NYT: Nämä olisivat Donald Trumpin ensimmäiset teot presidenttinä – ”Hänen on rakennettava muuri” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Nämä olisivat Donald Trumpin ensimmäiset teot presidenttinä – ”Hänen on rakennettava muuri”

–Presidenttinä teen varapresidenttini ja henkilökuntani kanssa ensimmäisestä päivästä lähtien selväksi, että Amerikka muuttuu merkittävästi parempaan suuntaan, Trump sanoo.

–Presidenttinä teen varapresidenttini ja henkilökuntani kanssa ensimmäisestä päivästä lähtien selväksi, että Amerikka muuttuu merkittävästi parempaan suuntaan, Trump sanoo.

Julkaistu: 5.5.2016 7:20

New York Times pohtii, millaisia olisivat Donald Trumpin ensimmäiset 100 päivää Valkoisessa talossa.

Republikaanien ainoaksi ehdokkaaksi Ted Cruzin ja John Kasichin vetäytymisten jälkeen jäänyt Donald Trump miettii jo, mitä tekisi ensimmäisinä tekoinaan presidenttinä.

New York Timesin mukaan edes Trump itse ei ole varma, millä tavalla jakautunut kansa sopeutuisi sataan ensimmäiseen presidenttipäivään. Miljardööri kuitenkin tietää, mitä hän tekisi Valkoisessa talossa ensimmäisten kuukausien aikana.

Lehti kertoo, että Trumpin suunnitelmat ovat käyneet ilmi viime aikojen haastatteluista. Hän aikoisi ensi töikseen panna muun muassa yritysjohtajat lujille työpaikkanäkymistä ja nimittää itselleen avainneuvonantajat maan johtamisessa.

Pian marraskuun vaalien jälkeen vastavalittu presidentti ja hänen varapresidenttinsä – mitä todennäköisimmin kuvernööri tai kongressin jäsen – alkaisivat haastatella ehdokkaita korkeimman oikeuden vapaana olevalle paikalle. Tavoitteena olisi löytää nopeasti seuraaja edesmenneelle Antonin Scalialle.

Valkoinen talo.

Valkoinen talo.

Trump on todennut, että hän ”rakentaisi suhteisiin perustuvan hallituksen”. NYT väläytteleekin, että ehkä miljardööri kutsuisi republikaanijohtajat Paul D. Ryanin ja Mitch McConnellin Washingtonin viileästä syyssäästä Floridan lämpöön nauttimaan golfista ja hummereista.

Virkaanastujaispäivänä Trump osallistuisi muutamaan ”kauniiseen” gaalatilaisuuteen, mutta keskittyisi lähinnä kumoamaan edeltäjänsä Barack Obaman maahanmuuttoa koskevia päätöksiä ja uhkaamaan yritysjohtajia rangaistuksilla, jos nämä siirtäisivät työpaikkoja pois Yhdysvalloista.

Sadan ensimmäisen päivän aikana suunniteltaisiin myös muuri Meksikon vastaiselle rajalle ja maahanmuuttokielto muslimeille. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin toimintaa tarkasteltaisiin ja suunnitelmat Obaman terveydenhuoltouudistuksen kumoamiseksi olisivat jo hyvässä vauhdissa.

– Tiedän, etteivät ihmiset ole juuri nyt varmoja siitä, millainen presidentti Trumpista tulee. Asiat menevät kuitenkin hienosti. En pyri presidentiksi tehdäkseni maan asioista epävakaita, Trump on sanonut.

NYT:n mukaan Trump kuulostaa mieheltä, joka luulee tietävänsä, missä hän on kahdeksan kuukauden kuluttua ja minkälainen valta hänen käsissään on. Mies on puhunut muuttavansa presidentin työhuoneen ”Oval Officen” tehokkaaksi johtokunnan kokoushuoneeksi ja nostavansa sotilasjohtajat ulkomaanasioiden asiantuntijoiden yläpuolelle kansallista turvallisuutta koskevassa keskustelussa.

Donald Trumpia vastaan on järjestetty lukuisia mielenosoituksia.

Donald Trumpia vastaan on järjestetty lukuisia mielenosoituksia.

Trumpin odotetaan käyttävän rankkaa kieltä vastustajistaan jatkossakin. Twitterissä mies kirjoittaisi presidenttinä ehkä vähemmän, mutta kaikki olisivat silti tietoisia hänen mielipiteistään.

– Presidenttinä teen varapresidenttini ja henkilökuntani kanssa ensimmäisestä päivästä lähtien selväksi, että Amerikka muuttuu merkittävästi parempaan suuntaan, Trump tuumi lauantain puhelinhaastattelussa.

– Meillä ei ole varaa hukata aikaa. Haluan varapresidentin, joka auttaa minua tekemään nopean vaikutuksen kongressissa. Viesti kansalle ja ihmisille ulkomaille on se, että Yhdysvaltain hallitus käyttää valtaansa eri tavalla.

Trump sanoo olevansa tietoinen siitä, että hän saattaisi kohdata isoja ja alituisia mielenosoituksia. Jopa tuhannet mielenosoittajat saapuisivat luultavasti National Mall -puistoon, kun hän vannoisi valansa.

Trumpin pyrkimyksenä on yhdistää republikaanit ennen marraskuun vaaleja. Presidenttinä hän osoittaisi kaikille yhdysvaltalaisille, että hänen tärkein tehtävänsä olisi taistella kansan tarpeiden puolesta.

– Tiedän, etteivät kaikki pidä kaikista tekemisistäni, mutta en pyri kaikkien suosikkipresidentiksi. Asiat ovat vakavalla tavalla pielessä tässä maassa. Ihmisillä on asiat huonosti, liiketoimet menevät huonosti. Pyrin (presidentiksi), koska aion tehdä nopeasti isoja muutoksia.

Presidentin lentokone ”Air Force One”.

Presidentin lentokone ”Air Force One”.

Trumpin ystävät ja liittolaiset kuvailevat NYT:lle, että hän on useimmin käyttänyt sanaa ”neuvotteleminen” tiivistäessään mahdollisen virkakautensa alun. Miljardööri haluaa voimakastahtoisia ihmisiä – esimerkiksi yritysjohtajia ja kenraaleja – tärkeisiin virkoihin ja henkilökuntaansa. Näiden tavoitteena on neuvotella sopimuksista ja suunnitelmista kongressin johtajien ja osavaltioiden kanssa sekä yksityisellä puolella muun muassa vakuutusyhtiöiden kanssa.

– Hän ei aio luistaa agendastaan, ei pätkääkään, pitkäaikainen neuvonantaja Roger Stone kommentoi.

– Koska hän on sanonut tuhat kertaa ”aion rakentaa muurin”, hänen on rakennettava muuri. Hän on sanonut heittävänsä kauppasopimukset romukoppaan; hänen äänestäjänsä vaativat, että hän heittää kauppasopimukset romukoppaan. Hän tietää sen.

Kiinteistömogulina ja reality-televisiotähtenä Trump olisi ainutlaatuinen presidentti. Useimmat historioitsijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että hän kohtaisi tehtävässä nopeasti normaalin arjen.

– Trump ennakoi pystyvänsä tekemään kaikki nämä asiat, mutta hänen työmääränsä on melko suunnaton ja hänen valtaansa rajoittaisivat ennakkotapaukset, byrokratia ja perustuslaki. Jopa kaupankäynnissä ja maahanmuutossa, joissa Trump on sanonut tekevänsä vallankumouksellisia uudistuksia, kongressilla on oma sanansa sanottavana. Monella ihmisellä on sananvaltaa. Presidentti ei ole kuningas, huomauttaa historioitsija Robert Dallek.

Donald Trumpin 34-vuotias tytär Ivanka.

Donald Trumpin 34-vuotias tytär Ivanka.

Sillä ei ole merkitystä, kenelle ulkomaiselle johtajalle hän soittaisi ensimmäisen puhelunsa presidenttinä.

– Meidän on otettava tiukempi asenne muiden maiden kanssa. Tällä hetkellä olemme kuin maailman poliiseja. Joten en soittaisi heille heti ja sotkisi meitä yhtään enempää, Trump on korostanut.

Yksi Trumpin tärkeimmistä neuvonantajista, tytär Ivanka, jatkaisi todennäköisesti lähipiirissä liikemiespuolisonsa Jared Kushnerin kanssa. Trump on tehnyt selväksi, että haluaa nimitettävien jakavan filosofiansa eikä aio delegoida tärkeitä nimityksiä muille.

– Mietin YK:n erityislähettilästä, puolustusministeriä ja valtiovarainministeriä, mutta ensimmäiseksi ajattelen voittamista. Muutoin hukkaan aikaa. Haluan niihin tehtäviin ihmisiä, jotka haluavat voittaa. YK ei tee mitään lopettaakseen maailman isot konfliktit, joten tarvitaan lähettiläs, joka voittaisi ravistelemalla YK:ta toden teolla.

Tuoreimmat osastosta