Venäjän ulkoministeri DN:lle: Ryhdymme toimiin, jos Ruotsi liittyy Natoon

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa, että Venäjä ryhtyy ”tarpeellisiin toimenpiteisiin” rajoillaan, jos Ruotsi liittyy Natoon.

Sergei Lavrov ei täsmennä tarkemmin, millaisiin toimenpiteisiin Venäjä ryhtyisi, jos Ruotsi liittyisi Natoon. Arkistokuva.

29.4.2016 2:29

Asian nosti esiin Dagens Nyheterin toimittaja. Hän kysyi ministeriltä laajassa haastattelussa, onko Moskova huolissaan Ruotsin ja Naton lähentymisestä ja millaisiin vastatoimiin Venäjä ryhtyisi, jos Ruotsi päättäisi liittyä puolustusliittoon.

Lavrov vastasi, että Ruotsilla on oikeus päättää puolustuksestaan itse, mutta Nato on viime aikoina viestittänyt yksiselitteisesti, että se pitää Venäjää uhkana.

– Jos Ruotsi päättää liittyä Natoon, emme me usko, että ruotsalaiset hyökkäisivät sen takia kimppuumme. Mutta silloin ruotsalainen sotilasinfrastruktuuri on Naton ylimmän määräysvallan alaisuudessa, ja me ryhdymme luonnollisesti tarpeellisiin sotilasteknisiin toimenpiteisiin pohjoisilla rajoillamme, koska toisella puolella rajaa on sotilaspoliittinen blokki, joka pitää Venäjää uhkana ja yrittää hillitä sitä kaikin tavoin, Lavrov sanoi.

Hän ei täsmentänyt tarkemmin, mitä nämä toimenpiteet voisivat olla.

– Se on armeijamme, puolustusministeriömme ja Venäjän pääesikunnan asia, Lavrov kommentoi.

Ruotsissa varsinkin poliittinen oppositio on käynyt keskustelua Nato-jäsenyyden mahdollisuudesta. Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus on linjannut, että jäsenyys ei tällä hetkellä ole ajankohtainen.

Dagens Nyheter kysyi ministeri Lavrovilta myös muun muassa sukellusvenehavainnoista, joita Ruotsissa on tehty viime vuosina. Lavrov vastasi, ettei ole nähnyt mitään vahvistusta siitä, että Ruotsin vesillä olisi ollut venäläisiä sukellusveneitä.

– Yleensä sanomalehtien etusivuilla näkee sensaatiojuttuja, joiden mukaan on löydetty venäläisiä sukellusveneitä. Mutta kun muutaman viikon jälkeen käy ilmi, etteivät ne olleetkaan venäläisiä eivätkä sukellusveneitä, se juttu päätyy kauas lehden takasivuille, Lavrov kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?