Nato-selvityspäivänä tuli uusi uhkaus myös Suomelle: ”Venäjä sijoittaisi Itämerelle ehkä jopa neutroniaseita”

Venäjän valtiollinen uutistoimisto julkaisi Suomen Nato-selvityspäivän aamuna asiantuntijahaastattelun, jossa maalaillaan ankaraa vastaiskua Ruotsin tai Suomen mahdolliselle Nato-jäsenyydelle.

Vladimir Putin vieraili Baltijskissa Kaliningradissa viime kesänä. Kaupungissa on Venäjän Itämeren laivaston tukikohta.

29.4.2016 12:15 | Päivitetty 29.4.2016 12:46

Venäjän pääpropagandauutistoimistona pidetty Ria Novosti oli haastatellut juttuunsa Moskovan yliopiston maailmanpolitiikan dosenttia ja ydinasepolitiikan asiantuntijaa Aleksei Fenenkoa. Hänen mukaansa Ruotsin ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys vaikeuttaisi vakavasti Venäjän toimintamahdollisuuksia Itämerellä.

– Tilanne voi kääntyä meille huonommaksi kuin oli vuonna 1939. Muistutan, että silloin Viro ja Suomi sulkivat meiltä käytännössä Suomenlahden, minkä seurauksena meidän laivastomme oli kirjaimellisesti ”lukkojen takana”, Fenenko sanoi.

– Mutta nyt, jos Ruotsi tai Suomi menee Natoon, tilanne tulee olemaan vieläkin huonompi. Ruotsi, Viro ja Suomi olisivat yhtenäinen blokki, joka uhkaisi meriyhteyttä meidän Kaliningradin enklaaviimme, Fenenko maalaili.

Fenenkon mukaan Venäjän vastareaktio tulisi olemaan ankara.

– Uskon, että tulisi vahva voimanlisäys Itämeren laivastolle ja Kaliningradiin – aina taktisen ydinaseen tai mahdollisesti jopa neutroniaseen sijoittamisella sinne, Fenenko sanoo artikkelissa tarkentamatta sen enempää neutroniase-ilmaustaan.

– Tämä (Ruotsin tai Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys) on todellakin hyvin vakava asia, ja se saattaa uhata meidän alueellista yhtenäisyyttämme, hän jatkaa.

Fenenkon henkilöhistoriasta käy ilmi, että hän on Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lähellä olevan niin sanotun Valdai-klubin jäsen ja hän opettaa myös Moskovan diplomaattiakatemiassa.

Fenenkon erikoisalaksi kerrotaan muun muassa Venäjän ulkopolitiikka, suhteet Yhdysvaltoihin sekä erityisesti ”ydinaseiden kontrollointi ja rajoittaminen”.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vierailulla Kiinassa.

RIA NOVOSTIN jutussa pääpainoalueena on Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys ja jatkokeskustelu ulkoministeri Sergei Lavrovin haastattelulle, joka julkaistiin torstaina Dagens Nyheterissä. Jutussa ei mainita lainkaan erikseen sitä, että tänään perjantaina Suomi on julkaisemassa oman Nato-asiantuntijaselvityksensä.

– Silloin jos Ruotsista tulee Naton jäsen, esiin nousee kysymys sotilaallisten tukikohtien läheisyydestä Leningradin alueen suhteen. Se tulee vaatimaan tietenkin meiltä tiukkaa puolustuspolitiikan uudelleentarkastelua ottaen huomioon myös ydinase-elementin, Fenenko sanoi ottamatta tässä kohdassa enää Suomea esille lainkaan.

Ria Novostin toisessa perjantaiaamun Nato-jutussa puhutaan puolestaan siitä, kuinka mahdollinen Ruotsin Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän asevoimien vahvistamiseen maan luoteisosassa, millä tarkoitetaan venäläisessä kielenkäytössä laajaa aluetta Kaliningradista aina Murmanskiin asti.

Natsionalnaja oborona (Kansallinen puolustus) -lehden päätoimittaja Igor Korottshenko sanoi uutistoimistolle, että tämä tulisi mahdollisesti tarkoittamaan Iskander-M-ohjusten sijoittamista Venäjän luoteisosaan sekä Venäjän Itämeren laivaston alusten ja sukellusveneiden varustamista Kalibr-ohjuksilla.

– Jos Ruotsi mahdollisesti liittyy Natoon, silloin täytyy vahvistaa Venäjän asevoimia luoteessa ja uudistaa Itämeren laivaston taisteluvalmiutta tuomalla sen laivoille ja sukellusveneille Kalibr-luokan ohjuksia, Korottshenko sanoi.

Korottshenkon mukaan Venäjä joutuisi mahdollisesti myös sijoittamaan läntiseen sotilaspiiriinsä yhden uuden ohjusprikaatin, jonka aseistuksena olisi Iskander-M-ohjuksia. Kaliningradiin tultaisiin hänen mukaansa sijoittamaan tuolloin myös Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmän tukikohtia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?