Jakoi netissä artikkelin ”Krim on Ukrainaa” – Venäjä tuomitsi työleirille yli 2 vuodeksi

Julkaistu:

Venäjä
Venäjä tuomitsi Andrei Bubejevin torstaina työleirille sen vuoksi, että tämä oli jakanut kavereilleen artikkelin, jossa todetaan Krimin niemimaan kuuluvan Ukrainalle.
Tveristä kotoisin oleva bloggari Andrei Bubejev sai torstaina jo toisen tuomion sen vuoksi, että Venäjä väittää hänen jakaneen internetissä ”Venäjän hajottamiseen” yllyttävää materiaalia.

Tällä kertaa kyse oli siitä, että Bubejev oli jakanut VKontakte-sivuilla artikkelin otsikolla ”Krim on Ukrainaa”. Artikkeli ei ollut Bubejevin kirjoittama, vaan hän oli ainoastaan välittänyt sen eteenpäin. Lisäksi hän oli jakanut kavereilleen niin ikään netistä löytyneen kuvan, jossa oli Venäjän värein koristeltu hammastahnatuubi ja teksti ”Purista Venäjä ulos itsestäsi”.

Tveriläinen oikeusistuin tuomitsi Bubejevin näistä rikoksista 2 vuodeksi ja 3 kuukaudeksi vankileirille. Lisäksi hänelle määrättiin internetin käyttökieltoa vuoden verran. Bubejev vangittiin heti oikeudenistunnon päätteeksi.

Bubejev ei tunnustanut syyllisyyttään, vaan hän viittasi kansainvälisen yhteisön näkemykseen Krimin asemasta osana Ukrainaa ja Venäjän suorittamaan niemimaan haltuunottoon. Lisäksi hän viittasi vuoden 1994 Budapestin sopimukseen, jossa Venäjä allekirjoittajana lupasi ”kunnioittaa Ukrainan itsenäisyyttä, suvereenia asemaa sekä voimassa olevia rajoja”.

Ihmisoikeusjärjestö Memorial pitää Bubejevia poliittisena vankina. Venäläiset ihmisoikeusasiantuntijat ovat myös huomauttaneet, että Bubejevin jakamissa teksteissä ei ole mitään avoimia kehotuksia väkivaltaan, sotatoimiin tai Venäjän valtion hajottamiseen.

Bubejev tuomittiin jo aiemmin syksyllä 2015 kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen sen vuoksi, että hänen katsottiin jakaneen internetissä ”ekstremististä materiaalia”.

Bubejevin rikoksena oli tuolloin se, että hän oli jakanut netissä 12:lle kaverilleen kuvan, jossa näkyy Donin Rostovissa venäläissotilaiden tuoreita nimettömiä hautoja. Kuvassa oli ollut mukana jo valmiiksi kirjoitettu teksti ”samaan aikaan kun ukrainalaisia sotilaita haudataan sankareina, venäläistä nostoväkeä haudataan kuin koiria”.

Uutiseen lisätty Bubejevin kuva kello 11.05.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt