Isisiin soluttautunut toimittaja: ”Heillä ei ole mitään kiinnostusta islamiin”

Ranskalainen toimittaja soluttautui puoleksi vuodeksi Isisiin kytköksissä olleeseen terroristisoluun ja yllättyi siitä, mitä näki.

Allahin sotilaat -dokumentti näytetään ranskalaisella Canal+-kanavalla.

2.5.2016 22:07 | Päivitetty 2.5.2016 22:09

Canal+ -kanavan Said Ramzi -salanimeä käyttänyt toimittaja kuvasi terroristeiksi haluavia salaa kamerallaan. Hänen tekemänsä dokumentti Allahin sotilaat näytetään maanantaina.

Ramzi kertoo olevansa muslimi ja ”samaa sukupolvea kuin tappajat”, jotka tekivät Pariisin terrori-iskut marraskuussa 2015.

– Olen muslimi. Jokainen uusi isku vaikuttaa omaan elämääni, koska ne tekevät asiat monimutkaisemmiksi rasismin ja integraation kannalta, kertoo Ramzi Teleraman haastattelussa.

Ramzi kertoi AFP:lle, että hän halusi paljastaa terroristien perimmäiset motivaatiot ”ymmärtääkseen, mitä heidän päässään liikkuu”.

– Yksi merkittävimmistä asioista, mitä opin oli, etten koskaan nähnyt niissä puuhissa islamismia. Eivät he tavoitelleet mitään maailman parantamista. He ovat vain hukassa olevia, turhautuneita, itsetuhoisia ja helposti manipuloitavia nuoria. He ovat epäonnekseen syntyneet aikana, jolloin Isis on olemassa. Se on hyvin surullista. He ovat nuoria, jotka yrittävät etsiä jotain sisältöä, ja tämä (Isis) on ainoa, mitä he löysivät.

Ramzi pääsi Facebookin kautta kontaktiin nuoren ranskalaisturkkilaisen Oussama-nimisen miehen kanssa. Tämä väitti olevansa ryhmän ”emiiri”. Jihadistisolussa oli ainakin 10 jäsentä, joiden tavoitteena oli tappaa ”maksimimäärä vääräuskoisia” ja siten saada pääsy paratiisiin. Osa jihadisteista oli syntyjään muslimiperheistä, osa käännynnäisiä.

Tavatessaan Oussaman, oli tämä yrittänyt suostutella Ramzia itsemurhaiskuun.

– Kohti paratiisia, se on tiemme. Tule veljeni, lähdetään paratiisiin. Naisemme odottavat siellä enkelit palvelijoinaan. Sinulla on siellä palatsi, lentäviä, kullalla ja rubiineilla koristettuja hevosia, maalaili Oussama.

Ramzi kohtasi myös toisen jihadistin lähellä Pariisin Bourget’n lentokenttää. Yli lensi lentokone, jota terroristi osoitti.

– Pienellä ohjuksella voisit helposti napata yhden noista. Tekemällä sen Dawlan (Isisin) nimeen, olisi Ranska traumatisoitunut vuosisadaksi.

Hieman myöhemmin Oussama pidätettiin Turkissa ja luovutettiin Ranskaan, jossa hänet laitettiin viideksi kuukaudeksi vankilaan. Ramzin mukaan Oussaman onnistui silti vankilastakin käsin pitää yhteyttä Isisiin.

Kerran Ramzi tapasi naisen, joka oli pukeutunut kasvot peittävään niqab-huiviin. Nainen antoi hänelle kirjeen, jossa ohjeistettiin Ramzia iskemään yökerhoon ja ”ampumaan kuolemaan saakka”, kunnes lopuksi räjäyttäisi itsemurhaliivinsä.

Ranskan viranomaisten onnistui kuitenkin napata jihadistiryhmä. Samalla myös Ramzin oma operaatio päättyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?