keinoin. Hän peräänkuulutti toimintaa, jolla osoitetaan väkivaltaisen ääritoiminnan taustalla olevia perinpohjaisia syitä.

Erityislähettiläs kuvasi Irakin humanitääristä kriisiä yhdeksi maailman pahimmista, sillä ainakin 10 miljoonaa ihmistä on kansainvälisen avun tarpeessa. Määrä on noin kolmannes Irakin väkiluvusta.

Tähän mennessä vain neljännes Irakissa tarvittavasta 750 miljoonan euron avusta on saavuttanut kohteensa.