Venäläisupseeri joutui Isisin piirittämäksi Palmyrassa: tilasi päälleen ilmaiskun – ”Kertokaa perheelleni, että rakastan heitä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläisupseeri joutui Isisin piirittämäksi Palmyrassa: tilasi päälleen ilmaiskun – ”Kertokaa perheelleni, että rakastan heitä”

Venäläisen yliluutnantin Alexandr Prokhorenkon ruumis on tuotu Syyrian kurdijoukkojen avustuksella takaisin Moskovaan.

Venäläinen sotilas tilasi ilmaiskun itsensä päälle, kun joutui Isisin piirittämäksi.

29.4.2016 21:51

Venäläinen uutistoimisto Tass on uutisoinut, että venäläisen sankariupseerin Alexandr Prokhorenkon ruumis on tuotu Syyriasta takaisin Moskovaan. Tass kertoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt 11. huhtikuuta hänelle postuumisti Venäjän federaation sankarimitalin, joka on korkein mahdollinen tunnustus Venäjän kansalaiselle.

– Venäjän federaation sankari, yliluutnantti Aleksandr Prokhorenko tapettiin Syyrian arabitasavallassa taistelutehtävän aikana. Hänen ruumiinsa joutui terroristien haltuun, ja sen palauttaminen kotimaahan oli Venäjän puolustusministeriölle kunnia-asia, todetaan Venäjän puolustusministeriön raportissa.

Palmyran kaupunki on raunioina Isisin vallanpidon ja pommitusten jäljiltä.

Prokhorenko oli venäläisten erikoisjoukkojen upseeri, joka kuoli jouduttuaan maaliskuussa äärijärjestö Isisin taistelijoiden piirittämäksi Palmyran kaupungissa. Prokhorenko tilasi viimeisenä tekonaan päällensä ilmaiskun, joka tappoi terroristien lisäksi myös itse upseerin.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti Prokhorenkon kuolemasta 24. päivä maaliskuuta. Asiasta uutisoi venäläisten uutistoimistojen lisäksi muun muassa Mirror ja BBC.

”Kertokaa perheelleni, että rakastan heitä”

Muun muassa Mirror on kertonut Prokhorenkon viimeisistä viesteistä Venäjän erikoisjoukkojen kanssa. Hän pidätteli terroristeja ampumalla, mutta panokset kävivät vähiin. Prokhorenkoa käskettiin vetäytymään turvaan ennen miehen tilaamaa ilmaiskua, mutta hän vastasi, ettei pääse karkuun.

– Toteuttakaa ilmaisku nyt. Olkaa kilttejä ja pitäkää kiirettä. Minut on piiritetty, he ovat ympärilläni. En halua, että he vievät minua ja juhlivat ruumiillani. Tehkää ilmaisku. He tekevät pilaa minusta ja tästä univormusta, hän totesi Mirrorin mukaan.

 Toteuttakaa ilmaisku nyt. Olkaa kilttejä ja pitäkää kiirettä. Minut on piiritetty, he ovat ympärilläni. En halua, että he vievät minua ja juhlivat ruumiillani.

Mirror siteeraa, että Prokhorenko ”halusi kuolla kunnialla ja viedä kaikki paskiaiset mukanaan”. Upseeri tiesi kuolevansa joka tapauksessa ja viimeisenä toiveenaan hän pyysi ilmaiskua.

– Tämä on loppu komentaja. Kiitän. Kertokaa perheelleni ja maalleni, että rakastan heitä. Kertokaa heille, että olin urhea ja taistelin viimeiseen asti. Olkaa kilttejä, ja pitäkää huolta perheestäni ja kostakaa kuolemani. Hyvästi komentaja, kertokaa perheelleni, että rakastan heitä, on Mirrorin mukaan Prokhorenkon viimeinen viesti.

BBC siteeraa venäläistä Rossiiskaja Gazetaa kertomalla, että Prokhorenkon ruumis joutui Isisin haltuun, mutta Syyrian kurdien YPG-joukot onnistuivat hankkimaan sen takaisin ja palauttamaan sen. Asiasta uutisoi myös uutistoimisto AFP. Prokhorenko haudataan toukokuun 6. päivä Keski-Venäjän Orenburgin alueen Gorodkin kylään.

Syyrian ja Venäjän joukot hätistivät Isisin Palmyrasta 27 maaliskuuta. Maaliskuun 18. päivä Isis väitti tappaneensa viisi venäläissotilasta Palmyran lähellä. Terroristit julkaisivat kuvia, joissa he väittivät näyttävänsä sotilaiden kännykät ja yhden verisen ruumiin. Tietoja ei ole pystytty varmistamaan.

Isis ehti aiheuttaa Palmyran historiallisessa kaupungissa korvaamatonta tuhoa. Kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Venäjän pioneerit ovat raivanneet aluetta ahkerasti miinoista.

Katso video Palmyrasta Isisin jälkeen:

Katso myös ilmakuvat Palmyrasta Isisin vetäydyttyä:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?